storitve

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mismas
Začetnik
Začetnik

storitve

Odgovor Napisal/-a mismas »

Eno preprosto vprašanje. Kdo se dejansko šteje za prejemnika in kdo za naročnika storitve? Kakor razumem, je po splošnem pravilu sedaj samo še pomembno komu se storitve zaračunajo. In ni pomembno kdo je dajansko naročnik.
Hvala za pomoč
dacer
Računovodja
Računovodja

Re: storitve

Odgovor Napisal/-a dacer »

Naročnik je tisti, ki vam storitve naroči in plača (načeloma).
mismas
Začetnik
Začetnik

Se strinjam. Ampak vedno ni tako. Lahko se tudi zgodi, da naroči nekdo, plača pa drug. Predvidevam ,da se kljub vsemu prevali ddv na prejemnika (tistega, komur se izstavi račun). Seveda če govorimo o splošnem pravilu.
Hvala za pomoč
dacer
Računovodja
Računovodja

Tako je.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Pri tem je pomembno kakšno dejavnost imate vi - F - in če izdajate račun davčnemu zavezancu velja obrnjena davčna obveznost. In se ne ubadate s tem kdo je naročnik, kdo plačnik ipd....zanima vas samo status tistega, ki mu izdajate račun.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Ali bi lahko Novak sp naročil storitev, ki bi jo zaračunali Dolinar doo (ne da bi ta potrdil naročilo)? lp
mismas
Začetnik
Začetnik

Po mojem ni možno.
Kdo je pa smatran kot prejemnik storitve, če naročnik A naroči, da se storitve opravi podjetju B, vendar še vedno se zaračuna naročniku A. In če sta A in B vsak iz druge države EU. Malo me mede to, ker je navedeno v zakonu prejemnik storitve. Ali se dejansko kot prejemnik storitve smatra kar tisti, komu se izstavi račun ali tisti, komur se opravijo storitve.
Hvala za pomoč
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

To je pa res delikatno. Imam primer, ko je prejemnik storitve v Sloveniji in na Hrvaškem,
račun se izda v Nemčijo. Tolmačeno mi je bilo, da je pomembno kje ima naročnik sedež in če je ali ni zavezanec za ddv. In seveda, ker je, mu mora moj primer izdajati račune z ddv-jem.

:oops:
Lepo vas pozdravljam.

mismas
Začetnik
Začetnik

Zakaj z DDV-jem? Za kakšno storitve pa gre? V vašem primeru je naročnik za storitve v Slo oz. na Hrvaškem Nemec? Če prav razumem.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Da, zaradi tega se je moral "moj" nezavezanec registrirati na namene ddv, gre za trgovske storitve,obračunava provizijo od posredovanja prodaje izdelkov.
Lepo vas pozdravljam.

dacer
Računovodja
Računovodja

Naročnik in prejemnik storitve (posredovanja) je v vašem primeru nemc, saj posreduje za njega in ne za njegove kupce.
Tako je v vsakem primeru brez ddv. Storitve posredovanja izven EU so oproščene po 55 čl., storitve v SLO (če negre za del storitev iz 52-54 člena) pa so obdavčene po sedežu naročnika 25/1 (če je naročnik davčni zavezanec).
lp
Odgovori