RAČUNI ZA NAZAJ

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tibaut
Računovodja
Računovodja

RAČUNI ZA NAZAJ

Odgovor Napisal/-a tibaut »

Našla sem nekatere račune za nazaj za l. 2oo3, in jib bom zdaj knjižila. Jih lahko knjižim v stroške ali moram direktrno na knto izred. odh., se pravi razred 7? Lahko si odbijam vstopni ddv, če gre za račune za nazaj?
maja1
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a maja1 »

Jaz si DDV-ja ne bi odbijala, vse skupaj bi dala v stroške.

maja1
suzana1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a suzana1 »

Meni pa se DDV sploh ne zdi sporen, bolj bi se sekirala glede davčno priznanih odhodkov. Ali so priznani z vidika obračuna davka od dobička?

lp
tibaut
Računovodja
Računovodja

je bilo potovanje tujina to je davčno priznani strošek mar ne?
tibaut
Računovodja
Računovodja

maja bi dala v razred 4 torej?
suzana1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a suzana1 »

Se opravičujem za prejšnje nesekiranje zaradi DDV-ja, na to temo sem našla odgovor Lotice, ki je tudi pravilen:

40.člen ZDDV (9) odstavek: Če davčni zavezanec ne odbije vstopnega DDV v tem davčnem obdobju, lahko odbije ta znesek vstopnega DDV kadarkoli po tem davčnem obdobju, vendar ne kasneje kotv zadnjem davčnem obdobju koledarskega leta, ki sledi letu, v katerem je pridobil pravico do odbitka vstopnega DDV.
Torej, če je bil račun izstavljen 6.9.2003, prejet 9.9.2003, je torej nastala pravica do odbitka vstopnega DDV v septembru 2003, vstopni DDV pa lahko uveljavljate do decembra 2004.

Vendar pa še vedno ne vem ali lahko te račune daš med davčno prizane odhodke pri obračunu davka od dobička za leto 2004, ker to niso odhodki, ki se nanašajo na to poslovno leto.

lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Suzana, seveda so to davčno priznani odhodki, razen če po Zakonu o davku od dobička pravnih oseb oziroma po pravilniku spadajo med davčno nepriznane. Država vsekakor ni oškodovana, saj si ji plačal več davka od dobička, kot bi ga sicer, če bi zajel tudi te račune, pa še akontacije za naslednje leto so večje.
LP:D8-):):razz:
Odgovori