DDV SLIKOPLESKARJI MIZARJI 76. ačlen
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: DDV SLIKOPLESKARJI MIZARJI 76. ačlen
Ja Slovan na podlagi tvojega odgovora sem še enkrat preverila na davčni upravi. Seveda so se kljub moji trditvi, da naj bi mizarska dejavnost pravtako spadala pod 76.a člen zlahka prestavili na drugi tir in mi trdili, da temu ni tako. Včeraj sem še enkrat telefonsko preverila ali je temu kar trdijo zares tako ali ne. No končno so prišli do zaključka, da moramo takrat, ko zaračunavamo storitev opravljeno davčnemu zavezancu samo izkazati ddv ne pa ga tudi zaračunati. Če mislim sedaj prav:
Imamo primer, ko smo zaračunali stranki, ki gradi apartmaje okna, ki so naš proizvod in s tem tudi montažo. Če razmišljam pravilno moram tako za okna kot za montažo ddv samo izkazati ne pa ga tudi zaračunati oni pa morajo narediti samoobdavčitev. Spodaj moram na račun pripisati, da smo oproščeni DDv-ja po 76.a členu ZDDV.
Zanima pa me ali med stavbno pohištvo spadajo naprimer:
- stoli ( leseni) za kuhinjo
- garderobne omare za opremo apartmajev
- jedilni koti za kuhinje v apartmajih
- mize za dnevni prostov
Nekaj si omenil tudi, da je važno ali je to mišljeno za opremo poslonega prostora ali stanovanjskega. Zanima me v čem je razlika???
Prosim za odgovor!
Imamo primer, ko smo zaračunali stranki, ki gradi apartmaje okna, ki so naš proizvod in s tem tudi montažo. Če razmišljam pravilno moram tako za okna kot za montažo ddv samo izkazati ne pa ga tudi zaračunati oni pa morajo narediti samoobdavčitev. Spodaj moram na račun pripisati, da smo oproščeni DDv-ja po 76.a členu ZDDV.
Zanima pa me ali med stavbno pohištvo spadajo naprimer:
- mize za dnevni prostov
Nekaj si omenil tudi, da je važno ali je to mišljeno za opremo poslonega prostora ali stanovanjskega. Zanima me v čem je razlika???
Prosim za odgovor!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Standardna klasifikacija dejavnosti – SKD 2008
Pojasnila k standardni klasifikaciji dejavnosti - SKD 2008
Pojasnila k standardni klasifikaciji dejavnosti - SKD 2008
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Menim, da nič od tega ni stavbno pohištvo - ničesar ne boste vgradili v stavbo - ne bo njen sestavni del. Vse kar ste našeli spada med pohištvo, prodaja pohištva pa ne spada med gradbene storitve (med stavbno pohištvo)..logika napisal/-a:Zanima pa me ali med stavbno pohištvo spadajo naprimer:
- mize za dnevni prostov
.logika napisal/-a:Nekaj si omenil tudi, da je važno ali je to mišljeno za opremo poslonega prostora ali stanovanjskega. Zanima me v čem je razlika???
Razlika je v stopnji DDV-ja.. vgradnja stavbnega pohištva v poslovni prostor je 20%, če gre za vgradnjo v stanovanjskem prostoru (ob upoštevanju še drugih pravil) pa je 8,5%.
Prodajate okna z montažo - gre torej za vgradnjo stavbnega pohištva in ko izstavljate račun davčnemu zavezancu v Sloveniji morate izkazati tako davčno osnovo kot tudi DDV in napisati klavzulo:Primer: DDV v višini ... od davčne osnove.... po stopnji.... ni obračunan na podlagi 76.a člena ZDDV... Tukaj ne gre za oprostitev obračuna DDV-ja temveč le za obrnjeno davčno breme.logika napisal/-a:Če razmišljam pravilno moram tako za okna kot za montažo ddv samo izkazati ne pa ga tudi zaračunati oni pa morajo narediti samoobdavčitev. Spodaj moram na račun pripisati, da smo oproščeni DDv-ja po 76.a členu ZDDV.
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
43.320 Vgrajevanje stavbnega pohištva
Sem spada:
- vgrajevanje vrat, oken, vratnih podbojev, okenskih okvirov, kuhinjskega pohištva, .....
Mislim, da bo marsikoga zavedlo kuhinjsko pohišvo, ki je navedeno v pojasnilih SKD.
Sem spada:
- vgrajevanje vrat, oken, vratnih podbojev, okenskih okvirov, kuhinjskega pohištva, .....
Mislim, da bo marsikoga zavedlo kuhinjsko pohišvo, ki je navedeno v pojasnilih SKD.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pozdravljeni!
Vprašanje: vgradili smo vrata pravni osebi...
zdaj moramo izdati račun za manjše popravilo in menjavo rozete... to spada še vedno pod 76.a člen, ne??!
Zraven moramo zaračunati še kilometrino. Moramo za to posebej izdati račun, a ne? To verjetno ne spada pod 76-a člen?!?
Hvala za odgovor!
Vprašanje: vgradili smo vrata pravni osebi...
zdaj moramo izdati račun za manjše popravilo in menjavo rozete... to spada še vedno pod 76.a člen, ne??!
Zraven moramo zaračunati še kilometrino. Moramo za to posebej izdati račun, a ne? To verjetno ne spada pod 76-a člen?!?
Hvala za odgovor!
Mirko, delno imate prav, vendar pa kuhinjskega pohištva: pultov (spodnje dele sestavite), omaric (jih obesite na zid in ko vam niso več všeč, kupite nove), omare (so samostojno pohištvo ali pa povezane z drugimi elementi) ne vgradite in zato ni sestavni del stavbe. Če pa gre za vgradne omare, pa so le-te stavbno pohištvo.
Zanimivo je to pojasnilo DURS-a, ki v mnogočem razjasni pojme:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... _pohistva/
in še to:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... opnja_ddv/
lp
Zanimivo je to pojasnilo DURS-a, ki v mnogočem razjasni pojme:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... _pohistva/
in še to:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... opnja_ddv/
lp
Prosim za pomoč!
Izdali smo račun z klavzulo 76 a člen zavezancu z ID ŠT, ločeno izkazali vrednost storitve (brez DDV), stopnjo DDV in vrednost DDV(vrednost storitve in DDV nista bili sešteti). Prejemnik storitve nam je plačal vrednost storitve in vrednost DDV. Kaj storiti? Hvala za odgovore.
Izdali smo račun z klavzulo 76 a člen zavezancu z ID ŠT, ločeno izkazali vrednost storitve (brez DDV), stopnjo DDV in vrednost DDV(vrednost storitve in DDV nista bili sešteti). Prejemnik storitve nam je plačal vrednost storitve in vrednost DDV. Kaj storiti? Hvala za odgovore.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Vrnite preplačilo.
Mirko
Mirko

hvala in lep večer
Izgleda, da mi sami sebi zelo kompliciramo zadeve.
Če F izda račun davčnemu zavezancu mu obračuna po 76.a členu obrnjeno davčno obveznost za material, delo in kilometrino.
Zakaj npr. za kilometrino ne bi to veljalo? A ni bistvenega pomena, da je eden F, drugi pa davčni zavezanec in ne npr.upravjalec stavbe?
Če F izda račun davčnemu zavezancu mu obračuna po 76.a členu obrnjeno davčno obveznost za material, delo in kilometrino.
Zakaj npr. za kilometrino ne bi to veljalo? A ni bistvenega pomena, da je eden F, drugi pa davčni zavezanec in ne npr.upravjalec stavbe?
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Pozdravljeni,
podjetje A je plačalo gradbenemu podjetju B avans za opravljena gradbena dela na poslovnem prostoru. Kako je potrebno napisati zdaj ta avansni račun, je tako kot prej, ali je kako drugače?
Lepo prosim za odgovor oz. mnenje.
HVALA IN LEP DAN VSEM
podjetje A je plačalo gradbenemu podjetju B avans za opravljena gradbena dela na poslovnem prostoru. Kako je potrebno napisati zdaj ta avansni račun, je tako kot prej, ali je kako drugače?
Lepo prosim za odgovor oz. mnenje.
HVALA IN LEP DAN VSEM