..nima kaj iskati v poslovnih knjigah (ne glede na zastaranost) in jo boste morali odpisati z neposrednim odpisom...
Saj uradno ni navidezna terjatev...torej zastarala je že in lahko naredim direktno knjižbo po sklepu na 721/120(brez popravka na 129)?
Odgovor sem že našla, vendar po mnenju vodstva ne ustrezen, zato me je zanimalo,če kdo vidi kakšno ugodnejšo rešitev (večji znesek, torej ne pride v poštev izpolnjevanje pogoja,da so večji stroški izterjave...).
Kaj pa mislite o inventuri-izpisih za te konte:."..Mislila sem bolj na te konte, npr.130,132,133, 230, in konte ddv -ja ,na katerih je še stanje konec leta (1601,1602...), pa konti plač 251,253,254..."
Hvala za vaša razmišljanaj,pojasnila...
Inventura-vsi konti?NUjno
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Inventura-vsi konti?NUjno
Za vse odpise terjatev velja tudi pogoj: da bi bili stroški izterjave večji od osnovne terjatve, kar dokazujete z !!!
Uni, tudi na omenjenih kontih lahko imate neusklajena stanja z dejanskim stanjem: npr. na 130 - dani predujmi iz preteklih let, ki ste jih plačali pa ni prišlo do realizacije posla ali pa ste morebiti pozabili zapirati obveznosti do dobavitelja; podobno je na kontu 230, na raznih kontih, ki so povezani z DDV-jem, pa se tudi lahko skriva marsikaj (konkretno takrat, ko vam na te konte "priletijo" knjižbe avtomatsko iz drugih obdelav - in bi stanje na koncu leta praviloma lahko izkazovalo le postavke DDV-ja, ki se nanašajo na naslednje leto - prejete fakture v naslednjem letu, strošek koledarskega leta). Skratka preverjanje stanj na koncu leta je še kako pomembno. Odličitev, kako boste to izvedli je na vaši strani.
lp
Uni, tudi na omenjenih kontih lahko imate neusklajena stanja z dejanskim stanjem: npr. na 130 - dani predujmi iz preteklih let, ki ste jih plačali pa ni prišlo do realizacije posla ali pa ste morebiti pozabili zapirati obveznosti do dobavitelja; podobno je na kontu 230, na raznih kontih, ki so povezani z DDV-jem, pa se tudi lahko skriva marsikaj (konkretno takrat, ko vam na te konte "priletijo" knjižbe avtomatsko iz drugih obdelav - in bi stanje na koncu leta praviloma lahko izkazovalo le postavke DDV-ja, ki se nanašajo na naslednje leto - prejete fakture v naslednjem letu, strošek koledarskega leta). Skratka preverjanje stanj na koncu leta je še kako pomembno. Odličitev, kako boste to izvedli je na vaši strani.
lp