OVREDNOTENJE OSNOVNIH SREDSTEV
Moderator: Mirko Zbačnik
OVREDNOTENJE OSNOVNIH SREDSTEV
Pozdravljeni, imamo društvo, v tem društvu marsikaj naredimo sami, zanima nas, kako lahko ovrednotimo osnovno sredstvo-stavbo, ki jo bomo sami naredili, imamo pa račune za izkop, za cevi, za zidake, les, opeko, inp. Drugi problem, je da je nekaj računov v letu 2009, in jih bi bilo potrebno prenest v leto 2010, ker bo to OS dokončano šele v letu 2010. Ali smemo na podlagi računov , ki jih imamo ovrednotiti OS in kako to knjižno rešimo. Ta prenos računov iz leta 2009 v leto 2010, da ne damo v stroške za leto 2009, ampak jih bi upoštevali 2010 pri ovrednotenju OS. A razmišljamo preveč preprosto. Hvala. Prijeten valentinov večer še naprej.
Re: OVREDNOTENJE OSNOVNIH SREDSTEV
Zanima me ali res nihče ne ve, kako in kaj, oziroma, ali nisem razumljivo napisala. Hvala. LP
Menim, da morate najprej odgovoriti na vsebinska vprašanja:
- ali imate za to gradbeno dovoljenje;
- ali imate imenovano osebo za gradbeni nadzor;
- in kar je nabolj pomembno: ali ste registrirani za opravljanje gradbene dejavnosti (mislim: društvo!!!!!)
In če so "gornje" stvari urejene!! boste osnovno sredstvo, ki je zgrajeno, izdelano v podjetju, pri vrednotenju upoštevali splošni računovodski standard SRS1.12.
lp
- ali imate za to gradbeno dovoljenje;
- ali imate imenovano osebo za gradbeni nadzor;
- in kar je nabolj pomembno: ali ste registrirani za opravljanje gradbene dejavnosti (mislim: društvo!!!!!)
In če so "gornje" stvari urejene!! boste osnovno sredstvo, ki je zgrajeno, izdelano v podjetju, pri vrednotenju upoštevali splošni računovodski standard SRS1.12.
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Mnoga društva, v mislih imam precej gasilska, veliko naredijo tudi prostovoljno. Seveda imajo papirno vse urejeno, imajo izvajalca, nadzor, papirje... . Veliko je del, ki se jih da v gradbeištvu opraviti na ta način in tako precej poceni gradnjo, ne da trpi kvaliteta in predpisi. 
A menite, da je to nemogoče, ali je le utopija?
PS.: V našem kraju so gasilski na delovni akciji napravili prizidek.
A menite, da je to nemogoče, ali je le utopija?
PS.: V našem kraju so gasilski na delovni akciji napravili prizidek.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mirko to društvo GRADI STAVBO v režiji članov društva. Če je to društvo društvo gradbenih inženirjev, zidarjev... potem verjamem, da bodo zgradili stavbo po vseh predpisih (normativih).
Lahko, da je pod stavbo mišljena zgolj kakšna lesena stavba (baraka) za katero morda sploh ne potrebujejo gradbenega dovoljenja in vsega kar spada zraven. Ampak, če sami nekaj gradijo, morajo to dejavnost tudi uradno opravljati (registrirati).... ker na koncu bodo v tej stavbi tudi obiskovalci (ali pa člani, ni pomembno) in je še kako pomembno, da ustreza vsem varnostnim predpisom.
Člani društva lahko pomagajo strokovnjakom: izvajalec del namesto svojih zidarjev lahko "uporabi" člane društva (saj za vse veljajo predpisi, ali ne??).....
lp
Lahko, da je pod stavbo mišljena zgolj kakšna lesena stavba (baraka) za katero morda sploh ne potrebujejo gradbenega dovoljenja in vsega kar spada zraven. Ampak, če sami nekaj gradijo, morajo to dejavnost tudi uradno opravljati (registrirati).... ker na koncu bodo v tej stavbi tudi obiskovalci (ali pa člani, ni pomembno) in je še kako pomembno, da ustreza vsem varnostnim predpisom.
Člani društva lahko pomagajo strokovnjakom: izvajalec del namesto svojih zidarjev lahko "uporabi" člane društva (saj za vse veljajo predpisi, ali ne??).....
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Kaj mislijo v tem društvu mi ni znano, upam le, da ne delajo "črne gradnje". Mislim pa, da v kolikor imajo določenega izvajalca, imajo tudi nadzornika in da marsikatera dela, vsaj pomožna, lahko opravijo sami. Ne vem pa, če je to v sedanjih časih še smotrno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pozdravljeni, mislim, da smo zašli od bistva mojega vprašanja, seveda ne gradimo objekta v katerem bi bili ljudje, gradi se drvarnica, v lastni režiji, z vso potrebno dokumentacijo od občine in z dovoljenjem, da jo zgradimo v lastni režiji z nadzornikom. Torej,če kdo pozna odgovor, kako ovrednotiti takšno osnovno sredstvo, za katerega bomo imeli račune od lesa, prevoz lesa, izkop od bagerista in naredili nam bodo temelje-imamo račun, dobili bomo strokovnjaka, ki ga bomo plačali za konstrukcijo, torej več posameznikov, ki bodo izstavili račune, ki bodo nam zgradili to drvarnico in seveda prostovoljno delo naših članov. Zanima me samo kako jo naj ovrednotimo. Hvala.
Sedaj ste postavili bistvo vprašanja (tako, da nismo zgrešili bistva) - ne gre za izgradnjo objekta v lastni režiji, temveč ste le "investitor".
V času izgradnje boste "stroške" prikazovali kot investicijo v teku (na analitičnem kontu v skupini 01), ko bo dokončana jo boste aktivirali in pričeli z obračunom amortizacije.
Vsi prejeti računi vam predstavljajo vrednost investicije, brezplačnega dela posameznikov pa ne morete ovrednotiti. Za "izdelavo sredstva v lastni režiji" velja, da tvorijo njegovo nabavno vrednost stroški, ki so bili potrebni za izdelavo (pod stroški pojmujemo stroške, ki so tudi izkazani med stroški).
Druga možnost je cenitev konkretnega sredstva, ko je dokončano. V tem primeru pa bi društvo moralo uporabljati splošne računovodske standarde, kar izhaja iz SRS 33.28. Ti omogočajo vrednotenje opredmetenih osnovnih sredstev po modelu prevrednotenja. Konkretno to pomeni, da predstavlja razlika med ocenjeno vrednostjo in knjigovodsko vrednostjo (stanje na investiciji v teku) presežek iz prevrednotenja, ki je namenjen "kritju" stroškov amortizacije, ki izhaja iz te razlike.
lp
V času izgradnje boste "stroške" prikazovali kot investicijo v teku (na analitičnem kontu v skupini 01), ko bo dokončana jo boste aktivirali in pričeli z obračunom amortizacije.
Vsi prejeti računi vam predstavljajo vrednost investicije, brezplačnega dela posameznikov pa ne morete ovrednotiti. Za "izdelavo sredstva v lastni režiji" velja, da tvorijo njegovo nabavno vrednost stroški, ki so bili potrebni za izdelavo (pod stroški pojmujemo stroške, ki so tudi izkazani med stroški).
Druga možnost je cenitev konkretnega sredstva, ko je dokončano. V tem primeru pa bi društvo moralo uporabljati splošne računovodske standarde, kar izhaja iz SRS 33.28. Ti omogočajo vrednotenje opredmetenih osnovnih sredstev po modelu prevrednotenja. Konkretno to pomeni, da predstavlja razlika med ocenjeno vrednostjo in knjigovodsko vrednostjo (stanje na investiciji v teku) presežek iz prevrednotenja, ki je namenjen "kritju" stroškov amortizacije, ki izhaja iz te razlike.
lp
Živijo,
hvala za vaš odgovor, se opravičujem, verjetno je moje vprašanje, resnično čudno izvenelo. prosila bi vas še, če mi lahko še pomagate, če prav razumem, torej sedaj jaz vse stroške knjižim na konto 01 in ne med stroške na konto 4. ko pa se mi naberejo vsi računi, ki se nanašajo na to OS pa seštevek prenesem md OS na konto 04. Hvala in lep dan vam želim.
hvala za vaš odgovor, se opravičujem, verjetno je moje vprašanje, resnično čudno izvenelo. prosila bi vas še, če mi lahko še pomagate, če prav razumem, torej sedaj jaz vse stroške knjižim na konto 01 in ne med stroške na konto 4. ko pa se mi naberejo vsi računi, ki se nanašajo na to OS pa seštevek prenesem md OS na konto 04. Hvala in lep dan vam želim.
Vse stroške (prejete račune), ki se nanašajo na izgradnjo nepremičnine evidentirate preko analitičnega konta v skupini 014* - nepremičnine v izgradnji (investicije v teku: 014/220). Ko bo stavba končana in razpoložljiva za uporabo, boste stavbo aktivirali in pričeli z obračunom amortizacije (011/014 ----amortizacija: 44/015)).
Pri društvih (saj govoriva o društvih) se v skupini 01 izkazujejo: vrednost zemljišč in zgradb ter popravek vrednosti nepremičnin zaradi amortiziranja........ To pomeni, da tudi po aktiviranju stavbe ostane ta še vedno v okviru skupine 01, vendar le na drugem analitičnem kontu.
*Primer:
010 zemljišča
011 zgradbe
014 nepremičnine v gradnji oziroma izdelavi
015 popravek vrednosti zgradb zaradi amortiziranja....
Društva samostojno oblikujejo kontni načrt (več kot dvomestni konti); le kontni okvir je predpisan s strani Inštituta za revizijo.
Skupina 04 je v društvih namenjena izkazovanju neložbenih nepremičnin, opremo izkazujemo v skupini 02...
lp
Pri društvih (saj govoriva o društvih) se v skupini 01 izkazujejo: vrednost zemljišč in zgradb ter popravek vrednosti nepremičnin zaradi amortiziranja........ To pomeni, da tudi po aktiviranju stavbe ostane ta še vedno v okviru skupine 01, vendar le na drugem analitičnem kontu.
*Primer:
010 zemljišča
011 zgradbe
014 nepremičnine v gradnji oziroma izdelavi
015 popravek vrednosti zgradb zaradi amortiziranja....
Društva samostojno oblikujejo kontni načrt (več kot dvomestni konti); le kontni okvir je predpisan s strani Inštituta za revizijo.
Skupina 04 je v društvih namenjena izkazovanju neložbenih nepremičnin, opremo izkazujemo v skupini 02...
lp
Hvala za vaš odhovor. Zdaj mi je že bolj jasno. Ko bi lahko bi vas povabila na kavo. Hvala še enkrat in prijeten dan še naprej. 
"""Hvala, kava je prijala""""
lp
lp