Pozdravljeni,
verjetno že neštetokrat zastavljeno vprašanje, ampak meni še vedno ni čisto jasno.
Osnova za dohodnino je 5.150 EUR , sem prištejem še prispevke v znesku 2.716,50 in upoštevam splošno olajšavo 6.120,00 EUR-ov??? Kar pomeni osnova za akontacijo dohodnine -969,29 EUR-ov? Kar pomeni, da naslednje leto ne plačujemo akontacije dohodnine oziroma nam mora DURS še celo povrniti preveč plačano akontacijo? Čeprav se je leto 2009 končalo z dobičkom (sicer manjšim, ampak vseeno). To mi kar nekako ne gre skupaj...verjetno ne razmišljam 'računovodsko'?
Hvala za pojasnitev pojmov,
Blanka
splošna olajšava in s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: splošna olajšava in s.p.
Imate sicer dobiček = obdavčljiv dohodek, pri katerem pa morate upoštevati tudi splošno olajšavo, enako kot je to pri drugih fizičnih osebah, ki prejemajo plačo. Tudi pri njih je plača obdavčena: bruto plača - prispevki - splošna olajšava - olajšava za vzdrževane družinske člane= osnova za dohodnino.
Torej nimate osnove za obdavčitev: vrnjene dobite akontacije davka za leto 2009 in tudi nimate osnove za akontacije davka iz dejavnosti (predhodne akontacije) za leto 2010.
Ne razmišljajte kot računovodja, temveč kot fizična oseba! Vendar, ko ste upoštevali olajšavo 6.120 - to je olajšava, ki velja za leto 2010, ne pa za leto 2009. Ko boste upoštevali prave podatke, boste dobili mininalno davčno osnovo (36,65).
Povezava na lestvico za leto 2009:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... leto_2009/
lp
Torej nimate osnove za obdavčitev: vrnjene dobite akontacije davka za leto 2009 in tudi nimate osnove za akontacije davka iz dejavnosti (predhodne akontacije) za leto 2010.
Ne razmišljajte kot računovodja, temveč kot fizična oseba! Vendar, ko ste upoštevali olajšavo 6.120 - to je olajšava, ki velja za leto 2010, ne pa za leto 2009. Ko boste upoštevali prave podatke, boste dobili mininalno davčno osnovo (36,65).
Povezava na lestvico za leto 2009:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... leto_2009/
lp
Re: splošna olajšava in s.p.
Najlepša hvala za odgovor in lep vikend vam želim,
Blanka
Blanka