Vzdrževani družinski član

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
simo2
Novinec
Novinec

Vzdrževani družinski član

Odgovor Napisal/-a simo2 »

Pozdravljeni,

Imam vprašanje v zvezi z izpolnjevanjem obrazca za vzdrževane družinske člane za dohodnino 2009, katega je potrebno oddati do 5.2.2010.
Moje stanje je sledeče. Imam otroka, kateri živi pri materi (moji punci) in za katerega plačujem preživnino (odločba sodišča). Ker ona ne more izkoristiti oljašave, ker lani ni imela dohodkov, sva se dogovorila, da bom olajšavo v celoti koristil jaz. Lani sem v obrazec vpisal znesek plačane preživnine v celotnem letu za 2008.
Kako pa moram sedaj izpolniti obrazec, ko hočem v celoti koristiti olajšavo?
Hvala za odgovore,
lp,
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Vzdrževani družinski član

Odgovor Napisal/-a slovan »

Za leto 2009 boste vpisali podatke, ki se nanašajo na vzdrževanega družinskega člana in višina preživnine v tem primeru ni pomembna. Ta je pomembna le, če se starša ne moreta dogovoriti kdo bo uveljavljal olajšavo: takrat gre vsakemu polovica, vendar je ta polovica omejena do višine preživnine (če je preživnina večja od polovice se upošteva polovica, če je preživnina manjša od polovice je olajšava v višini preživnine - preostali "neizkoriščen" del se v celoti upošteva tistemu, pri katerem živi otrok..)

lp
simo2
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a simo2 »

Če prav razumem, potem pod rubriko ˝znesek prispevkov za preživljanje˝ne vpišem nič, vpišem le osnoven podatke do zadnjega stolpca?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Tako je! Če boste vpisali znesek za preživljanje vam bodo upoštevali le tega (ob drugem pogoju...). Ker pa vaša partnerica ne bo uveljavljala ničesar, izpolnite obrazec tako, da je iz njega razvidno, da uveljavljate celotno olajšavo.

lp
Odgovori