Prenos dobička

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
martasi
Novinec
Novinec

Prenos dobička

Odgovor Napisal/-a martasi »

Pozdravljeni!

Ker bo naše podjetje v letu 2009 ustvarilo kar visok dobiček, vemo pa, da v letu 2010 take dobička ne bo, me zanima oz. sem nekaj sliča o "prenosu dobička v naslednje poslovno leto"! Prosim vas, če mi lahko kdo kaj več o tem razloži ali pa sem slišala narobe?

Hvala!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Prenos dobička

Odgovor Napisal/-a slovan »

Vsi dobički, ki jih organ upravljanja družbe ne razporedi v udeležbo, v rezerve, se pojmuje kot nerazporejen dobiček in se prenaša v naslednja leta. V naslednjih letih bo ali razporejen ali pa se ponovno prenaša toliko časa, dokler se ta ne razporedi (npr. izplača...). Takšno prenašanje poslovnega izida nima nobenega vpliva na davčno bilanco.

lp
martasi
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a martasi »

Najprej hvala za odgovor!
Se pravi, če prav razumem, to nebi zmanjšalo akontacije? Gre namreč tudi zato, da pademo zaradi dobička v višji razred plačila prispevkov za s.v., kar pa ne želimo.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

V bistvu se je moj odgovor nanašal na gospodarske družbe (ker sem tako razumela vaše vprašanje), pri s.p.-jih pa je to nekoliko drugače. Kolikor ima podjetnik v svojih knjigah izkazan podjetnikov dohodek (930) tega ne razporeja nikamor, ker je to njegov "zaslužek" iz preteklih let in z njim prosto razpolaga.
Tekoči poslovni izid, od katerega morate plačati akontacijo dohodnine in vam hkrati predstavlja osnovo za plačevanje prispevkov za socialno varnost zasebnika v obdobju po predaji davčnega obračuna, lahko zmanjšujete le z davčno priznani odhodki, davčnimi olajšavami, ne morete pa ga zmanjšati za "prenos v naslednje davčno obdobje". Na žalost!
Kar se akontacije davka iz dejavnosti tiče, imate sicer možnost, da jo v tekočem davčnem obdobju zmanjšate tako, da predložite davčnemu organu zahtevo za spremembo predhodne akontacije na podlagi podatkov za tekoče poslovno leto. Iz izkaza poslovnega izida mora izhajati, da bo davčna osnova v letošnjem letu manjša, kar pomeni, da bo tudi akontacija davka manjša kot je ugotovljena na podlagi zadnjega davčnega obračuna (2009). Na podoben način lahko podate tudi zahtevo za zmanjšanje zavarovalne osnove, vendar je rezultat takšne zahteve "dvomljiv" (le malo takšnih zahtevkov je pozitivno rešenih!!).

lp
Odgovori