BILANCA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
DEJANA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

BILANCA

Odgovor Napisal/-a DEJANA »

Na ajpesovi strani delam bilanco. Pri podatkih iz izkaza poslovnega izida mi napiše
OK (opozorilo).
Pri postavki AOP 140 imam znesek ter pri AOP 143.
Zakaj mi napiše napako ter obrazložitev
če je AOP 140 > 0 potem je AOP 141 > 0?

Lp
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Re: BILANCA

Odgovor Napisal/-a bojča »

Sem pogledala kaj je v teh AOP in ne vem zakaj javlja napako. Saj pod AOP 141 jaz vpisujem vplačano dodatno pokojninsko zavarovanje, ki pa ga ne plačujejo vsi.
DEJANA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pod AOP 140 sem vpisala plače zaposlencev brez prevoza in prehrane
pod AOP 141 prazno
pod AOP 142 prazno
pod AOP 143 druge stroške dela.
Ali je tako pravilno?

Lp
bojča
Računovodja
Računovodja

DEJANA napisal/-a:Pod AOP 140 sem vpisala plače zaposlencev brez prevoza in prehrane
pod AOP 141 prazno
pod AOP 142 prazno
pod AOP 143 druge stroške dela.
Ali je tako pravilno?

Lp

Pod AOP 140 vpišite plače in nadomestila plač
pod AOP 141 vpišite če plačujete dodatno pokojninsko zavarovanje
pod AOP 142 vpišite prispevke od plač in nadomestil
pod AOP 143 vpišite regres, jubilejne, odpravnine, prehrana, prevoz

Upam, da vam potem uspe brez napak.
DEJANA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Nevem, očitno je nekaj narobe.
Ko vpišem tako, mi javi
če je AOP 140>O, potem je AOP 141>0 in
če je AOP 142 >O, potem je AOP 141>O.

Res nevem, kaj delam narobe.
bojča
Računovodja
Računovodja

Svetujem vam, da pokličete na AJPES, ker so prijazni (vsaj tu v MB) in vam bodo pomagali izpolniti in povedali zakaj javlja napako.
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Tudi meni to napiše,ko ampak ko pustim polje 141 prazno in vpišem polje 142, je na desni strani komentar "v redu". Ne vem, zakaj na začetku to opozarja-
lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Očitno so vgrajene tudi vsebinske kontrole:
AOP 140 = bruto plače in nadomestila
AOP 141 = stroški pokojninskih zavarovanj, to je del prispevkov za pokojninsko zavarovanje delodajalca od bruto plač (8,85%...)
AOP 142 = stroški drugih socialnih zavarovanja = preostali prispevki delodajalca od bruto plač (16,10% - 8,85%)
AOP 143 = drugi stroški dela : regres za letni dopust, prehrana, prevoz, bonitete, jubilejne nagrade, odpravnine, solidarnostne pomoči.....

lp
DEJANA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Verjetno pa ni nič narobe, če pustim AOP 141 IN 142 prazen?

Lp
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Jaz lani nisem razdelila zneskov, zato mi je letos javilo tako napako kot ostalim (lani in prej te kontrole ni bilo)

Mogoče sem zgrešila, ampak celotne prispevke sem množila s 24,35% in ta znesek vpisala pod 141 - stroški pokojninskih zavarovanj, ostalo pa pod 142- stroški drugih socialnih zavarovanj.

Dodatnega pokojninskega zavarovanja nimamo, zaporedna 139 pa se mi tako ujema s skupino 47.

Bi morala popraviti IPI?

Hvala, lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Optimistka napisal/-a:Mogoče sem zgrešila, ampak celotne prispevke sem množila s 24,35% in ta znesek vpisala pod 141 - stroški pokojninskih zavarovanj, ostalo pa pod 142- stroški drugih socialnih zavarovanj.
Ste zgrešili, ker je del teh prispevkov (15,50%) sestavni del bruto plače oziroma stroškov plač pod AOP 140. V naslednji AOP se prikazujejo le prispevki delodajalca za PIZ in to je 8,85% bruto plač (in seveda dodatno pokojninsko zavarovanje, če podjetje to ima). Ker pa pravite, da se vam skupni znesek stroškov dela pod AOP 139 ujema s skupino 47 v poslovnih knjigah, pomeni, da ste v naslednjo vrstico prenesli nek znesek, ki ne ustreza "resnici". Skupni znesek prispevkov delodajalca je namreč 16,10% od bruto plač, vi pa ste jih že z vpisom v AOP 141 prikazali 24,35% (praviloma bi moral biti v naslednji AOP znesek, ki ustreza 7,25% prispevkov od bruto). Za vsebinsko kontrolo, bi vam morala zneska pod AOP 141+142 ustrezati stanju na kontu 474 = delodajalčevi prispevki od plač....

Dejana: v zaporedne številke izkaza poslovnega izida vpisujemo titiste postavke, ki jih obrazec zahteva in se pojavijo pri posamezni pravni osebi. To pa pomeni, da zahteva tudi omenjene podatke o katerih govorimo, zato jih morate izpolniti.
lp
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Ja, imate prav - v bistvu nisem šla za tem in sem delala tako, kot moja predhodnica: pod 140 so bile samo plače zaposlencev (konto 470) in nadomestila plač zaposlencev (konto 471).

(vem, da to, da nisem vedela, ni nobeno opravičilo - zaupala sem pravilnosti vpisov, ker je bila prejšnja računovodkinja veliko bolj usposobljena kot jaz in nisem podvomila v to, kar je zapisala).

Stroške konta 474 (delodajalčevi prispevki od plač, povračil in drugih prejemkov) sem najprej kot ona vpisala v IPI v enem znesku pod stroške pokojninskih zavarovanj, ker pa je letos kontrola pri vnašanju, sem konto 474 razdelila tako, kot sem napisala (zap.141 +142), nisem pa vzela pravih %, drugače3 pa se mi stanje 141+142 ujema s kontom 474 in ne s skupino 47, kot sem napisala v gornjem postu.

Slovan, hvala vam za pojasnilo! Bom poklicala na ajpes, da mi odklenejo za popravek, da bo od sedaj naprej pravilno.

lp
Odgovori