Prilivi na račun sp
Moderator: Mirko Zbačnik
Prilivi na račun sp
Pozdravljeni,
zanima me, kako obravnavate (beri rešujete), če se na bančnih izpiskih samostojnega podjetnika kopičijo prilivi, katerim nimajo pripadajočih računov? Je potem to konto 92, torej podjetnikov dohodek, ali kako? Kako se pravzaprav to izkazuje v bilanci?
Lp
zanima me, kako obravnavate (beri rešujete), če se na bančnih izpiskih samostojnega podjetnika kopičijo prilivi, katerim nimajo pripadajočih računov? Je potem to konto 92, torej podjetnikov dohodek, ali kako? Kako se pravzaprav to izkazuje v bilanci?
Lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Prilivi na račun sp
Normalno predstavljajo prilive pologi podjetnika, aktere knjižimo kot povečanje obveznosti na /920.
Če so pologi od drugih oseb, ki za povrh še niso družinski člani, pa sumim, da gre lahko za sivo ekonomijo. Posebej še, če so nakazila od drugih podjetnikov.
Če so pologi od drugih oseb, ki za povrh še niso družinski člani, pa sumim, da gre lahko za sivo ekonomijo. Posebej še, če so nakazila od drugih podjetnikov.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Za vsak priliv drugega podjetja morate izdati račun oz. avansni račun za namene ddv.
Vknjižba 1100/1200......torej 1200 ostane na kreditu odprto in "čaka" vknjižbo 1200/7600,2601.
Če pa je polog gotovine, pa je vknjižba navedena pri mojem predhodniku.
Vknjižba 1100/1200......torej 1200 ostane na kreditu odprto in "čaka" vknjižbo 1200/7600,2601.
Če pa je polog gotovine, pa je vknjižba navedena pri mojem predhodniku.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Ja, so prilivi, drugih podjetnikov, predvessem iz tujine. Torej knjižim kot plačilo računa in čakam na račun. Kaj pa če račun nikoli ne pride? In še to: kaj pa z ddv-jem? ali ne bi bilo treba od "avansnih" plačil plačati ddv?
Hvala vsem za nasvete!
Hvala vsem za nasvete!
Torej, bi bilo treba sedaj za nazaj narediti samoprijavo in plačati ddv?
Lp
Lp
Probajte razčistiti na kakšni podlagi so le-ta podjetja to plačevala.
Če je zavezanec za ddv mora plačati ddv od teh plačil.
Če je zavezanec za ddv mora plačati ddv od teh plačil.
Lepo vas pozdravljam.
Ne razumem čisto nič...če so podjetja nakozala vam, pomeni, da ste vi njim opravili storitev ,dobavili blago...tako da morate izdati vi njim račun;ne pa da čakate na njihovega.
Ali nisem pravilno razumela vašega pisanja?
Ali nisem pravilno razumela vašega pisanja?
Ja tole je verjetno en velik šmorn! Pri tem s.p.-ju se pozanimajte ali bi mogoče moral dobivati ta denar na svoj osebni račun in ta denar nima veze z s.p.-je. Če pa imajo ti prilivi iz tujine vezo z s.p.-jem potem je v hudem prekršku, saj bi morali za te prilive izdati ali avansne računa ali pa račun. V kolikor navajate, da je teh prilivov kar nekaj, kako potem imate urejene materialno knjigovodstvo, saj so določeni dokumenti, ki so potrebni pri izvozu. Brez računa ne morete izvoziti nobenega blaga ali svojega proizvoda.
Samo glede prilivov iz tujine: v tem primeru ni treba izdajati avansnih računov.
Seveda pa se mora slejkoprej pojaviti kak papir - izdan račun vašega sp ali lahko tudi kreditna pogodba. lp
Seveda pa se mora slejkoprej pojaviti kak papir - izdan račun vašega sp ali lahko tudi kreditna pogodba. lp
Ja, to je sp, kateremu vodim knjige. Do konca mi ni dostavil izpiskov računa-dobila sem jih včeraj. Iz njih sem ugotovila, da dobiva nakazila od kupcev iz tujine. Sedaj sem vi dilemi: računi, ki jih je dostavljal v računovodstvo so najverjetneje drugi, kot jih je pošiljal kupcem - teh jaz kot računovodja nimam, niti ne vem, da obstajajo.
Lahko kniižim te prilive kot da so za podjetnika osebno, vendar kako se bo potem to izkazovalo v bilanci? Lahko mu svetujem, da naredi račune -oz. mi dostavi tiste na podlagi katerih je dobival prilive....katastrofa, res. Kar se tiče materialnega knjigovodstva: dela ga stranka sama. Že vmes sem ga spraševala po zalogah, saj je veliko nabavljal in zelo malo prodajal - bil je skoraj ves čas v preplačilu na ddv-ju. To je zanimalo tudi že davčno!? Njega pa očitno ne.
Prosim še za kakšno mnenje.
Hvala vsem!
Lahko kniižim te prilive kot da so za podjetnika osebno, vendar kako se bo potem to izkazovalo v bilanci? Lahko mu svetujem, da naredi račune -oz. mi dostavi tiste na podlagi katerih je dobival prilive....katastrofa, res. Kar se tiče materialnega knjigovodstva: dela ga stranka sama. Že vmes sem ga spraševala po zalogah, saj je veliko nabavljal in zelo malo prodajal - bil je skoraj ves čas v preplačilu na ddv-ju. To je zanimalo tudi že davčno!? Njega pa očitno ne.
Prosim še za kakšno mnenje.
Hvala vsem!
Na vašem bi naredila temeljnico, vnesla v davčno knjigo izdanih računov in obračunala ddv.
Lepo vas pozdravljam.
Vi morate sebe kot računovodja zavarovati. Najprej ga vprašajte po računih, ki jih verjetno nimate, saj on dela verjetno po svoje mimo zakonodaje. Pogovorite se, če se pa ne bo dalo vam verjetno tudi ne bo pustil, da bi od teh prilivov obračunali in plačali DDV, kot vas svetujejo na forumu. Večina s.p.-jev misli, da lahko počne kar če, ker gre to za njegovo osebno premoženje vendar temu ni tako. Jaz mislim, da boste morali v kratkem posredovati knjige davčni upravi, ker jim bo zaradi stalnega preplačila DDV ratal sumljiv.
lp!

lp!