13.plača in plačevanje prispevkov (po 1.1.05)

Moderator: Mirko Zbačnik

ana-nana
Začetnik
Začetnik

13.plača in plačevanje prispevkov (po 1.1.05)

Odgovor Napisal/-a ana-nana »

Slišala sem nekaj o tem, da bi po novem naj bila obžičnica oz. 13. plača obvezna. Kdo ve kaj več o tem in od kdaj bi naj to veljalo.

Zanima me tudi, po katerem zakonu bi se naj drugo leto prispevki za soc varnost in davki od plač plačali vedno do 15. v mesecu.

Ali to pomeni, da če podjetje izplačuje plače 18. v mesecu bo moralo najprej plačati prispevke in šele nato izplačalo plačo? DRŽAVA!!!!

HVALA ZA ODGOVORE
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

V Zakonu o davčnem postošpku piše, da se davek od osebnih prejemkov (davek iz plače) plača na isti dan kot je izplačilo plače, isto velja za prispevke iz plače. (nov Zakon o davčnem postopku)
Lp
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Kje o novi davčni zakonodaji(če bo do nje prišlo) je napisano?

LP
misty
Računovodja
Računovodja

Uradni list 54/2004, Zakon o davčnem postopku.
Lp
ana-nana
Začetnik
Začetnik

V novem zakonu o davčnem postopku je kolikor sem zasledila o prispevkih za socilano varnost in o dohodnini, ki bi se res naj plačevala na dan izplačila plače. Kaj pa je z davkom na plače? Jaz ne morem najti člena, ki bi govoril o tem davku. Prosim za pomoč

Hvala
ana-nana
Začetnik
Začetnik

In kako je z obvezno 13.plačo?
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Obvezno? Bilo bi lepo...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Še z obveznimi dodatki je pri nekaterih cel hudič .....

Mirko
tibaut
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tibaut »

SE PRAVI S 1.1. NE BO VEČ ZAMIK ZA PRISPEVKE 6 DNI, KJE TO PIŠE TOČNO ČLEN IN KJA VELJA?
ana-nana
Začetnik
Začetnik

To s 13. plačo ni hec-ne spremljate dnevnika? Ampak ne vem če so sindikati dali samo predlog ali pa je predlog že sprejet.Nekaj sem slišala nekaj preslišala, sedaj pa ne vem točno kako je s tem.

Če kdo ve kaj več o tem naj prosim sporoči.
MICIKA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MICIKA »

Malo sem preletela Zakona o davčnem postopku, pa sem našla tole uporabnega:
265. člen
(rok predložitve obračuna davčnega odtegljaja in določenih podatkov)
(1) Plačnik davka mora predložiti obračun davčnih odtegljajev davčnemu organu na dan izplačila dohodkov.
(2) V roku iz prvega odstavka tega člena mora plačnik davka predložiti tudi davčnemu zavezancu podatke iz obračuna davčnih odtegljajev o dohodku, o odtegnjenem in plačanem davčnem odtegljaju ter druge podatke, ki vplivajo na višino davčnega odtegljaja.
266. člen
(rok za plačilo davčnega odtegljaja)
<font color="red">Plačnik davka mora davčni odtegljaj plačati na dan izplačila dohodka.</font id="red">

in

335. člen
(rok za predložitev obračuna prispevkov za socialno varnost oziroma obračuna davčnih odtegljajev in rok za plačilo)
(1) <font color="red">Zavezanec za prispevke za socialno varnost iz prvega odstavka 334. člena tega zakona mora predložiti obračun prispevkov za socialno varnost in plačati prispevke za socialno varnost najpozneje do 15. dne v mesecu za pretekli mesec, če ni z zakonom drugače določeno.
</font id="red">(2) Zavezanec za prispevke za socialno varnost iz drugega in tretjega odstavka 334. člena tega zakona mora predložiti obračun davčnih odtegljajev davčnemu organu in plačati prispevke za socialno varnost v roku, kot je določen za akontacijo dohodnine od dohodkov, od katerih se plačujejo prispevki za socialno varnost. V enakem roku mora plačnik davka predložiti tudi davčnemu zavezancu (zavarovancu) podatke iz obračuna davčnih odtegljajev o dohodku, od katerih se plačujejo prispevki za socialno varnost, o odtegnjenih in plačanih prispevkih za socialno varnost ter druge podatke, ki vplivajo na višino prispevkov za socialno varnost.
(3) Zavezanec za prispevke za socialno varnost iz četrtega odstavka 334. člena tega zakona mora plačati prispevke za socialno varnost v rokih in na način, ki je določen za akontacijo dohodnine od katastrskega dohodka.

Če sem prav razumela je potrebno prispevke za socialno varnost plačati do 15. v mesecu. Davčni odtegljaj pa na dan izplačila dohodka. :D
Obožujem spremembe!!!![xx(][xx(][xx(][xx(][xx(]

mici
misty
Računovodja
Računovodja

Jaz razumem 335. člen tako, da je potrebno plačati tudi prispevke na isti dan kot davčni odtegljaj (2. odstavek 335. člena!)
Lp
Odgovori