Prosim vas, če mi lahko poveste, kateri člen zakona o ddv določa naslednje:
D.o.o. ni zavezanec za ddv, promet močno nad 25 tisoč?Rada bi prebrala, v katerih primerih je to možno?
ddv nezavezanci, promet nad 25.000
Moderator: Mirko Zbačnik
ddv nezavezanci, promet nad 25.000
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Re: ddv nezavezanci, promet nad 25.000
Če opravlja oproščen promet verjetno?
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Opravljajo zdravstveno dejavnost.
Sem šla preverjati klinični center-podobna dejavnost in so normalno zavezanci. Kakor tudi ZD Ljubljana.
Kakšne zadeve so pa tako skrivnostne in izgleda kot da so obravnavane individualno.
Za igralnice še kar razumem, da niso zavezanci, verjetno zato, da si ne odbijajo vstopnega ddv....čeprav tudi tukaj ne vidim bistva.
A mogoče veste kje je v zvezi z igralnicami napisano? Mogoče je na tistem mestu opisana tudi kakšna druga dejavnost,ki je oproščena?
Sem šla preverjati klinični center-podobna dejavnost in so normalno zavezanci. Kakor tudi ZD Ljubljana.
Kakšne zadeve so pa tako skrivnostne in izgleda kot da so obravnavane individualno.
Za igralnice še kar razumem, da niso zavezanci, verjetno zato, da si ne odbijajo vstopnega ddv....čeprav tudi tukaj ne vidim bistva.
A mogoče veste kje je v zvezi z igralnicami napisano? Mogoče je na tistem mestu opisana tudi kakšna druga dejavnost,ki je oproščena?
Lepo vas pozdravljam.
Verjetno klinični center in ZD poleg oproščene opravljata tudi obdavčljivo dejavnost, ki presega 25.000 EUR in sta zato zavezanca za DDV - posplošiti je zelo težko kar po nazivu podjetja.
Katere dejavnosti so oproščene, natančno piše v ZDDV-1, 42. člen in naprej.
Katere dejavnosti so oproščene, natančno piše v ZDDV-1, 42. člen in naprej.
Naty
Saj ne posplošujem po dejavnostih oz. podjetjih. To je bil samo primer.
Sem pregledala oproščene in se mi ne zdi preveč pravično.
Sem pregledala oproščene in se mi ne zdi preveč pravično.
Lepo vas pozdravljam.
Še kaj drugega ni pravično 
Naty
O tem govori 2. odstavek 78. člena:
(2) Obveznost predložitve zahtevka za izdajo identifikacijske številke za DDV iz prejšnjega odstavka se ne nanaša na:
a) davčnega zavezanca iz prvega odstavka 94. člena tega zakona, ki utemeljeno pričakuje, da v obdobju 12 mesecev ne bo dosegel oziroma presegel prometa v znesku 25.000 eurov;
b) davčnega zavezanca iz drugega odstavka 94. člena tega zakona;
c)davčnega zavezanca, ki na ozemlju Slovenije opravlja le oproščene dobave blaga in storitev, od katerih se DDV ne sme odbiti.
Oproščene dobave blaga in storitev so opredeljene v 42. 43. 44. členu zakona - gre za dejavnosti, ki so v javnem interesu in druge določene dejavnosti
lp
(2) Obveznost predložitve zahtevka za izdajo identifikacijske številke za DDV iz prejšnjega odstavka se ne nanaša na:
a) davčnega zavezanca iz prvega odstavka 94. člena tega zakona, ki utemeljeno pričakuje, da v obdobju 12 mesecev ne bo dosegel oziroma presegel prometa v znesku 25.000 eurov;
b) davčnega zavezanca iz drugega odstavka 94. člena tega zakona;
c)davčnega zavezanca, ki na ozemlju Slovenije opravlja le oproščene dobave blaga in storitev, od katerih se DDV ne sme odbiti.
Oproščene dobave blaga in storitev so opredeljene v 42. 43. 44. členu zakona - gre za dejavnosti, ki so v javnem interesu in druge določene dejavnosti
lp