Plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Plača

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Še enkrat. Ali je obvezno izplačevanje plače po panožni pogodbi ali lahko uporabljam pogodbo med delavci in zasebnimi delodajalci.

Lidija
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Povsod razlagajo, da se v takih primerih vzame tista pogodba, ki je za delavca ugodnejša. S tem imam tudi jaz vedno težave, nikoli nisem prepričana, da sem se prav odločila - teorija je enostavna, ko pa hočeš narediti, pa ugotoviš, da si z njo ne moreš pomagati.
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Saj ravno v tem je problem v teoriji. Jaz sem letos vsem zaposlenim dvignila plače za en plačilni razred in lani tudi. Vsi prejemo plačo na osnovi 6 in 7 plačilnega razreda pa še dobro stimulacijo. To smo jim naredili zato da so kreditno sposobnejši (vsi imajo mlade družie, gradijo si svoj kotiček), da jim denarja ne dajemo na roke saj veste na črno. Menim da imajo korektno plačo glede na to da ima večina njih osnovnošolsko izobrazbo ali največ izobraževanje v skrajšanih programih.
Ravno ko je nekaj lepo utečeno, ko lepo vsak mesec brez poblemov teče pa zakomplicirojo.

Lidija
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Ravnokar sem govorila z inšpektorico. Vso zmešnjavo okoli plače in dodatkov mi je razložila taloke. Nas ne zanima kakšno plačo in po kateri pogodbi ali panožni ali splošni ali med delavci in zasebnimi delodajalci boste izplačali delavcu. Pazimo in kontroliramo le to da ni nižja od minimalne določene ki je sedaj 117.500,00.
Pa še to člani obrtnih zbornic ne pozabite ta mesec delavce opehariti za 604,00 sit za sindikat delavcev.

Lidija
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Za kakšnih 604 sit gre prooosim lepo:
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Samostojni podjetniki, ki so člani obrtne zbornice morajo pri plačah zaposlenim v mesecu oktobru odbiti 604,00 sit ( od neto ) za sindikat obrtnih delavcev za stroške izvajanja kolektivne pogodbe za leto 2004 in ga plačati na konto 2030.
Znesek je vezan na 69. člen Kolektivne pogodbe med delavci in zasebnimi delodajalci.

Lidija
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Oj, Lidija, zanimivo - glede plačilnih razredov. Kako pa razvrstiš delavca z OŠ v VII. razred - ali opravlja delo, za katerega se zahteva visoka strokovna izobrazba?

Pri nas smo sestavili pravilnik, po katerem so delavci razvrščeni v razrede glede na zahtevnost dela, ki ga opravljajo - od V. do VII. razreda (ni nobenega z OŠ). Izhodiščne plače so po kolektivni pogodbi, na te plače pa smo dodali (v procentih) dodatek za količino dela, za odgovornost, za samostojnost pri delu, stimulacijo za delovno uspešnost, seveda dodatek na delovno dobo in tisti po novem zakonu. Tako jim ravno tako pride več, kot piše v eni ali drugi kolektivni pogodbi, samo delamo se, da se držimo kolektivne pogodbe. Pravzaprav se, saj skoraj v vsaki piše, da delodajalec lahko poveča izhodiščno plačo glede na pogoje, v katerih delajo delavci in glede na uspešnost pri delu. LP Alena
naike
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a naike »

Tudi meni ni vse jasno glede plačilnih razredov. Delavec z OŠ v sedmem...[xx(]?
Odgovori