Pozdravljeni
Smo društvo, ki je dve leti pridobivalo sredstva od pravnih in fizičnih oseb za nakup mamografa.
V letu 2009 smo kupili mamograf in ga podarili zdravstvenemu domu. Stroške delimo po ključu pridobitnih (obresti na 1000 EUR in prodane karte za dobrodelni koncert) in nepridobitnih prihodkov. Zanima nas, kaj moramo storiti v davku iz dobička glede priznanih oz. nepriznanih 0,3% donacij. Če bi izpolnili prilogo in upoštevali teh 0,3%, bi morali od zneska, ki presega to vrednost, odvesti davek, kar se nam zdi ne logično
Prosimo za pomoč
Hvala in lp
Lea
Društvo da donacijo
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Društvo da donacijo
Spremenite način ugotavljanja nepridobitnih odhodkov:
- direktne stroške/odhodke na svojo stroškovno mesto....
- tiste, ki pa jih ne morete takoj ugotoviti na katero dejavnost se nanašajo pa bi uporabili ključ razmerja prihodkov.
Na ta način bi lahko celotno vrednost prikazali kot odhodek iz nepridobitne dejavnosti, kar bi bilo "logično" in po vsebini pravilno.
Vendar ne glede na to, bi iz odhodkov najprej izključila vrednost odhodka, ki se nanaša na aparat (nepridobitna dejavnost) in preostale odhodke upoštevala iz razmerja (ta del prištela k gornjemu znesku).
lp
- direktne stroške/odhodke na svojo stroškovno mesto....
- tiste, ki pa jih ne morete takoj ugotoviti na katero dejavnost se nanašajo pa bi uporabili ključ razmerja prihodkov.
Na ta način bi lahko celotno vrednost prikazali kot odhodek iz nepridobitne dejavnosti, kar bi bilo "logično" in po vsebini pravilno.
Vendar ne glede na to, bi iz odhodkov najprej izključila vrednost odhodka, ki se nanaša na aparat (nepridobitna dejavnost) in preostale odhodke upoštevala iz razmerja (ta del prištela k gornjemu znesku).
lp
Slovanu iskrena hvala za odgovor, vendar se vseeno bojim, če bi morala kot društvo upoštevati sredstva, ki smo jih donirali v zap. št. 6,21 in 15,13 ter izpolniti prilogo št. 9 obrazca davka.
Hvala in lep vikend.
Lea
Hvala in lep vikend.
Lea
Če ste izvzeli v celoti odhodke nepridobitne dejavnosti (vključno z dano donacijo pravni osebi.....), potem nimate več kaj izvzeti v zaporedni 6.20 (v 6.21 je nekaj drugega, verjetno gre za tipkarsko napako). Hipotetično, če ste imeli v zapor. 4 (prihodki minus/plus popravek prihodkov na raven davčno priznanih, kjer ste vpisali v zap. 2.1. izvzem prihodkov od nepridobitne dejavnosti) recimo še 100 iz pridobitne dejavnosti in potem še naredite na enak način "čiščenje odhodkov = 50", kjer ste prav tako pod 6.1. vpisali odhodke od nepridobitne dejavnosti, vključno z donacijo, potem imate v davčni osnovi pod 13 =50. ali 14 samo še davčno osnovo, ki se nanaša na pridobitno dejavnost. Kolikor ste dali izven tega iz pridobitnih dohodkov še kakšne donacije, potem boste iz pridobitnih dohodkov izračunali tistih 0,3% od davčno priznanih prihodkov 100(in seveda pred tem še to izvzeli v zap. 6.20 - ampak samo te) in to upoštevali kot zmanjšanje davčne osnove in izpolnili prilogo 9.
Ko enkrat izločite prihodke in odhodke nepridobitne dejavnosti, se nadaljevanje nanaša zgolj na pridobitno dejavnost, kjer pa te donacije nimate več. To je moje mnenje/razmišljanje.
lp
Ko enkrat izločite prihodke in odhodke nepridobitne dejavnosti, se nadaljevanje nanaša zgolj na pridobitno dejavnost, kjer pa te donacije nimate več. To je moje mnenje/razmišljanje.
lp
Verjetno delam nekaj napačno, pa ne vem, kaj.
Vsi prihodki 172.962
pridobitni 10,48% 18.121 (679 obresti od dep. nad 1000, 17.441 karte-koncert
Vsi stroški 269.256 donacija 250.000
delež 10,48 28.218 od tega donac. 26.200
negativ. razlika prid. dej. -10.097
če pa sedaj vpišem v 6,21 26.200 donac
v 15 0,3% od 18,121 - 54 - pa priloga 9
-----------------------------------------------
osnova za davek 16.049
In od tega davek 3.370
Naredila sem štiri variante - najbolj mi je všeč, da bi izkazala davčno izgubo v višini 10.097 in končala z obrazcem, pa se bojim, da bom kršila predpise.
Neumno pa se mi zdi, da bi društvo kot dober gospodar vezalo za nekaj časa prosta likvidna sredstva in bilo zato "kaznovano" s pridob. dejavnostjo. Prav tako je organiziralo dobrodelni koncert in od kart ustvarilo "pridobitno" dejavnost, vsi izvajalci in člani društva pa so delali za hvala lepa.
Ne kako ne razumem te politike.
Če mi lahko pomagate, se vam vnaprej zahvaljujem in vam želim lep vikend.
Lea
Vsi prihodki 172.962
pridobitni 10,48% 18.121 (679 obresti od dep. nad 1000, 17.441 karte-koncert
Vsi stroški 269.256 donacija 250.000
delež 10,48 28.218 od tega donac. 26.200
negativ. razlika prid. dej. -10.097
če pa sedaj vpišem v 6,21 26.200 donac
v 15 0,3% od 18,121 - 54 - pa priloga 9
-----------------------------------------------
osnova za davek 16.049
In od tega davek 3.370
Naredila sem štiri variante - najbolj mi je všeč, da bi izkazala davčno izgubo v višini 10.097 in končala z obrazcem, pa se bojim, da bom kršila predpise.
Neumno pa se mi zdi, da bi društvo kot dober gospodar vezalo za nekaj časa prosta likvidna sredstva in bilo zato "kaznovano" s pridob. dejavnostjo. Prav tako je organiziralo dobrodelni koncert in od kart ustvarilo "pridobitno" dejavnost, vsi izvajalci in člani društva pa so delali za hvala lepa.
Ne kako ne razumem te politike.
Če mi lahko pomagate, se vam vnaprej zahvaljujem in vam želim lep vikend.
Lea
Na takšen način bi sigurno kršili predpis. Res pa je, da je "nevzdržno", da od donacije, ki je nepridobitne narave in po matematičnem izračunu nato plačate davek. V vsakem primeru pa ga boste morali plačati od določenega dela. Če iz svojih prihodkov in odhodkov izvzamete vse nepridobitne postavke, boste verjetno dobili manjšo davčno osnovo (če boste v celoti izvzeli 250.000 že pri nepridobitni dejavnosti, jih kasneje ne upoštevate več!). Pri tem ne boste kršili zakaona, saj ta pravi: Pri določanju davčne osnove se prihodki iz opravljanja dejavnosti, ki ni pridobitna, ter dejanski ali sorazmerni stroški te dejavnosti izvzamejo iz davčne osnove (27. člen). Ostane vam npr. 18.120 pridobitnih prihodkov in 19.256 pridobitnih odhodkov (uporabila sem vaše podatke brez nadaljnega "čiščenja" postavk - to morate opraviti sami/ v takšnem primeru ne izločate več donacije, ker je pač nimate v pridobitnih odhodkih).izidora napisal/-a:Naredila sem štiri variante - najbolj mi je všeč, da bi izkazala davčno izgubo v višini 10.097 in končala z obrazcem, pa se bojim, da bom kršila predpise.
Poskusite!
lp
Sedaj pa bomo iz tega !"nesrečnega" društva naredili doktorsko disertacijo.
Ko ste odvzeli vse donacije v znesku 250.000 EUR, je ostalo vseh stroškov za obe dejavnosti
še 19.256 EUR - te pa, mislim, moram deliti na pridobitno in nepridobitno, torej 10.48% odpade še na pridobitno, kar je 2,018 EUR, če te odštejem od 18.120 EUR(pridobitni prihodki) dobim osnovo 16,102 EUR in od tega 21% davek 3381,42 EUR.
Mislim, da bi lahko naredila samo tako - ne smem vseh stroškov odbiti od pridobtne, saj bi to pomenilo, da ni bilo nobenih stroškov za nepridobitno dejavnost, kar pa seveda ni res - morda bi bilo pravilno ravno obratno.
Če je moje razmišljanje pravilno, je potrebno plačati davek, pa naj računam na kakršnekoli variante - razlike so minimalne, samo donacij (0,3%) se s tem rešim - problem pa je v tem, ker samo društvo ne pusti plačati nobenega davka.Računovodja pa naj dela "čudeže".
Upam, da vas ne bom več nadlegovala s temi problemi in se vam še enkrat zahvaljujem za vaš trud.
Lep dan vam želim
Lea
Ko ste odvzeli vse donacije v znesku 250.000 EUR, je ostalo vseh stroškov za obe dejavnosti
še 19.256 EUR - te pa, mislim, moram deliti na pridobitno in nepridobitno, torej 10.48% odpade še na pridobitno, kar je 2,018 EUR, če te odštejem od 18.120 EUR(pridobitni prihodki) dobim osnovo 16,102 EUR in od tega 21% davek 3381,42 EUR.
Mislim, da bi lahko naredila samo tako - ne smem vseh stroškov odbiti od pridobtne, saj bi to pomenilo, da ni bilo nobenih stroškov za nepridobitno dejavnost, kar pa seveda ni res - morda bi bilo pravilno ravno obratno.
Če je moje razmišljanje pravilno, je potrebno plačati davek, pa naj računam na kakršnekoli variante - razlike so minimalne, samo donacij (0,3%) se s tem rešim - problem pa je v tem, ker samo društvo ne pusti plačati nobenega davka.Računovodja pa naj dela "čudeže".
Upam, da vas ne bom več nadlegovala s temi problemi in se vam še enkrat zahvaljujem za vaš trud.
Lep dan vam želim
Lea