prispevki in dajatve s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
prispevki in dajatve s.p.
Delodajalec mi ponuja da si odprem s.p. in za njega delam preko pogodbe. Vprašanje za koliko sit moram izstaviti račun delodajalcu vsak mesec, da mi ostane 280.000,00 SIT kot sedaj znaša moja bruto plača. (neračnajoč regresa in dopusta). Prosim za odgovor. Je kar precej nujno. Hvala Aljoša
Prispevke lahko plačuješ od najnižje pokojninske osnova, najnižje bruto plače ali si je enostavno izberes. Vendar ne sme presegati najvisje pokojninske osnove.
Kar se tice vasega vprasanja:
Od 280.000 SIT boste plačali 106.400 SIT Ostane vam, he, he.. ostane ?? 173.600 SIT. To je še vedno bruto. Zmanjšan za davčno priznane stroške in odhodke, torej kot dobiček vam gre v dohodninsko napoved. Tam pa se ve ........ spet davek, ali pa ne ......
:D:D
Kar se tice vasega vprasanja:
Od 280.000 SIT boste plačali 106.400 SIT Ostane vam, he, he.. ostane ?? 173.600 SIT. To je še vedno bruto. Zmanjšan za davčno priznane stroške in odhodke, torej kot dobiček vam gre v dohodninsko napoved. Tam pa se ve ........ spet davek, ali pa ne ......
Naj postavim vprašanaje drugače.
Kot s.p. izstavim račun delodajalcu za 600.000 SIT na mesec.
Rad bi si plačal prispevke za penzijo in pač vse ostale dajatve, v višini, kot jih plačujem sedaj od moje sedanje bruto plače 280.000,00 SIT. Stroškov in davčno priznanih odhodkov, bi imel zelo malo (programiranje, softwere). Koliko mi ostane za v žep, ko plačam vse dajatve?
Kot s.p. izstavim račun delodajalcu za 600.000 SIT na mesec.
Rad bi si plačal prispevke za penzijo in pač vse ostale dajatve, v višini, kot jih plačujem sedaj od moje sedanje bruto plače 280.000,00 SIT. Stroškov in davčno priznanih odhodkov, bi imel zelo malo (programiranje, softwere). Koliko mi ostane za v žep, ko plačam vse dajatve?
Od zneska vašega računa odštejte pač vaše sedanje prispevke iz in na plačo, matematika je enostavna. Kot s.p. plačujeto akontacijo dohodnine posebej, odvisno od končnega letnega rezultata poslovanja.
Torej to pomeni, da na koncu leta lahko še precej dohodnine doplačate, ali pa ne, odvisno kako si "izfrizirate" napoved. Vkolikor bo vaš račun mesečno res 600.000,oo Sit, boste tudi zavezanec za DDV,
od končnega čistega dobička, povečanega za davke in prispevke, pa vam bo DURS naslednje leto sam določil zavarovalno osnovo, ki je lahko precej višja. Moje osebno mnenje je, da je za delavca veliko bolje da je v rednem delovnem razmerju, kot pa da ima s.p. Upam, da bo praksa pokazala drugače. LP do takrat.
Torej to pomeni, da na koncu leta lahko še precej dohodnine doplačate, ali pa ne, odvisno kako si "izfrizirate" napoved. Vkolikor bo vaš račun mesečno res 600.000,oo Sit, boste tudi zavezanec za DDV,
od končnega čistega dobička, povečanega za davke in prispevke, pa vam bo DURS naslednje leto sam določil zavarovalno osnovo, ki je lahko precej višja. Moje osebno mnenje je, da je za delavca veliko bolje da je v rednem delovnem razmerju, kot pa da ima s.p. Upam, da bo praksa pokazala drugače. LP do takrat.
Dodala bi samo še, da si odprete s.p. kot "popoldansko" dejavnost, zraven rednega delovnega razmerja in delodajalcu izstavite račun za dodatna dela, ali kakor sta se že dogovorila. V tem primeru je celotni znesek računa (glede na to, da so stroški zanemarljivi) obdavčljiv z dohodnino, verjetno vas postavi tudi v višji razred,
v vsakem primeru vam cca 50% še vedno ostane za v žep. LP<font size="1"></font id="size1"><font size="1"></font id="size1"><font size="1"></font id="size1">
v vsakem primeru vam cca 50% še vedno ostane za v žep. LP<font size="1"></font id="size1"><font size="1"></font id="size1"><font size="1"></font id="size1">