DDV od prevoznih storitev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Lolika
Nov član
Nov član

DDV od prevoznih storitev

Odgovor Napisal/-a Lolika »

Zanima me, če je moje razmišljanje o obračunu DDV od prevozov blaga pravilno. Imam naslednje primere:

1. naročnik, davčni zavezanec s sedežem v Hrvaški, naroči pri slovenskem davčnem zavezancu za DDV prevoz blaga. Začetek prevoza je
Hrvaška, namembni kraj je Francija, prevoz se delno opravi tudi po Sloveniji. Gre pa za izvoz materiala. Glede na to, da je to prevoz izven
skupnosti (glede na kraj začetka prevoza), se za del poti, ki je opravljena izven Slovenije ne obračuna DDV v skladu s 25/1 členom ZDDV-1, za
del poti, ki je opravljena po Sloveniji, pa se DDV obračuna glede na prevoženo razdaljo. Je trditev pravilna?
2. naročnik, davčni zavezanec s sedežem v Hrvaški naroča pri davčnem zavezancu iz Slovenije prevoz blaga. Kraj začetka prevoza je Slovaška,
namembni kraj je Francija. DDV ne obračunamo v skladu s 25/1 členom ZDDV-1.
3. naročnik, davčni zavezanec s sedežem v Hrvaški naroča pri davčnem zavezancu iz Slovenije prevoz blaga. Kraj začetka prevoza je
Slovenija, namembni kraj je Hrvaška. Gre za izvoz materiala. Glede na to, da je začetek poti v Sloveniji, se glede na prevoženo razdaljo, za
prevoz po Sloveniji obračuna DDV, za prevoz po Hrvaški pa se v skaldu s 25/1 členom ZDDV-1 ne obračuna DDV.
4. naročnik, davčni zavezanec s sedežem v EU naroča pri slovenskem davčnem zavezancu iz Slovenije prevoz blaga. Kraj začetka prevoza je
Slovenija, namembni kraj v EU. DDV se ne obračuna v skladi s 25/1 členom ZDDV-1.
5. naročnik, davčni zavezanec s sedežem v EU - Francija naroča pri slovenskem davčnem zavezancu iz Slovenije prevoz blaga. Kraj začetka
prevoza je Nemčija, namembni kraj v Slovaški. DDV se ne obračuna v skladi s 25/1 členom ZDDV-1.
6. naročnik, davčni zavezanec iz Slovenije naroča pri slovenskemu davčnemu zavezancu prevoz blaga. Kraj začetka prevoza je Slovenija,
namembni kraj je EU. DDV se obračuna od celotne prevožene poti.
7. naročnik, davčni zavezanec iz Slovenije naroča pri slovenskem davčnem zavezancu prevoz blaga. Kraj začetka prevoza je Slovaška, namembni kraj Nemčija. DDV se obračuna od celotne prevožene poti.

Mi prosim lahko potrdite pravilnost ali nepravilnost zgoraj navedenih trditev? Hvala za hiter odgovor :?
dacer
Računovodja
Računovodja

Re: DDV od prevoznih storitev

Odgovor Napisal/-a dacer »

1. Ne, če lahko dokažete da gre za izvoz(po mojem mnenju gre za tranzit, če se ob vnosu blaga v skupnost začne zunanji tranzitni postopek), je prevoz oproščen 25/1/e.
2. Da, če ne gre za izvoz in se ne prevaža po slovenskem ozemlju.
3. Ne, celotna relacija je oproščena 25/1/e - izvoz.
4.Da, če ne gre za kakšno oprostitev (tranzit, storitve povezane z vnosom blaga iz 57. in 58. čl, izvoz).
5. Da, isto kot tč.4.
6. Da, podobno kot tč 4. in 5.
7. Da, isto kot tč. 6.
lp
Lolika
Nov član
Nov član

Tudi v prvi točki gre za izvoz. Hrvaški davčni zavezanec izvaža blago v Francijo. Blago prestopi mejo v Sloveniji, tam se tudi ocarini.
Torej bi bil račun v tem primeru tudi brez DDV po 25.členu ZDDV-1, mar ne?

Dacer, hvala z odgorove. :lol:
dacer
Računovodja
Računovodja

Torej ne gre za izvoz ampak za uvoz blaga v skupnost. Pri uvozu, je potrebno poznat pariteto s katero se blago prodaja saj je možno, da je prevoz vključen v vrednost blaga in če je vključen je prevoz oproščen 50/13. Če pa ni vključen je obdavčen skladno z 25/1 ZDDV-1 in 29 PZDDV (del po Sloveniji z DDV, del po EU pa obdavčljiv pri Hrvatu-25/1).
Za 100% odgovor bi bilo potrebno imeti več podatkov.
lp
Lolika
Nov član
Nov član

V 1.točki gre dejansko za uvoz blaga v EU. Napisala sem malo nerazumljivo, ker sem pisala s stališča naročnika blaga, da gre za
izvoz blaga iz Hrvaške v EU. Torej - dejansko res gre za uvoz blaga v EU. Vrednost prevoza pa ni vključena v vrednost blaga.
Torej bi prvotna trditev veljala, kajne? :sodobren:
dacer
Računovodja
Računovodja

Da.
lp
irma73
Začetnik
Začetnik
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a irma73 »

Kako pa je če mi naročimo prevoz blaga avstrijskemu davčnemu zavezancu iz Velike Britanije do Hrvaške.
Mi prejmemo račun od dobavitelja iz Velike Britanije brez ddv, izdamo račun za izvoz na Hrvaško brez ddv in
prejmemo račun brez davka od avstrijskega prevoznika. Ali je potrebno narediti pri nas samoobdavčitev?
dacer
Računovodja
Računovodja

Če prav razumem. Anglež proda vam blago, vi(oz. avstrijski prevoznik) pa ga odpeljete direktno vašemu kupcu na Hrvaško(izvoz). Za blago naredite pridobitev blaga iz GB in nato izvoz. Prevoz avstrijskega prevoznika je v tem primeru oproščen 52/1/e.
lp
irma73
Začetnik
Začetnik
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a irma73 »

Kam pa ga vpišem v obrazec DDV-O ?
dacer
Računovodja
Računovodja