DOBROPIS PO LEASING POGODBI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kocka
Začetnik
Začetnik

DOBROPIS PO LEASING POGODBI

Odgovor Napisal/-a kocka »

Prosim za pomoč. Od leasing hiše smo dobili dobropis (sprememba indeksa euribor), sedaj pa ne vem, če sem knjižila pravilno. Za znesek dobropisa sem zmanjšala konto 9840 ter na nasprotni strani popravek obresti 9841 in razliko na 160-ddv. Sedaj pa leasing hiša pravi, da ta ddv vrne oz. ima stranka v vrednosti tega ddv-ja preplačilo pri njih. Ali sem knjižila pravilno - ali sploh lahko upoštevam ddv v ddv knjigi (zmanjšanje terjatve za vstopni ddv)?
Hvala za pomoč in lep dan.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: DOBROPIS PO LEASING POGODBI

Odgovor Napisal/-a slovan »

Dobropis se nanaša na bodoče obresti in zaračunan DDV od teh obresti. Način knjiženja tega dobropisa je odvisen od načina prvotnega knjiženja:
- 9840 (9750*) = amortizacijski načrt: glavnica, obresti, DDV
- 9841 (9751*) = "popravek" obveznosti za obresti in DDV
* medtem se je spremenil konto za obveznosti iz finančnega najema

V primeru, da ste evidentirali na takšen način, se dobropis za obresti in DDV evidentira: 9751storno/9750 storno. Kolikor pa ste amortizacijski načrt "razknjižili" samo v višini glavnice in obresti, pa je knjižba brez DDV-ja (popravljate le obresti, saj DDV-ja niste upoštevali).

lp
kocka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kocka »

Hvala za hitro pomoč. Leasinge imam že preknjižene na nove konte. Naj povem, da smo takrat (pred dvema letoma) knjižili z DDV-jem. Ampak sedaj mi ni jasno, zakaj mi leasing hiša vrača ddv po tem dobropisu in kam naj jaz pokjižim to razliko. Sedaj mi namreč nastaja razlika v stanju na kontih 9750 in 9751 po njihovih podatkih.
Še enkrat hvala za pomoč in vaš trud.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če ste ob pričetku leasing pogodbe knjižili:
- na 9750: glavnica + obresti + DDV od obresti
- na 9751: obresti + DDV od obresti

je potrebno popraviti te konte za spremembo obresti in seveda tudi DDV od teh obresti. Vse spremembe se "dogajajo" v okviru skupine 975 in ne nastane nobena terjatev do leasingodajalca:

Primer:
anuiteta je sestavljena: 100 glavnica + 10 obresti + 2 DDV od obresti (uporaba 20%-ne stopnje): knjiženo: 9751/ 10+2 in /9750= 112

popravek obresti (primer le za eno anuiteto, popravek je sicer za vse še ne zapadle obroke) :
- nova anuiteta od določenega datuma naprej: glavnica 100; 8 obresti + 1,6 DDV od obresti:
- dobropis bo: obresti 2 (10-8) in DDV 0,4 (2-1,6) = skupaj 2,4
- knjiženje: 9751 storno = 2,4/9750 storno 2,4.....

- zapadlost anuitete in plačilo (nekateri vam pošljejo tudi obvestilo o zapadlosti obroka): 9750/110 =109,6; prenos obresti 74/9751 = 8 in prenos DDV 16/9751= 1,6.
Primeri so brez uporabe/prenosa kratkoročnega dela obveznosti....

lp
budilka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a budilka »

Pozdravljeni,
v zvezi z dobropisom Leasing hiše imam vprašanje, kako naj ga knjižim, ker vodim knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva.
Obresti knjižim ob vsakem plačilu na stroške, anuiteto pa v KOTO. Ker je bil v letu 2009 večji znesek dobropisov od vseh plačanih obresti in zraven tudi DDV, ki ga Leasing hiša priznava, imam problem, ker je seštevek negativen (na stroških in DDV-ju).
Lepo prosim za odgovor.
Odgovori