Še enkrat-odkup lastnih deležev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pika1
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Še enkrat-odkup lastnih deležev

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Imam pripravljeno vse za vlogo na sodišču (notarski zapis, potrjeno bilanco na kateri imam oblikovane rezerve za lastne deleže) a sedej sem spet pred dilemo; oseba v podjetju, katera se ukvarja s tem, mi je danes tolmačila, da fizična oseba, ki to prodaja, dohodninsko ni zavezana le do nominalne vrednosti kapitala. V mojem primeru 2.100.000. Vso izplačilo deleža nad to vrednostjo je dohodninsko zavezan, da to velja že od prej. Je to res? Jaz to razumem od 1.1.05.
Lp!
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Prvič slišim! Paziti je treba le na to, da tistih prodanih deležev ni toliko, da bi bil ob morebitnem umiku teh deležev osnovni kapital manjši od 2.100.000. Firma odkupljene delnice lahko proda naprej; če lastniku ostane premajhen % v kapitalu in soglaša, da odkupljene deleže firma nekomu proda, se pač zmanjša tudi njegov vpliv na podjetje.
pika1
Računovodja
Računovodja

Lastnik prodaja deleže podjetju. Sedaj pač ne bo več 100%lastnik. Ta odkup mu bo podjetje izplačalo. Sprovedli bomo vse še letos. Delež bo dosti večji od nominalne vrednosti kapitala. Zanima me dodhodniska obveznost lastnika kot fizične osebe. Kolikor je meni to jasno s 01.01.2004 je dohodninsko zavezan. Letos še ne! Rečeno pa mi je bilo danes, da je že dosedaj dohodninsko zavezan,fizična oseba, nad izplačilom nominalne vrednosti. Čist sem zmedena! Je res?
Lp!
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Seveda je delež večji od nominalne vrednosti osnovnega kapitala. Firmo ste, predvidevam, dali oceniti pooblaščenemu cenilcu in imate torej črno na belem, koliko je vredna cela ali pa njen sorazmeren del.
Pogoj za neobdavčenost je, da je lastnik firme več kot 3 leta, tudi morebitne dokapitalizacije morajo biti baje starejše.
Lp
pika1
Računovodja
Računovodja

Hvala fendi. Ta gospod me je malo zmedel. Raje sem preverila. Zakaj pa bi potem vsi hiteli z temi odkupi, če bi posledično nastala dohodninska obveznost!
Lp!
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Pika1 zanima me, kako ste vi zdaj nadaljevali s tem odkupom , ko ste že imeli vse pripravljeno???
lp
Odgovori