prenos poslovnega objekta
Moderator: Mirko Zbačnik
prenos poslovnega objekta
Katere davke moramo upoštevati pri prenosu poslovnega objekta fizične osebe na podjetje - s.p. -lastik?
Jaz sem do sedaj tako delala. Sicer sem vse moje potencialne stranke, ki so na novo začele s poslovanjem, obvestila, da morajo pred začetkom poslovanja popisati in finančno ovrednotiti premoženje, ki ga bodo uporabljali za dejavnost, potem pa smo ta sredstva vpisali v knjigo osnovnih sredstev na dan začetka poslovanja (priglasitve na DURS).
Me je pa kolegica opozorila, da smo že dosedaj lahko te prihodke razmejili in v prihodke knjižili več let v višini amortizacije za ta sredstva (knjiženje ob pridobitvi: 02 ali 04 v breme, 96 v dobro; obračunana amortizacija 03 ali 05 v dobro, 43 v breme in za enak znesek črpanje rezervacij 96 v breme in 76 v dobro). Vendar jaz tega nisem počela, ker nisem vedela, da to dovoljuje tudi neko mnenje ministrstva za finance (bogvaruj, da bi računovodje dobili kakšno tako mnenje na mizo ali vsaj na spletni strani DURS-a!).
Po novem je tak način oblikovanja rezervacij določen v 37. čl. novega zakona o dohodnini. [xx(]Bolj berem, bolj sprašujem, manj vem!:sad:
Me je pa kolegica opozorila, da smo že dosedaj lahko te prihodke razmejili in v prihodke knjižili več let v višini amortizacije za ta sredstva (knjiženje ob pridobitvi: 02 ali 04 v breme, 96 v dobro; obračunana amortizacija 03 ali 05 v dobro, 43 v breme in za enak znesek črpanje rezervacij 96 v breme in 76 v dobro). Vendar jaz tega nisem počela, ker nisem vedela, da to dovoljuje tudi neko mnenje ministrstva za finance (bogvaruj, da bi računovodje dobili kakšno tako mnenje na mizo ali vsaj na spletni strani DURS-a!).
Po novem je tak način oblikovanja rezervacij določen v 37. čl. novega zakona o dohodnini. [xx(]Bolj berem, bolj sprašujem, manj vem!:sad:
Ne razumem v celoti. Kaj ste tudi vrednost premoženja, prenesenega iz gospodinjstva ob priglasitvi začetka opravljanja dejavnosti knjižili med prihodke? Vedno sem mislila, da je to vknjižba na osnovna sredstva in protivknjižba na kto 900 (Začetni podjetnikov kapital - vrednost stvarnega premoženja). Amortizacija gre v stroške.
Kaj pa naj bi se knjižilo še na prihodke?
Anela
Kaj pa naj bi se knjižilo še na prihodke?
Anela
Ne vem, zakaj je bilo v obrtniku 11-2004 objavljeno, da se po novem zakonu o dohodnini takšen prenos knjiži med prihodke oz. v sorazmernem delu stroškov amorticacije; kako je potem bilo do sedaj. Sprašujem še ali se mora taka pogodba o prenosu overiti pri notarju in od tega plačati davek od prometa nepremičnin?
Dekleti, še enkrat preberita, kar sem napisala. Prenos premoženja SE NE knjiži kot prihodek, če je izvedeno PRED PRIČETKOM poslovanja. Če pa PO ZAČETKU, pa se knjiži med prihodke, lahko tudi tako, da jih razmejiš (kot piše v Obrtniku).
Jaz nisem imela takega primera, ker sem vsem potencialnim strankam naročila, da naj prenos opravijo pred pričetkom poslovanja. Je bilo pa po nekem pojasnilu ministrstva za finance že do sedaj možno te prihodke razmejiti. LP!
Jaz nisem imela takega primera, ker sem vsem potencialnim strankam naročila, da naj prenos opravijo pred pričetkom poslovanja. Je bilo pa po nekem pojasnilu ministrstva za finance že do sedaj možno te prihodke razmejiti. LP!