Izpolnjevanje obrazca (prodaja VP)

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mimka
Začetnik
Začetnik

Izpolnjevanje obrazca (prodaja VP)

Odgovor Napisal/-a mimka »

Pozdravljeni,
ker ne vem, pod kaj bi točno tale tema spadala, sem jo dala pod razno. Če ni prav se vnaprej opravičujem.

Zanima me nekaj v zvezi z izpolnjevanjem obrazca Napoved za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov, točneje prilogo Popisni list:
- ko izpolnjujem popisni list za VP, ki je bil prodan: nekaj vrednostnih papirjev je bilo pridobljeno še na podlagi lastninskih preoblikovanj podjetij, od katerih se ne plača dohodnina (96. člen - 2 točka prvi odstavek) - npr. 100 enot, nekaj vp pa je bilo normalno kupljenih preko borze - npr. 200 enot. Skupaj sem prodala vseh 300 Enot. Kaj sedaj prijavim in kako to vpišem v ta popisni list? Ali napišem samo nakup 200 preko borze in potem prodajo 200 enot, (ker je pač 100 oproščeno) ali moram vpisati nakup vseh 100+200, pa sedaj ne vem datuma, kdaj je bilo 100 pridobljenih! Upam da sem bila dovolj jasna.
No drugo pa je vprašanje, če sem pri teh delnicah naprimer zaslužila, druge delnice pa ki sem prodaja sem imela izgubo, kaj potem vpišem v stolpec 10 (pravilo iz drugega odstavka v povezavi s petim odstavkom 97. člena ZDoh-2 ... če so izpolnjeni pogoji za zmanjšanje davčne osnove... kakšni pogoji?) ali vpišem DA. Je to pravilno.

No vsekakor se zahvaljujem za odgovor.
Odgovori