Dokapitalizacija osnovnega kapitala

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
prometelko
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Dokapitalizacija osnovnega kapitala

Odgovor Napisal/-a prometelko »

LP

Zanima me, kaj vsi množično povečujejo osnovni kapital, pred novim letom.

Baje naj bi se nek zakon spremenil, glede obdavčitve povečanja osnovnega kapitala.

Prosim za konkreten podatek, kateri zakon in kje je objavljen.

Hvala za kakršnokoli informacijo.
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Jaz vem, da vsi množično prenašajo svoje deleže na firme,to me bolj skrbi. Tolikokrat je bila že odprta tema o tem , vendar je vedno manj odgovorov, kot, da se to nikogar ne tiče oz. kot, da so tisti, ki kar koli vejo o tem pravi egoisti. Po novem letu bo obdavčen kapital fizične in pravne osebe, to smo že razčistili, tudi, da so to nekateri že storili, zakaj pa se to mora storiti pa nič. Kaj bo obdavčeno , meni se sicer nekaj sanja, vendar bi želela tudi ostala mnenja, predvsem tistih, ki so svoj del prenesli na svojo firmo.
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Izplačana vrednost družbenikom pri pridobitvi lastnih deležev se bo po novem Zakonu o dohodnini štela kot dividendam podoben dohodek in bo obdavčena s 25 % stopnjo akontacije dohodnine ob izplačilu, na letni ravni pa se bo osnova zmanjšala za 35 %. Taka transakcija je bila do sedaj obdavčena kot dohodek iz kapitala in so se torej obdavčevali le morebitni kapitalski dobički, če je od pridobitve kapitalskih deležev preteklo manj kot tri leta.
Ravno tako bo obdavčeno povečevanje osnovnega kapitala iz dobička ali rezerv iz dobička, ker se na ta način povečujejo lastniški deleži.
Vse to velja za fizične osebe.
Več o tem si lahko preberete v iksu št.8, 9 ter v Zakonu o dohodnini (79. člen, 80. člen, 102. člen in še kateri..)
Lp
sova
Računovodja
Računovodja

Res lepa hvala za odgovor, ki vsaj malo potrjuje moje mišljenje, iks 9, 8 sem že tolikokrat prebrala, samo se mi le zdi, da se je potrebno malo posvetovat. Tu je potem tudi odgovor na prvotno vprašanje, zakaj povečujejo osnovni kapital, fajn bi bilo , da še kdo pove kaj iz svojih izkušenj, da se ne bi kaj zamudilo, teorija je le še vedno teorija.
lep pozdrav
Veronika Kajzer
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Veronika Kajzer »

Na vabilu na seminar "Poslovanje z lastnimi deleži družbe z omejeno odgovornostjo in povečanje osnovnega kapitala iz sredstev družbe" je med ostalim pisalo tudi sledeče:

Če ima davčni zavezanec, ki je fizična oseba poslovni delež tri leta, ni
dolžan plačati davka na kapitalski dobiček in mu ni treba prijaviti dohodka za prodani poslovni delež v dohodnino oziroma ni zavezanec za dohodnino, če družba osnovni kapital zmanjša družbenikom pa izplača osnovni kapital.
Zakon o dohodnini po novem obravnava odkup lastnih deležev od družbenika
kakor, da gre za izplačilo dobička. Povečanje osnovnega kapitala iz sredstev družbe v letu 2004 še ni obdavčeno, po 1.1.2005 pa se bo tako povečanje obravnavalo kot izplačilo dobička družbenikom.

Lep pozdrav, Veronika
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Na kakšen način lahko dokapitaliziraš podj.?:oops:
sova
Računovodja
Računovodja

Podjetje se lahko dokapitalizira z vlogo( denarjem ), iz rezerv, dobička oz prevrednotovalnega popravka, v kolikor te sestavine obstajajo v bilanci stanja podjetja.
Odgovori