Prevoz na delo oz. potni stroški s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

rasturama
Novinec
Novinec

Prevoz na delo oz. potni stroški s.p.

Odgovor Napisal/-a rasturama »

Problem:
Imam s.p. in delam izključno na terenu. Trenutno in še nadaljne 2 meseca sem od lokacije dela oddaljen točno 50 km (po michelin route planer), se pravi 100 km na dan. Prevažam se z lastnim avtom - ni med osnovnimi sredstvi s.p.

Vprašanje:
Kateri stroški kilometrine si računam? 0,34 ali 0,18, kaj drugega?

Hvala za pomoč!

Peter
jernejko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Prevoz na delo oz. potni stroški s.p.

Odgovor Napisal/-a jernejko »

0,18 Je kilometrina na delo in iz dela. 0,37 pa je strošek med delom oz. kilometrina za službena potovanja.
rasturama
Novinec
Novinec

Ali lahko torej v svojem primeru, navedenem v prvem postu uveljavljam stroške 0,37 oz. kaj je definicija službenega potovanja in kaj prevoza na delo. Če, naprimer jutri odpotujem v Novo Gorico na teren opravit enodnevno delo, je to najbrž službeno potovanje ali ne?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

recimo:
stalno prebivališče: Vrhnika
naslov, kjer je registrirano vaše podjetje: Ljubljana

na tej relaciji si obračunate po 0,18 kot prihod na delo - oziroma v tem primeru bi si morali obračunati avtobusno karto, ker je ceneje (če pa je naslov enak prvemu, potem za prihod na delo in iz dela ne obračunate stroškov)

če poleg relacije Vrhnika - Ljubljana - Vrhnika potujete še na obiske ali delo k poslovnim partnerjem, se obračuna po 0,37
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
rasturama
Novinec
Novinec

Še vedno si nisem na jasnem... ...ja res no.

Torej:
- sedež firme je domači naslov TREBNJE
- trenutno delo poteka na terenu v LJUBLJANI

Bom vprašal enostavno: Kakšne stroške računam na km?

Peter
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

0,37 EUR
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
rasturama
Novinec
Novinec

Res lepa hvala.
Lp Peter
vzv
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a vzv »

Zdravo.
Tule bi imela eno vprašanje.
prevoz na delo je 0,18 eur/km oz. vozovnica za avtobus ali vlak, če je cenejša. Kaj pa če ima podjetnik vmes opravke v mestu (ni kilometrine), ki jih hitreje opravi če gre z avtom kot peš ali v tem primeru lahko upraviči 0,18 eur namesto vozovnice?
Hvala. Lp.
titi
lima9
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lima9 »

Pozdravljeni,
tudi jaz sem že dolgo v dilemi... Vesela bi bila modrih predlogov :) Delo je terensko.

1. DOGODEK
Stalno Bivališče: Domžale
Stalna stranka: Ljubljana (sodelovanje več kot 3x na teden)
Redni avtobusni prevoz: 2,20 EUR (naprimer)
Realno se uporablja in obračunava osebni prevoz (avto):
(...z notesniki in materialom.. se ni možno voziti z avtobusom, ...ni dovolj pogostih linij, vzame veliko časa, delo tudi izven voznega reda). Obračunavanm prevoz na delo in z dela: 0,18 EUR/km (ne avtobusni prevoz). Ali je prav? Ali je potrebno/bi bilo dobro na kakšnem dokumentu razlagati, zakaj se obračuna 0,18 EUR/km in ne javni prevoz? (Ali samo kompliciram?)

2. DOGODEK
Stalno Bivališče: Domžale
Stalna stranka: Ljubljana (sodelovanje več kot 3x na teden)
Delo pri posl.partnerju v Ljubljani in obisk Pošte za ogled poštno ležeče pošte (Naslovnikovo naročilo).
Obračun:
a. varianta: 0,18 EUR/km prevoza do stranke (več kot 3x na teden) + 0,37 EUR/km od te stranke do Pošte + 0,18 EUR/km od Pošte do doma ?
b. varianta: 0,18 EUR/km prevoza do stranke (več kot 3x na teden) + 0,37EUR/km od te stranke do Pošte + 0,37 EUR/kmod Pošte do doma ?
c. varianta: celotna pot 0,37 EUR/km ?
d. varianta: celotna pot 0,18 EUR/km ?
(ali je za dokaz službene poti do te pošte dovolj Naslovnikovo naročilo, ki dokazuje kupljeno storitev in posredno obstoj teh poti, ali pa bi bilo potrebno vsakič dobiti neko potrdilo ?)

3. DOGODEK
Službena pot s kolesom, na primer 3 km. Bi obračunali 0,37 EUR ali 0,18 EUR ali sploh ne bi ? Kako je v takem primeru z urami prehrane ?

Hvala!
nesha
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a nesha »

Pozdravljeni,

Sem fizična oseba in me zanima, kakšen je pravilni obračun (delodajalca) pri izplačevanju potnih stroškov (službena pot), saj si ne želim, da pride do nepravilnosti.

Opisal Vam bom primer:
Svoje delo opravljam do 5x na teden pri stranki in le redko kdaj sem na lokaciji svojega delodajalca. Potni nalog za prevoz je izdan od mojega bivališča do mesta opravljanja dela, kjer je tudi sedež mojega delodajalca. Na potnem nalogu so zapisani vsi potrebni podatki, kot so: mesto opravljanja dela (dostikrat je isto mesto opravljanja dela) in ostali podatki za pravilnost potnega naloga.
Dokaz bivališča imam. Dokaz dela pri stranki imam. Dokaz vožnje so opravljeni kilometri. Ali je potrebno še kako drugo dokazilo?

Dogodek:
Bivališče: Portorož
Stalna stranka: Ljubljana (sodelovanje do 5x na teden)
Sedež delodajalca: Ljubljana

Zanima me ali je obračun potnih stroškov (službena pot) pravilna, če se mi povrnjeo stroški od lokacije mojega doma do lokacije stranke. Ali se vsak opravljeni kilometer obračuna po 0,37 €? Ali je delodajalec, zakonsko dolžan plačati stroške službene poti? Delodajalec trenutno ni zmožen ponuditi službenega vozila.

Hvala za odgovor, trud in čas.

Lep pozdrav
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

"Sem fizična oseba ??"

Torej niste zaposleni pri "delodajalcu"? Ste po podjemni pogodbi?
nesha
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a nesha »

S fizično osebo sem mislil, da nisem pravna oseba. Sem redno zaposlen v podjetju.

Hvala
Odgovori