pridobitev podatkov dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
primzy
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

pridobitev podatkov dohodnine

Odgovor Napisal/-a primzy »

Imam primer, ko mi center za socialno delo ne želi dati podatka
o višini bruto nadomestila porodniške - ta podatek pa bi potreboval
za refundacijo na ZZZS - kje bi bila lahko bolj definirana zakonska podlaga
(nekaj osnov je v ZVOP) ?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Re: pridobitev podatkov dohodnine

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če potrebujete podatek o dohodkih za refundacijo nadomestila v breme ZZSZ vam je dolžan predložiti podatke zavezanec (dohodninsko odločbo - informativni izračun dohodnine, kjer so podatki o dohodkih)! CSD ni pravi naslov!

lp
primzy
Računovodja
Računovodja

kot zavezanca mislite zaposlenega ? Kje pa piše, da je zaposleni dolžan prinesti dohodninsko odločobo ?

Če imam delavčeve podatke o redni plači in vem da je bila delavka nekaj mesecev na porodniški,

upravičeno sklepam, da mi manjka samo še ta podatek (evidenčne ure namreč so obračunane).

Ena varianta je da mi ta podatek dostavi zaposleni (včasih se pač kakšen dokument založi), lahko
je to CSD ali DURS - ne poznam pa točno zakonskih podlag za pridobitev teh podatkov od navedenih
institucij.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Osnova za obračun boleznine nad 30 dni so dohodki preteklega leta. Če je bila delavka pri vas zaposlena tudi v preteklem letu imate podatke o njeni plači, nimate pa podatkov o prejetem starševskem nadomestilu. Tega je prejemala od CSD. Kolikor pa je bila zaposlena tudi drugje, potem pa dobite podatke od prejšnjega delodajalca (včasih je bil to obrazec ER-28, ki se zdaj ne uporablja več), pa tudi njemu bo manjkal podatek o izplačanem starševskem nadomestilu.
Podatkov o njenih zaslužkih ne morete pridobiti od CSD, niti od DURS-a, ker pač veljajo za osebne podatke vaše delavke. Te lahko pridobi zgolj ona, lahko pa vam prinese povzetek o izplačanih dohodkih v letu .... ., ki ga je prejela od CSD-ja. In če želi dobiti pravilno obračunano nadomestilo plače, bo njen interes, da vam ta podatek posreduje.

lp
primzy
Računovodja
Računovodja

točno, gre za primer, ko je bila delavka tudi v dohodninskem letu za katerega potrebujem podatek na
porodniški. Ker mi za celoletno pravilno bruto osnovo manjka njeno izplačano nadomestilo s CSD bi
mi po logiki oni lahko posredovali podatek (če imam logiko, da enačim kateregakoli delodajalca in
center za socialno delo, saj sta oba izplačevalca).

Po drugi strani pa bi lahko razmišljal o pravični recipročnosti - centru za socialno delo
namreč podatke za osnovo porodniške posreduje delodajalec (v tem primeru jaz) - torej
bi mi lahko na podlagi te logike posredovali podatke, katere bi teoretično sam že imel. Seveda
sta tu dve predpostavki:
-če je bila delavka 12 mesecev pred nastopom porodniške pri taistem delodajalcu
-če je CSD pravilno obračunal porodniško nadomestilo
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Primzy ne bom preveč polemizirala. Podatke, ki jih potrebuje CSD za pravilni izračun starševskega nadomestila je dolžna prinesti fizična oseba (res je, da ji morate te podatke dati vi kot delodajalec). In v nasprotni smeri: ko potrebuje podatke delodajalec za fizično osebo, je te podatke dolžna prinesti fizična oseba in fizična oseba je te podatke prejela od CSD-ja: obračun izplačanih dohodkov v obdobju.
V nobeni od teh povezav ne nastopa delodajalec - CSD in obratno CSD - delodajalec. Podatki so osebne narave in delodajalec jih lahko pridobi od osebe. CSD je v vlogi izplačnika ne pa delodajalca.

lp
Odgovori