Regres za letni dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
majo56
Novinec
Novinec

Regres za letni dopust

Odgovor Napisal/-a majo56 »

Lani aprila sem se upokojil. Dopusta za to leto nisem koristil in tudi nisem prejel regresa. Od ZPIZ-a sem prejel le sorazmerni del regresa. Povedali so mi, da lahko razliko dobim od bivšega delodajalca. Pri tem sem zateval regres za tri mesece, ko sem še delal. Odgovoril mi je, da mi ne pripada, ker nisem koristil dopusta. Menim, da mi del regresa kljub temu pripada. Prosim za vaše cenjene odgovore in mnenja.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Regres za letni dopust

Odgovor Napisal/-a slovan »

Koriščenje dopusta in pravica do dopusta nista enak pojem. V preteklem letu ste imeli pravico do dopusta za 4 mesece, kar pomeni, da ste imeli tudi pravico do sorazmernega dela regresa (4/12 regresa). Vaš bivši delodajalec nima prav, spomnite ga na Zakon o delovnih razmerjih:

162. člen
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)

(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:

- če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
- če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
- če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.

131. člen
(regres)

(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.

(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.

(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

(4) V primeru, da ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
majo56
Novinec
Novinec

Re: Regres za letni dopust

Odgovor Napisal/-a majo56 »

Iskrena hvala za celovit odgovor.
Odgovori