Odstop terjatve in DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odstop terjatve in DDV

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pozdravljeni. V letu 2009 smo na podlagi pogodbe o odstopu terjatve prodali-odstopili terjatve v znesku 113.000 EUR z DDV drugi družbi. Oni so nam za to terjatev plačali 10% manj, odprto je ostalo 11.300 EUR. Ta znesek sem na zahtevo nadrejenih odpisala, saj ne bo nikoli poplačan in knjižila celoten znesek z DDV na konto 721, popravek vrednosti terjatev, saj ni bilo dokumenta, na podlagi katerega bi si lahko odbijala DDV. Pred 14 dnevi pa smo od prevzemnika terjatev prejeli račun za 11.300 EUR - popust po pogodbi o odstopu terjatev. Torej če bi ta račun knjižili (in si odbijali DDV), bi bil odpis terjatev oziroma naš strošek za cca 1.800 EUR manjši. Zanima me, kako je prav, saj podobnega primera nisem še nikoli imela. Kako je s popravljanjem izstopnega DDVja, saj znesek 1.800 EUR ni majhen? :?:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Odstop terjatve in DDV

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Še vedno čakam na kašen namig, pri tem pa razmišljam takole: izstopnega DDVja si ne morem popravljati, saj nisem izstavila dobropisa in nimam potrjenega dokumenta, da si je kupec zmanjševal DDV, verjetno si ga tudi ne bo. Lahko pa si na podlagi računa, ki ga je izstavilo podjetje, ki je odkupilo terjatev zmanjšam vstopni DDV.
Torej moram konto 721 - popravek vrednosti terjatev na dan 31.12.09 zmanjšati za znesek DDV, za 1.800 EUR in knjižim ta znesek na vstopni DDV 16 - prehodni konto - DDV, ki se še ne sme odbijati. V februarju, ko sem prejela račun za popust, pa si priznam vstopni DDV.
Ali menite, da razmišljam prav? Poskušam dobiti tudi oddelek za informiranje na davčni upravi, vendar se mi nihče ne javi.
dacer
Računovodja
Računovodja

Re: Odstop terjatve in DDV

Odgovor Napisal/-a dacer »

Odpis terjatev v 2009 ni upravičen, saj ste jih prodali. To vas je stalo 10%, za kar ste dobili račun za "storitev"(malo pozno, pa vendar).
Nakazali so vam razliko, teh 10% pa kompenzirate. DDV od prejetega računa normalno odbijete. V bilanci za 2009 pa lahko nareditev razmejitev za neprejete račune.
lp
Odgovori