samoobdavčitev prevoz + blago

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anitam
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

samoobdavčitev prevoz + blago

Odgovor Napisal/-a anitam »

zanima me kako vi knjižite v sledečem primeru:

dobavitelj iz eu zaračuna na istem računu blago in prevoz. komerciala te stroške vkalkulira v nc blaga (vse skupaj knjižim na 6600). ali ločite v knjigi ddv račun na pridobitev iz eu in samoobdavčitev storitev iz eu ali daste vse skupaj kot pridobitev blaga? pa knjižbe?

pa še eno vprašanje: kateri datum upoštevate na splošno kot dur: datum ki ga napiše dobavitelj na računu ali takrat ko vi dejansko prejmete blago (datum kalkulacije)?

hvala in lep pozdrav
LP, Anita
dacer
Računovodja
Računovodja

Re: samoobdavčitev prevoz + blago

Odgovor Napisal/-a dacer »

Če sta blago in storitev ločeno izkazani na računu smatram, da gre za dve transakciji. Ena je dobava blaga in druga dobava storitev. V DDV-O in RP-o te transakcije poročamo ločeno. Obdavčljivi dogodek nastane, ko so storitve opravljene, za blago pa 15 v mesecu, ki sledi mececu ko je opravljena dobava/pridobitev, razen če ni prej izdan račun.
lp
anitam
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a anitam »

najprej hvala za odgovor

vprašanje: zaračunan prevoz dobavitelja iz eu pa ne gre v RP ali pač???

ali v knjigovodstvu ločeno vodite konte ddv za pridobitev blaga in za storitve iz eu?

datum dur pa sprašujem za slo dobavitelje; ali daste datum dur kar napišejo oni ali takrat ko vi dejansko prejmete blago?
dacer
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dacer »

v RP se poročajo samo dobave blaga in storitev(prej sem malo čudno napisal).
Prejeti računi ne grejo v RP-O.
Mi imamo ločeno, saj tako lažje kontroliram glavno knjigo in DDV-O (imamo ogromno samostojnih storitev - brez blaga).

Za dur pa smo kar tečni če prihaja do razlik (navadno popravijo), vendar tega ni dosti.
lp
Odgovori