Hramba knjigovodskih listin in poslovnih knjig

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
malka
Začetnik
Začetnik

Hramba knjigovodskih listin in poslovnih knjig

Odgovor Napisal/-a malka »

Iskala sem po forumu, pa nisem našla!
Koliko časa se morajo hraniti knjigovodske listine (prejeti, izdani računi, bančni izpiski, temeljinice), In koliko časa pomožne knjige
(blagajna, razne analitične evidence). V SRS piše, da podjetje samo določi roke hrambe, ZDDV določa hrambo najmanj 10 let. Za glavno knjigo in dnevnik je hramba trajna. Kakšna je vaša praksa? Se je že nabralo robe...[:I]

malka
Mides
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Mides »

Pozdravljeni,

tudi sama se soočam z enakim problemom oz. vprašanjem, zato bi bila zelo vesela, če bi se našel kdo, ki bi iz prakse povedal kako je s to zadevo.

Lep pozdrav, Marjetka
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Vse listine, ki so podlaga za knjiženje, ne glede na način plačila, je potrebno hraniti 10 let. Torej, če plačate občasno kakšen račun iz blagajne, ga je potrebno shraniti. Ker ni smiselno iskati ven računov, ki so predmet DDV, je najbolje shraniti celo blagajno. Enako velja za banko, kjer se odloži veliko dokumentacije, ki je v zvezi z DDV. Tudi predplačila Durs lahko kontrolira le preko banke.
Jaz hranim še plačilne liste, obračune plač in osnovna sredstva.:)

lp
ekonomist
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ekonomist »

Jaz pa imam rešitev za vas. Ukvarjamo se z elektronskim arhiviranjem poslovne dokumentacije. (Malo EPP-ja)

Mislim, da ni bilo pudarjeno, da so plačilne liste trajni dokumenti.

LP
aisha
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a aisha »

Ali je zadoščeno vsem zakonom o arhiviranju knjigovosdkih listin, če bi vse te listine poskenirali, jih uredili in zapekli na dvd-je oziroma cd-je? Za katere listine je to že dovoljeno? Če je to dovoljeno, že jutri pričnem s skeniranjem :).

lp
aisha
naike
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a naike »

Se strinjam z Marino.
Plače se morajo hraniti trajno.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Martina, kje piše da je potrebno vse listine, ki so podlaga za knjiženje hraniti 10 let? Jaz vem samo to, da je potrebno izdane račune, na katerih je obračunan DDV in prejete račune, na podlagi katerih si odbijaš vstopni DDV hraniti 10 let;
s prostorom pa bomo imeli tudi mi počasi že probleme ... na leto namreč izdamo za 10-15 fasciklov računov. Ne vem pa, zakaj bi jih morali skenirati, saj tudi v arhivo vložimo en računalniško izpisan izvod, ki ga lahko v isti obliki kadarkoli izpišemo iz programa.
Kar pa se tiče hrambe poslovnih knjig - se lahko shranijo po določenem času, ki ga podjetje določi samo, na elektronskem nosilcu. SRS 22 točka 22.19.
LP:)
Odgovori