DDV PREVOZNIKI
Moderator: Mirko Zbačnik
DDV PREVOZNIKI
Naročnik in plačnik prevoza je Nizozemsko podjetje, prevoz je opravljen iz Slovenije v Italijo.Kakšen ddv obračunamo? L.P.

Smo avtoprevozniško podjetje, delavec začne delo ob 4h zjutraj konča pa ga ob 20h zvečer. Ali mu pripada dnevnica
Re: DDV PREVOZNIKI
Če ste davčni zavezanec ni DDV. 25/1 ZDDV.
lp
lp
Bom kar tukaj vprašala...Če opravimo prevozno storitev za naročnika iz avstrije, in mu ne obračunamo ddv-ja oa podlagi 25.člena, se to vpiše v ddv obrazec v polje 12. Ali je še potrebno kam drugam vpisati v ddv obrazcu???
Na rekapitulacijskem poročilu pa je ta znesek vpisan pod skupno vrednost storitev pod št. 28.
Namreč, dobila sem, da moram popraviti ddv obrazec in rek.poročilo. Zdaj pa mi sploh ni jasno kaj je narobe, Pišejo, da je bila ugotovljena neskladnost med seštevkom vrednosti v poljih 25 in 26 obrazca in sesštevkom vrednosti v poljih 12 obrazca ddv-o .
Če pa so v poljih 25 in 26 seštevka dobav blaga in vrednost tristranskih dobav blaga. Tega pa nismo imeli.
Mi lahko kdo pomaga razmišljati prosim...
lp
Na rekapitulacijskem poročilu pa je ta znesek vpisan pod skupno vrednost storitev pod št. 28.
Namreč, dobila sem, da moram popraviti ddv obrazec in rek.poročilo. Zdaj pa mi sploh ni jasno kaj je narobe, Pišejo, da je bila ugotovljena neskladnost med seštevkom vrednosti v poljih 25 in 26 obrazca in sesštevkom vrednosti v poljih 12 obrazca ddv-o .
Če pa so v poljih 25 in 26 seštevka dobav blaga in vrednost tristranskih dobav blaga. Tega pa nismo imeli.
Mi lahko kdo pomaga razmišljati prosim...
lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Glede na vaše vprašanje sem našel pojasnilo DURS in po tem menim, da se prevozne storitve, opravljene v EU za davčnega zavezanca z ID številko iz EU, NE vpisujejo v obrazec ddv in se tudi rekapitulacijsko poročilo na daje.
Ali imam prav?
Pojasnilo DURS:
Neobdavčljive dobave blaga in storitev, ki se ne vpisujejo v obrazec DDV-O in so navedene v navodilu med posebnostmi in opozorili za izpolnjevanje polja 11
Neobdavčljive dobave kot so navedene v navodilu za izpolnjevanje polja 11 obrazca, so dobave, ki ne predstavljajo dobav iz 3. člena ZDDV-1 in dobave, katerih kraj dobave je izven Slovenije. Med slednje se upoštevajo primeroma dobave storitev, pri katerih je kraj obdavčitve zunaj Slovenije na podlagi določb 25. do 29. člena ZDDV-1. Storitve, ki ustrezajo temu določilu in se ne vpisujejo v obrazec DDV-O, so na primer storitve prevoza blaga znotraj EU, pri katerih slovenski prevoznik na podlagi predložitve ID številke za namene DDV iz druge države članice EU na izdanem računu ne obračuna DDV, ampak se obdavčitev prenese v to drugo državo.
Prav tako se v obrazec DDV-O ne vpisujejo dobave blaga, ki ga je slovenski davčni zavezanec nabavil na območju druge države in je zato kraj obdavčitve izven Slovenije (nakup in prodaja sta izvedena v tretjih državah ali na primer nakup in prodaja sta izvedena znotraj EU na ozemlju iste države članice).
Ali imam prav?
Pojasnilo DURS:
Neobdavčljive dobave blaga in storitev, ki se ne vpisujejo v obrazec DDV-O in so navedene v navodilu med posebnostmi in opozorili za izpolnjevanje polja 11
Neobdavčljive dobave kot so navedene v navodilu za izpolnjevanje polja 11 obrazca, so dobave, ki ne predstavljajo dobav iz 3. člena ZDDV-1 in dobave, katerih kraj dobave je izven Slovenije. Med slednje se upoštevajo primeroma dobave storitev, pri katerih je kraj obdavčitve zunaj Slovenije na podlagi določb 25. do 29. člena ZDDV-1. Storitve, ki ustrezajo temu določilu in se ne vpisujejo v obrazec DDV-O, so na primer storitve prevoza blaga znotraj EU, pri katerih slovenski prevoznik na podlagi predložitve ID številke za namene DDV iz druge države članice EU na izdanem računu ne obračuna DDV, ampak se obdavčitev prenese v to drugo državo.
Prav tako se v obrazec DDV-O ne vpisujejo dobave blaga, ki ga je slovenski davčni zavezanec nabavil na območju druge države in je zato kraj obdavčitve izven Slovenije (nakup in prodaja sta izvedena v tretjih državah ali na primer nakup in prodaja sta izvedena znotraj EU na ozemlju iste države članice).
Ne bo držalo.
Storitve, ki so obdavčene po sedežu naročnika iz druge države članice se vpisujejo v polje 12 DDV-O. V posjasnilu pravi, da se teh storitev ne vpisuje v polje 11!!
Prav tako morate za te storitve izpolniti RP-O.
Storitve, ki so obdavčene po sedežu naročnika iz druge države članice se vpisujejo v polje 12 DDV-O. V posjasnilu pravi, da se teh storitev ne vpisuje v polje 11!!
Prav tako morate za te storitve izpolniti RP-O.
Ja, dacer, se strinjam z vami.
Sem ugotovila kaj je bilo narobe. V rekapitulacijskem poročilu je se je za nekaj strank/davezancev pri prenosu premaknila oznaka pred davčno številko . Namesto ATU 25333333 (npr) je na rekap.poroč. izpisalo AT U25333333. In to naj bi bilo narobe. Vsaj tako mi je razložila referentka. In upam, da bo to držalo. Je pa zanimivo, da mi pri oddaji poročila ni javilo kakšne napake, sprejelo ga je, kot da je vse vredu.
lp
Sem ugotovila kaj je bilo narobe. V rekapitulacijskem poročilu je se je za nekaj strank/davezancev pri prenosu premaknila oznaka pred davčno številko . Namesto ATU 25333333 (npr) je na rekap.poroč. izpisalo AT U25333333. In to naj bi bilo narobe. Vsaj tako mi je razložila referentka. In upam, da bo to držalo. Je pa zanimivo, da mi pri oddaji poročila ni javilo kakšne napake, sprejelo ga je, kot da je vse vredu.
lp
pozdravljeni,
tudi jaz sem pri oddajo rekapitulacijskega poročil probala vnesti napačno id št. tujca, pa mi ni nič javilo. seveda sem naredila pripravo vloge in tega nisem oddala. oddala sem pravilno, je pa res, da nič ne javi.
lp, koland
tudi jaz sem pri oddajo rekapitulacijskega poročil probala vnesti napačno id št. tujca, pa mi ni nič javilo. seveda sem naredila pripravo vloge in tega nisem oddala. oddala sem pravilno, je pa res, da nič ne javi.
lp, koland
Mansu, tudi če vam je izpisalo na rekapitulac.poročilo AT U....., je narobe, saj je koda države za npr.Avstrijo AT. V reviji iks 1-2 imate na strani 282 navedene kode držav. Čudno, da vam potem ni javilo napake?
lp Sonja
Sedaj je preverjeno iz strani Davčne in pravijo, da je takšen izpis pravilen, se pravi AT U1234656, mi smo namreč oddali brez U pred številko za DDV in ni javilo nobene napake, poročilo je bilo uspešno obdelano. Danes pa so nas klicali iz Durs-a, da poročila v EU ne morejo oddati, da je napačno vnešena številka za DDV iz stolpca 22.Popraviti ga tudi ne moremo več, ker ga ni možno.
Bomo videli, kako bodo uredili sedaj?
lp
lp
lp Sonja
Pri vas pa torej pravijo ravno obratno...Jaz pa sem mogla U odstranit...
Saj sami ne vedo kak in kaj ...
lp
Saj sami ne vedo kak in kaj ...
lp
sem imela podobno napako, pa so mi iz davčne javili naj popravim in ponovno vložim . bilo mi je rečeno, da nova datoteka povozi staro in ta ne obstaja več. bilo pa je to še v februarju .sonjaz napisal/-a:Sedaj je preverjeno iz strani Davčne in pravijo, da je takšen izpis pravilen, se pravi AT U1234656, mi smo namreč oddali brez U pred številko za DDV in ni javilo nobene napake, poročilo je bilo uspešno obdelano. Danes pa so nas klicali iz Durs-a, da poročila v EU ne morejo oddati, da je napačno vnešena številka za DDV iz stolpca 22.Popraviti ga tudi ne moremo več, ker ga ni možno.
lp