NUJNO - 76a člen in zapiranje računa z avansom

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

NUJNO - 76a člen in zapiranje računa z avansom

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pozdravljeni. Nekaj dni nazaj sem izstavljala račun v skladu z 76. a členom ZDDV-1. Pomagala sem si tudi z revijo IKS, vendar mi nekaj 'ne gre skupaj'.
Stranka je plačala 1.800 EUR avansa še v letu 2009, tako je bilo takrat že odvedeno 300 EUR DDVja, neto znesek je 1.500 EUR.
Sedaj je izstavljen račun v znesku 10.000 EUR brez DDV, ki bi ga po moji logiki morala zapirati z bruto zneskom avansa. Vendar pa je stranka želela in tudi v IKSu tako piše, da se zapira z neto zneskom avansa. Ampak stranka nam je DDV od avansa plačala in če sedaj zaprem račun z neto zneskom avansa, mi avans ostaja odprt za znesek DDV.
Prosim, naj mi kdo pojasni - česa ne razumem? Saj imam sedaj še en tak račun za istaviti in bi rada zadevo poštimala.
Hvala in lep dan želim vsem. :)
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Re: NUJNO - 76a člen in zapiranje računa z avansom

Sem želela dodati samo še to - če upoštevam IKS in račun zapiram z neto zneskom avansa, se mi ne bo izšlo, saj je stranka plačal znesek z DDV in mi bo avans delno ostal odprt.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Re: NUJNO - 76a člen in zapiranje računa z avansom

Sem šla še enkrat študirat IKS in opazila, da sem gledala ves čas primer, ko je bil avans plačan v letošnjem letu in tukaj ni težav.
Kaj menite - pravzaprav bi morala jaz izstaviti dva računa, enega z DDV in z njim bi pokrila avans, drugega pa brez DDV? Sem si zakomplicirala življenje :cry:
Odgovori