Normirani stroški pri kulturnikih
Moderator: Mirko Zbačnik
Normirani stroški pri kulturnikih
Nekja je bilo govora o 40% normiranih stroških pri kulturnikih - ali to velja ali je samo predlog? Ker v zakonu o dohodnini najdem samo 25% in 70% normirane stroške.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Re: Normirani stroški pri kulturnikih
To je že stara zmeda:
normirani stroški so 25% + dodatna olajšava 15%, tako da je skupno zmanjšanje davčne osnove pri izračunu 40%.
Opozorilo: v reku se tistih 15% ne vidi neposredno, ampak izračuna sam glede na status kulturnika ali novinarja. lp
normirani stroški so 25% + dodatna olajšava 15%, tako da je skupno zmanjšanje davčne osnove pri izračunu 40%.
Opozorilo: v reku se tistih 15% ne vidi neposredno, ampak izračuna sam glede na status kulturnika ali novinarja. lp
se pravi, ko kulturnik izda račun, od bruto osnove odšteje 25% normirnih stroškov, 15% dodatne olajšave, in nato od preostalih 60% obračuna dohodnino?
Naty
V bistvu je tako, vendar mora biti pozoren, da ne preseže zgornje meje, za katero velja posebna osebna olajšava v višini 15% prihodkov - meja je 25.000€ (1. odstavek 113. člen Zakona o dohodnini).
lp
lp
Po mojem se ta limit upošteva šele pri letnem obračunu dohodnine.slovan napisal/-a:V bistvu je tako, vendar mora biti pozoren, da ne preseže zgornje meje, za katero velja posebna osebna olajšava v višini 15% prihodkov - meja je 25.000€ (1. odstavek 113. člen Zakona o dohodnini).lp
Iz predpisov ni razvidno, da bi moral že pri izdaji računov to upoštevati.
Tudi tehnično ni mogoče, da bi pri nekem računu prenehal obračunavati olajšavo, saj pri izdaji računov še ne more vedeti, kateri račun bo prej ali sploh plačan v tistem letu, da bo štel med prihodke.
Že nakaj let obračunavamo tako, pa še ni bilo povračilnih ukrepov s strani dursa pri precejšnjem preseganju limita. lp
Orljek, torej vi na računu ne upoštevate teh dodatnih 15%?
Naty
Na vseh računih d.osnovo zmanjšamo za 25 + 15. LP
Izgubila sem obračun avtorskega honorarja na strani računovodja.com za normirane stroške 15%+25%. Mi lahko kdo pomaga prosim?? Imam neto in bi rada izračunala zneske potrebne za izstavitev računa!
Hvala za pomoč!
Hvala za pomoč!
Kar bo pa bo.
Našla sem povezavo, ki sem jo iskala, zato jo objavljam tukaj, če bo še komu v pomoč za izračun neto in bruto zneskov:
http://www.racunovodja.com/mdokumenti/obracunah.asp
Lp
Lp
Kar bo pa bo.
Tukaj bi vprašala ali morajo kulturniki ki upoštevajo normirane stroške oddajati do 31.3. bilance na DURS in AJPES ali ne?
Kaj morajo sploh oddajati? Ko izdajo račun, ali morajo oddati davčni kakšen obrazec? Ali je pomembno ali izdaja račune fizični ali pravni osebi?
Kaj morajo sploh oddajati? Ko izdajo račun, ali morajo oddati davčni kakšen obrazec? Ali je pomembno ali izdaja račune fizični ali pravni osebi?
poppy-- napisal/-a:Našla sem povezavo, ki sem jo iskala, zato jo objavljam tukaj, če bo še komu v pomoč za izračun neto in bruto zneskov:
Lp
Tule najdete večino naših izračunov, če boste še kdaj potrebovali (tudi obračun AH v nekoliko novejši verziji)
http://www.racunovodja.com/izracuni/
Vsi, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih stroškov, ne oddajo ničesar (ne davčnemu organu in ne Ajpes-u).anba napisal/-a:Tukaj bi vprašala ali morajo kulturniki ki upoštevajo normirane stroške oddajati do 31.3. bilance na DURS in AJPES ali ne?
Pri računih, ki jih izdajajo pravnim osebam in fizičnim osebam z dejavnostjo (s.p.-jem), so le-ti zavezanci za davčni odtegljaj: izplačevalci dohodkov obračunajo in plačajo dohodnino. Za prejete dohodke od fizičnih oseb pa morajo sami vložiti napovedpri davčnemu organu, insicer do 15. v mesecu za preteklo trimesečje (napoved za akontacijo dohodnine od dohodkov iz dejavnosti).
lp