Ugotovljena napaka

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Vrtnica2209
Novinec
Novinec

Ugotovljena napaka

Odgovor Napisal/-a Vrtnica2209 »

pozdravljeni,

v lanskem letu sem odprla t.i. popoldanski s.p. Odprla sem tudi poslovni račun, a sem na njega na začetku nakazala le 150 €, da sem imela za kritje stroškov vodenja računa. Vse ostale prispevke sem plačevala sproti z gotovino na pošti. Sedaj sem nekje prebrala, da naj bi se prispevki plačevali s poslovnega računa. Kaj naj sedaj naredim oz. kako naj knjižim že plačane prispevke (kateri konti).
Prav tako me zanima, ali lahko glede na dejstvo, da imam sedež doma in ne plačujem nikakršne najemnine lastniku (jaz nisem lastnik, ampaka starši), me zanima, ali lahko kot stroške upoštevam del stroškov za elektriko in vodo. Ali morajo biti ti stroški poknjiženi ločeno, ali lahko s sklepom, ki ga napišem rečem npr. da bom vsak mesec za ta namen upoštevala 5 € stroškov. Kako naj knjižim to, saj bom denar dejansko dala staršem.

Najlepša hvala za pomoč.
Vrtnica2209
Novinec
Novinec

Re: Ugotovljena napaka

Odgovor Napisal/-a Vrtnica2209 »

Pozdravljeni,

Ali mi res ne zna nihče pomagati?
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

Prispevki za dopolnilno dejavnost gredo pod druge stroške konto 48. V kolikor ste
jih plačevali na pošti se jih knjiži 48 / 92. Nikjer ni predpisano, da se morajo
plačevati s poslovnega računa, je pa priporočljivo predvsem zaradi boljše
evidence in dokazljivosti.
Pri upoštevanju % stroškov za uporabo prostora za dejavnost, pa je malo bolj zapleteno,
sploh, ker niste lastnica. Ponavadi % stroškov na tisti prostor, ki se uporablja za dejavnost
nanese tako malo, da je vprašanje, če je sploh smiselno dajati v stroške. Vi pa bi morali
imeti s starši sklenjeno brezplačno najemno pogodbo, kjer bi bilo določeno, kakšen del
stroškov se povrne za uporabo prostorov. Tu, pa se spet pojavi vprašanje brezplačnega
najema s strani Dursa... To je moje osebno mnenje, mogoče bo še kdo podal kakšnega
drugačnega, mogoče iz izkušenj.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Mislim, da brezplačni najem ni problematičen - nikjer ni predpisano, da bi morala biti najmanj tržna najemnina - in je predložen način ustrezen. lp
Odgovori