oddan REK-plača ni bila izplačana
Moderator: Mirko Zbačnik
oddan REK-plača ni bila izplačana
Stranka me je v začetku meseca poklicala in rekla, da je je tisti dan imela plače. Jaz sem oddala rek obrazec.
Zdaj pa ko imam njene dokumente, vidim, da je v bistvu plačala samo prispevke za plače, same plače pa si ni izplačala. To mi je tudi potrdila.
Kaj mi je narediti zdaj ??? Ali pustim oddan rek obrazec kot je..ali moram stornirati ali kaj ???
Prosim za kakšen nasvet, če je že kdo imel takšen primer...
Hvala in lp.
Zdaj pa ko imam njene dokumente, vidim, da je v bistvu plačala samo prispevke za plače, same plače pa si ni izplačala. To mi je tudi potrdila.
Kaj mi je narediti zdaj ??? Ali pustim oddan rek obrazec kot je..ali moram stornirati ali kaj ???
Prosim za kakšen nasvet, če je že kdo imel takšen primer...
Hvala in lp.
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Re: oddan REK-plača ni bila izplačana
Jaz bi kar pustila, saj v e-davkih je potrebno definirat samo kdaj so bili plačani prispevki.
Upam, da razmišljam prav.
Upam, da razmišljam prav.
Lep dan, Monika.
jaz bi dala analitični popravek. kaj plačo si bo izplačala ali ne? na dursu imajo evidenco nakazil od-ja, ker so nas že tudi klicali, zakaj nismo oddali rek-a, ker je bil nakazan od, nas pa stranka o tem ni obvestila. če plača in prispevki niso plačani isti dan, kot je po zakonu, jaz počakam konec meseca oz. do zadnjega plačila (ponavadi so to prispevki) in oddam vse hkrati, vendar z različnimi datumi izplačil.
lp, koland
lp, koland
-
zakladničarka
- Računovodja

- Kraj: Slovenija
A ni po zakonu, da REK-1 obrazec oddaš takrat ko je izplačilo plač (v celoti) ali pa vsaj plačilo prispevkov? Imamo stranko, ki zaradi nelikvidnosti ni izplačala plač za november in december 2009. No, danes je dobila od DURS-a poziv, da mora poslati oz. predložiti REK-1 za neizplačane plače november in december. Kako naj pošljemo obrazec, če stranka sploh ne ve kdaj bo lahko izplačala plače?
Kateri datum lahko vpišem za plačilo prispevkov? A lahko pri datumu pustimo prazno vrstico?
Hvala za nasvet!
Kateri datum lahko vpišem za plačilo prispevkov? A lahko pri datumu pustimo prazno vrstico?
Hvala za nasvet!
Mene pa zanima naslednje: zaposleni (hkrati lastnik - obračuna mu sicer plačo, vednar minimalno za lastnike družb) si vsak mesec obračuna plačo, vendar si neta dejansko ne izplača, ker si ga poračuna z dvigi, ko denar dviguje kar tako. Torej ob obračunu plače plača samo prispevke in dohodnino. Ali je prav, da kot datum izplačila napišem datum, ko plača vse prispevke in dohodnino?
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Po mojem se v primeru plačila prispevkov šteje (in napiše v REK), kot da je plača izplačana isti dan. Saj ne dursa, ne nikogar drugega to ne briga, ker ne gre za delavca, ampak za samega lastnika.
Bistveno je za durs, kdaj so plačani prispevki glede na zapisani datum izplačila plače. lp
Bistveno je za durs, kdaj so plačani prispevki glede na zapisani datum izplačila plače. lp
Ja za prispevke se strinjam, kaj pa dohodnina? Navedem kot da je plačana na dan obračuna, dejansko izplačilo plače pa je bilo recimo dva meseca prej, ko je dvignil denar.....
Naty
Zakladničarka(naty:
Obračun davčnega odtegljaja se opravi z obrazcem REK, ko se dohodki izplačajo - zakonska podlaga:
Zakon o davčnem postopku
Akontacija dohodnine od dohodka iz zaposlitve
285. člen (izračun)
(1) Akontacijo dohodnine od dohodka iz zaposlitve izračuna plačnik davka kot
davčni odtegljaj v obračunu davčnega odtegljaja. Plačnik davka mora davčni odtegljaj izračunati in odtegniti hkrati z obračunom dohodka iz zaposlitve.
283. člen
(izračun in rok za plačilo davčnega odtegljaja)
Plačnik davka mora davčni odtegljaj izračunati in odtegniti ob obračunu dohodka, plačati pa na dan izplačila dohodka.
284. člen
(rok predložitve obračuna davčnega odtegljaja in določenih podatkov)
(1) Plačnik davka mora predložiti obračun davčnih odtegljajev davčnemu organu najpozneje na dan izplačila dohodka.
(2) V roku iz prvega odstavka tega člena mora plačnik davka predložiti podatke iz obračuna davčnih odtegljajev o dohodku, o odtegnjenem in plačanem davčnem odtegljaju ter druge podatke, ki vplivajo na višino davčnega odtegljaja, tudi davčnem zavezancu.
Prispevki za socialno varnost- 353. člen
(2) Zavezanec za prispevke za socialno varnost iz drugega in tretjega odstavka 352. člena mora predložiti obračun davčnih odtegljajev davčnemu organu in plačati prispevke za socialno varnost v roku, kot je določen za akontacijo dohodnine od dohodkov, od katerih se plačujejo prispevki za socialno varnost. V enakem roku mora plačnik davka predložiti tudi davčnemu zavezancu (zavarovancu) podatke iz obračuna davčnih odtegljajev o dohodku, od katerih se plačujejo prispevki za socialno varnost, o odtegnjenih in plačanih prispevkih za socialno varnost ter druge podatke, ki vplivajo na višino prispevkov za socialno varnost.
Podobno govori tudi Zakon o dohodnini (npr. 124, 125. 126. ....), ki se nanašajo na plačevanje akontacije dohodnine med letom:
Akontacije dohodnine se izračuna in plača v rokih in na način, določen s tem zakonom in zakonom, ki ureja davčni postopek (2. odstavek 124. člena).
Kakorkoli, če dohodki niso bili izplačani, tudi ni zakonske osnove za predložitev obrazcev (REK) za obračun - plačilo davčnega odtegljaj, prav tako pa tudi ne za plačilo prispevkov za socialno varnost.
Kot izplačilo dohodkov pa lahko smatramo nedokumentirane dvige gotovine. V tem primeru moramo davčnemu organu predložiti obračun davčnega odtegljaja in prispevkov za socialno varnost. Datum izplačila "neto" dohodka pa je odvisen od preteklih dvigov gotovine - kolikor je teh dvigov več, je datum neto izplačila in prispevkov pač datum plačila prispevkov (kar ni pravilno, saj se smatra datum izplačila datum neto izplačila, za nepravočasno plačane prispevke pa obračun zamudnih obresti....!!).
lp
Obračun davčnega odtegljaja se opravi z obrazcem REK, ko se dohodki izplačajo - zakonska podlaga:
Zakon o davčnem postopku
Akontacija dohodnine od dohodka iz zaposlitve
285. člen (izračun)
(1) Akontacijo dohodnine od dohodka iz zaposlitve izračuna plačnik davka kot
davčni odtegljaj v obračunu davčnega odtegljaja. Plačnik davka mora davčni odtegljaj izračunati in odtegniti hkrati z obračunom dohodka iz zaposlitve.
283. člen
(izračun in rok za plačilo davčnega odtegljaja)
Plačnik davka mora davčni odtegljaj izračunati in odtegniti ob obračunu dohodka, plačati pa na dan izplačila dohodka.
284. člen
(rok predložitve obračuna davčnega odtegljaja in določenih podatkov)
(1) Plačnik davka mora predložiti obračun davčnih odtegljajev davčnemu organu najpozneje na dan izplačila dohodka.
(2) V roku iz prvega odstavka tega člena mora plačnik davka predložiti podatke iz obračuna davčnih odtegljajev o dohodku, o odtegnjenem in plačanem davčnem odtegljaju ter druge podatke, ki vplivajo na višino davčnega odtegljaja, tudi davčnem zavezancu.
Prispevki za socialno varnost- 353. člen
(2) Zavezanec za prispevke za socialno varnost iz drugega in tretjega odstavka 352. člena mora predložiti obračun davčnih odtegljajev davčnemu organu in plačati prispevke za socialno varnost v roku, kot je določen za akontacijo dohodnine od dohodkov, od katerih se plačujejo prispevki za socialno varnost. V enakem roku mora plačnik davka predložiti tudi davčnemu zavezancu (zavarovancu) podatke iz obračuna davčnih odtegljajev o dohodku, od katerih se plačujejo prispevki za socialno varnost, o odtegnjenih in plačanih prispevkih za socialno varnost ter druge podatke, ki vplivajo na višino prispevkov za socialno varnost.
Podobno govori tudi Zakon o dohodnini (npr. 124, 125. 126. ....), ki se nanašajo na plačevanje akontacije dohodnine med letom:
Akontacije dohodnine se izračuna in plača v rokih in na način, določen s tem zakonom in zakonom, ki ureja davčni postopek (2. odstavek 124. člena).
Kakorkoli, če dohodki niso bili izplačani, tudi ni zakonske osnove za predložitev obrazcev (REK) za obračun - plačilo davčnega odtegljaj, prav tako pa tudi ne za plačilo prispevkov za socialno varnost.
Kot izplačilo dohodkov pa lahko smatramo nedokumentirane dvige gotovine. V tem primeru moramo davčnemu organu predložiti obračun davčnega odtegljaja in prispevkov za socialno varnost. Datum izplačila "neto" dohodka pa je odvisen od preteklih dvigov gotovine - kolikor je teh dvigov več, je datum neto izplačila in prispevkov pač datum plačila prispevkov (kar ni pravilno, saj se smatra datum izplačila datum neto izplačila, za nepravočasno plačane prispevke pa obračun zamudnih obresti....!!).
lp
Za dva meseca morate prikazati posojilo in obračunati obresti za povezane. lpNaty73 napisal/-a:Ja za prispevke se strinjam, kaj pa dohodnina? Navedem kot da je plačana na dan obračuna, dejansko izplačilo plače pa je bilo recimo dva meseca prej, ko je dvignil denar.....
Pozdravljeni!
Jaz imam tak problem, da je podjetje prek TRR nakazovalo zaposlenim samo neto plačo, nič pa ni plačevala prispevkov. To sem seveda videla potem, ko sem v roke dobila bančne izpiske. Ali sem dolžna poslati na davčno Rek obrazce?
Prav tako imam problem pri s.p. , ki je plačeval fizični osebi najemnino - samo neto, nič pa davčnega odtegljaja. Kaj narediti v tem primeru ?
LP
Jaz imam tak problem, da je podjetje prek TRR nakazovalo zaposlenim samo neto plačo, nič pa ni plačevala prispevkov. To sem seveda videla potem, ko sem v roke dobila bančne izpiske. Ali sem dolžna poslati na davčno Rek obrazce?
Prav tako imam problem pri s.p. , ki je plačeval fizični osebi najemnino - samo neto, nič pa davčnega odtegljaja. Kaj narediti v tem primeru ?
LP
Tako v prvem kot v drugem primeru ste dolžni poslati REK obrazce - ali kot samoprijava ali ????
Ne glede na to, da izplačevalec ni predložil davčnemu organu obračuna davčnih odtegljajev, so prejemniki dolžni prijaviti svoje dohodke oziroma bodo morali podati ugovor na informativni izračun. Te dohodke izplačevalec najbrž ne bo vključil v kontrolne podatke.....
lp
Ne glede na to, da izplačevalec ni predložil davčnemu organu obračuna davčnih odtegljajev, so prejemniki dolžni prijaviti svoje dohodke oziroma bodo morali podati ugovor na informativni izračun. Te dohodke izplačevalec najbrž ne bo vključil v kontrolne podatke.....
lp