Datum v knjigi I-RAČ

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Datum v knjigi I-RAČ

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Program mi v 4 koloni vpisuje datum računa, ki je velikokrat drugačen od datuma storitve, kateri je tudi merilo za upoštevanje izhodnega DDV-ja. Je s tem kaj narobe? Namreč kontrolor, ki dela navskrižne kontrole me je opozoril, da mora biti to datum storitve. Na nastavitve programa nimam vpliva, normalno se mi zdi, da je datum računa tisti, v katerem dokument nastane.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
dacer
Računovodja
Računovodja

Re: Datum v knjigi I-RAČ

Odgovor Napisal/-a dacer »

Moje skromo mnenje...
Datum računa ni bistven. Če se je storitev opravila ali je bilo blago dobavljeno npr 28.01.10, račun pa bo izdan 02.02.10 je potrebno tak promet vpisat v DDV-0 za januar. Če vam program upošteva samo datum računa vsi ti prometi padejo šele v naslednji mesec, kakor če bi bili opravljeni v Februarju, kar je eno obdobje prepozno.
Kdaj dokument nastane ni bistveno, pomembno je kdaj nastane obdavčljivi dogodek.
lp
dziger
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dziger »

za IR-je je bistven DOS

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Saj ni težko "prilagoditi" podatkov, se mi pa ne zdi umestno. Datum dokumenta, ko zaračunava nekdo celotne mesečne storitve stranki, na noben način, ali je le težko sestavljen ravno konec meseca...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori