Ker še vedno iščem odgovor Vas ponovno prosim za pomoč. Kmet, ki je normiranc ima potrdilo do pavšalnega nadomestila 8%. Zanima me ali mora normiranec sam na račun navesti teh 8%, ali mu jih kupec davčni zavezanec enostavno k plačilu prišteje?
Hvala in lep pozdrav.
8% povš.nadomestila
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: 8% povš.nadomestila
"Pravico do pavšalnega nadomestila imajo le listi, ki dobavljajo kmetijske in gozd.pridelke in storitve rednim davčnim zavezancem. Slednji : 1. so dolžni plačilu za dobavo, ki jim opravi kmet imetnik dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila, prišteti znesek pavšalnega nadomestila v velikosti 4% (od 01.01.2010 pa 8%) od odkupne vrednosti in 2. imajo pravico obračunano pavšalno nadomestilo odbiti kot DDV." Citat iz Iksa 10-11/09, stran 281.
Se pravi, da kmet najprej ,mora imeti dovoljenje davčnega organa za leto 2010. Račune lahko kmet izda sam ali jih v njegovem imenu izda kupec (moja stranka uporablja obrazec: Potrdilo o odkupu, DZS obr.2,71).
lp
Se pravi, da kmet najprej ,mora imeti dovoljenje davčnega organa za leto 2010. Račune lahko kmet izda sam ali jih v njegovem imenu izda kupec (moja stranka uporablja obrazec: Potrdilo o odkupu, DZS obr.2,71).
lp
Imam še eno vprašanje. Ali mora imetnik ki ima dovoljenje od davčnega organa (do pavšaln. nadom.) sestaviti kakšen obračun in ga predložiti davčnem organu?
Kmet pavšalist mora na podlagi računov, ki jih je v njihovem imenu izdal kupec, sestaviti obračun pavšalnega nadomestila za obdobje veljavnosti ovoljenja in ga predložiti davčnemu organu do 31. januarjanaslednjega leta. To stori na obrazcu DDV-OPN, ki je priloga XVI P-ZDDV-1.
lp
lp
Larisa, hvala za izčrpen odgovor. Želim Vam lep in prijeten dan.
Cvetlica
Cvetlica