d.n.o.?
Moderator: Mirko Zbačnik
d.n.o.?
Pozdravljeni!
Nekaj dni nazaj sem vas sprasevala, ali je bolje odpreti s.p. ali d.o.o. Naredila sem si primerjave, najbrz bo potrebno se kaj ved diskusij, nasvetov z bolj izkusenimi.
Nekdo mi je svetoval, naj razmislim o d.n.o. Ne vem, zakaj mi to "ne disi", predvsem se sprasujem, zakaj je tega pri nas tako malo (ali se mi samo zdi?), zakaj naj bi bilo primernejse kot s.p. in ali je primerno za zastopnistvo?
Lep pozdrav
Ursa
Nekaj dni nazaj sem vas sprasevala, ali je bolje odpreti s.p. ali d.o.o. Naredila sem si primerjave, najbrz bo potrebno se kaj ved diskusij, nasvetov z bolj izkusenimi.
Nekdo mi je svetoval, naj razmislim o d.n.o. Ne vem, zakaj mi to "ne disi", predvsem se sprasujem, zakaj je tega pri nas tako malo (ali se mi samo zdi?), zakaj naj bi bilo primernejse kot s.p. in ali je primerno za zastopnistvo?
Lep pozdrav
Ursa
Urša, že včeraj sem rekla da se mi zdi s.p., najboljša rešitev, predvsem glede višine začetnih stroškov. D.n.o. pa je družba z neomejeno odgovornostjo, kjer se ravno tako odgovarja z vsem premoženjem, pa minimalno dva družbenika morata biti. Stroški so pa čez 100.000 SIT, pri s.p. pa 3.400 priglasitev, pa cca 1.800 overitev podpisa pri notarju, pa 170 sit priglasitveni listi. In to je to. Pa jasno vsak mesec plačevanje prispevkov in na koncu leta (do 28.2.), oddaja poročila na DURS in do 31.3. oddaja bilanc na AJPES (najboljše preko interneta), za kar se plača 2.400 SIT.
Ustanovitev d.o.o. je neprimerno dražja, če niste nikjer zaposleni je potrebno palčevati prispevke od cca. 150.000 SIT, pri s.p. pa lahko od minimalne plače.
Torej moje osebno mnenje je, da je s.p. boljša rešitev in da je podcenjena oblika pravne osebe.
katrijn
Ustanovitev d.o.o. je neprimerno dražja, če niste nikjer zaposleni je potrebno palčevati prispevke od cca. 150.000 SIT, pri s.p. pa lahko od minimalne plače.
Torej moje osebno mnenje je, da je s.p. boljša rešitev in da je podcenjena oblika pravne osebe.
katrijn
stroški registracije d.n.o. so cca. 80.000 SIT, in ne preko 100.000 SIT.
Rednih stroškov pri d.n.o. ni!
Pogoj za d.n.o. je dva ali več družbenikov! Torej sam ne moreš odpreti d.n.o., ampak le še z najmanj enim družbenikom.
d.n.o. je pravna oseba v kateri nisi zaposlen si le solastnik podjetja, torej se še vedno moraš zaposliti (sam pri sebi) če želiš opravljati dejavnost.
s.p. pa je fizična oseba ki opravlja gospodarsko dejavnost kot svojo izključno dejavnost, in MORA vsak mesec plačevati prispevke in davke v najnižjem znesku cca. 45.000 SIT.Prednost je to, da teče delovna doba, zavarovanje itd...
torej, kaj je bolje ?
v primeru rednih prihodkov je vsekakor s.p., saj je le tako mogoče redno plačevati dajatve.
v kolikor pa gre za dejavnost ki bo vključevala še družbenika, in bo posel širše, dolgoročnejše in mogoče rizične narave, potem je bolje d.n.o. Vendar, če se zaposlite (sami v svojem d.n.o.) morate spet imeti redne prihodke da si izplačujete plačo.
priporočam pa stran www.pcmg.si
Rednih stroškov pri d.n.o. ni!
Pogoj za d.n.o. je dva ali več družbenikov! Torej sam ne moreš odpreti d.n.o., ampak le še z najmanj enim družbenikom.
d.n.o. je pravna oseba v kateri nisi zaposlen si le solastnik podjetja, torej se še vedno moraš zaposliti (sam pri sebi) če želiš opravljati dejavnost.
s.p. pa je fizična oseba ki opravlja gospodarsko dejavnost kot svojo izključno dejavnost, in MORA vsak mesec plačevati prispevke in davke v najnižjem znesku cca. 45.000 SIT.Prednost je to, da teče delovna doba, zavarovanje itd...
torej, kaj je bolje ?
v primeru rednih prihodkov je vsekakor s.p., saj je le tako mogoče redno plačevati dajatve.
v kolikor pa gre za dejavnost ki bo vključevala še družbenika, in bo posel širše, dolgoročnejše in mogoče rizične narave, potem je bolje d.n.o. Vendar, če se zaposlite (sami v svojem d.n.o.) morate spet imeti redne prihodke da si izplačujete plačo.
priporočam pa stran www.pcmg.si
Na vprašanje, zakaj je pri nas d.n.o.jev tako malo, je verjetno odgovor ta, da ima prizvok firme brez premoženja oziroma jo ustanovi nekdo, ki nima denarja za ustanovni kapital d.o.o.-ja, kar je v nasprotju z namenom statusa take družbe, ki bi zaradi večje odgovornosti kot je v d.o.o. morala imeti večjo kredibilnost. Pri nas se je to pač izrodilo. Kot še toliko drugih stvari.
Mincek
Mincek
po tej logoki bi vsi morali biti bolj zadovoljni da sodelujejo z d.n.o. kot d.o.o. saj so družbeniki pri d.n.o. osebno odgovorni - kar pomeni da bodo hitreje zapirali svoje terjatve kot je to bilo in je pri mnogih d.o.o.
sicer pa naslednje leto velja za d.o.o. 6 100 000 SIT kapitala oz. dokapitalizacija
sicer pa naslednje leto velja za d.o.o. 6 100 000 SIT kapitala oz. dokapitalizacija
Resnicno bo za d.o.o. potrebno 6,1 mio SIT kapitala? Kje se pa dobi to informacijo oz. zanima me, kdaj se to resnicno lahko pricakuje in ali je takoj ob registraciji potrebno toliko kapitala?
To pomeni, da tisti, ki ze imajo d.o.o. z 2,1 SIT kapitala, bodo morali dodati se 4 miljoncke?
Potemtakem se bolj vztrajam pri s.p.
lp
Ursa
To pomeni, da tisti, ki ze imajo d.o.o. z 2,1 SIT kapitala, bodo morali dodati se 4 miljoncke?
Potemtakem se bolj vztrajam pri s.p.
lp
Ursa
Vlada je sprejela zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o gospodarskih družbahVlada RS je na seji sprejela zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o gospodarskih družbah (ZGD-H), s katerim usklajuje slovensko statusno-korporacijsko pravo z evropskim.
Iz tega sledi, tudi povečanje kapitalskega vložka.
Iz tega sledi, tudi povečanje kapitalskega vložka.
malo sem pobrskal po čistopisu predloga zakona - ZGD H
Člen 6
1. Zakonodaja držav članic zahteva, da mora biti za ustanovitev družbe ali pridobitev dovoljenja za začetek opravljanja dejavnosti vpisan minimalni kapital, katerega znesek ni manjši od 25.000 evropskih enot računa.
Evropska enota računa je tista, ki jo opredeljuje Odločba Komisije št. 3289/75/ESPJ1. Protivrednost v nacionalni valuti se izračuna po začetnem tečaju, ki velja na dan sprejetja te direktive.
Člen 6
1. Zakonodaja držav članic zahteva, da mora biti za ustanovitev družbe ali pridobitev dovoljenja za začetek opravljanja dejavnosti vpisan minimalni kapital, katerega znesek ni manjši od 25.000 evropskih enot računa.
Evropska enota računa je tista, ki jo opredeljuje Odločba Komisije št. 3289/75/ESPJ1. Protivrednost v nacionalni valuti se izračuna po začetnem tečaju, ki velja na dan sprejetja te direktive.