PLAČA NEREZIDENTI
Moderator: Mirko Zbačnik
PLAČA NEREZIDENTI
Zanima me,ali se državljanu BIH (nerezident?) z delovnim dovoljenjem za 1 leto, plača obračuna kako drugače (davki) kakor našemu državljanu.
Re: PLAČA NEREZIDENTI
ja, pri nerezidentih pri obračunu plače ne smete upoštevati splošne olajšave.... ostalo je enako (prispevki so enaki, dohodnina se obračuna enako, le od višje osnove, ker ni olajšave).
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Ali mi lahko kdo potrdi,da je to res tako,saj je na plačilni,ki jo imam za "naprimer" splošna olajšava upoštevana.Delavec je sicer drž.BIH,a ima dovoljenje za zaposlitev (ki mu velja 1leto).
vam bom kar sama potrdila - iz Zakona o dohodnini:
2. Davčne olajšave
111. člen
(splošna olajšava)
(1) Vsakemu rezidentu se prizna zmanjšanje letne davčne osnove v
višini 3.100,17 eura letno, pod pogojem, da drug rezident za
njega ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega
člana.
2. Davčne olajšave
111. člen
(splošna olajšava)
(1) Vsakemu rezidentu se prizna zmanjšanje letne davčne osnove v
višini 3.100,17 eura letno, pod pogojem, da drug rezident za
njega ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega
člana.
Naty
Hvala lepa. Torej, po-tem kakor je napisano se naj dalje sklepa (ker konkretno za nerezidente nič rečeno) ,da pač za tujega državljana to ne velja oz.splošne olajšave ne upoštevamo.
Naj se vaš delavec pri DURS pozanima ali je rezident ali je nerezident.
Tudi mi smo imeli delavca iz BIH, pa ko smo oddajali REK mi je na davčni javilo da nimamo usklajenih podtakov. Ko pa smo delavce poslali na DURS, da to uredijo, pa so nam prinesli potrdilo da so rezidenti RS.
Tudi mi smo imeli delavca iz BIH, pa ko smo oddajali REK mi je na davčni javilo da nimamo usklajenih podtakov. Ko pa smo delavce poslali na DURS, da to uredijo, pa so nam prinesli potrdilo da so rezidenti RS.
Hvala vam lepa!