Lepo prosim za pomoč - letna bilanca in davčni obračun

Moderator: Mirko Zbačnik

89tinka
Nov član
Nov član

Lepo prosim za pomoč - letna bilanca in davčni obračun

Odgovor Napisal/-a 89tinka »

Pozdravljeni,

s.p. sem odprla s 1.10.2009 in nimam nobenih prihodkov. Računovodjo sem sicer imela, ampak sem prekinila sodelovanje, ker sem imela samo en račun (stroški - izdelava štampiljke) in pač mesečno plačevanje prispevkov, kar sem znala narediti tudi sama, tako da se mi je zdelo škoda plačevati 80EUR za vodenje praktično ničesar. Zdaj pa nastane problem. Nimam pojma, kako naj naredim letno bilanco, denarja pa ravno nimam, saj kot pravim s.p. je brez prihodkov in praktično ustvarjen zaradi tega, ker grem aprila na porodniško in se mi tako bolj splača kot biti na Zavodu :oops:
Ali mi lahko prosim nekdo, ki se spozna malce pomaga? Kaj moram pravzaprav vpisati v vse tiste obrazce? Dejansko sem kot s.p. plačevala samo :

prispevke (za oktober in november, december se verjetno ne šteje, ker je bilo plačilo šele v januarju, kajne)
2 meseca plačevala računovodji (november in december)
2x prenesla sredstva iz osebnega na poslovni račun
naročila štempiljko
kupila znamke

Osnovnih sredstev nimam nobenih, pravtako nimam službenega mobitela ali karkoli.

Prosim za pomoč, nasvet, karkoli. Res nimam denarja, da bi plačala nekemu računovodskemu servisu 100 in več eur, saj si že tako plačujem višje prispevke za boljšo porodniško. :cry:

Vsakega nasveta bom zelo hvaležna :oops:
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: Lepo prosim za pomoč - letna bilanca in davčni obračun

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Izkaz prihodkov in odhodkov:
Plačane prispevke do vključno decembra vpišete kot druge odhodke.
Stroške računvoodskega servisa, stroške znamk in izdelavo štampiljke vpišite pod stroške storitev.
Ker prihodkov ni, bo poslovni izid negativen, in sicer v višini zgoraj naštetih stroškov.

Bilanca stanja:
pod denarna sredstva vpište morebitno stanje na poslovnem računu, če ga imate.
Če ste račun za štampiljko in knjigovodske storitve plačali že pred 31.12.2009, potem boste med druge poslovne obveznosti vpisali samo znesek prispevkov za mesec december (ki ste jih plačali v mesecu januarju).
Kot razumem, drugih obveznosti, in če niste vpisali denarnih sredstev, potem je podjetnikov kapital enak višini poslovnih obveznosti, sicer pa manjši za vpisana denarna sredstva

Davčni obračunu:
vpišete samo davčne odhodke, ki so seštevek zgoraj naštetih stroškov, vpišete še morebite vplačane akontacije dohodnine (ali pa ničlo če jih niste plačevali) in to je to. Na prvi strani davčnega obračuna vpišete še znesek obračunanih prispevkov za leto 2009.

Bo šlo?
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
89tinka
Nov član
Nov član

Naty, najlepša hvala za tako hiter odgovor ... Bi pa ob tem imela še par vprašanj ...

Izkaz prihodkov in odhodkov: Če prav razumem zraven štejem še decemberske prispevke, kljub temu, da so bili plačani šele 15. januarja?

negativen poslovni izid - seštejem poleg štampiljke, znamk in računovodskih storitev tudi prispevke?

Bilanca stanja:
se opravičujem, vendar tole ne razumem najbolje
"Kot razumem, drugih obveznosti, in če niste vpisali denarnih sredstev, potem je podjetnikov kapital enak višini poslovnih obveznosti, sicer pa manjši za vpisana denarna sredstva"

a s tem mislite na denarna sredstva na poslovnem računu, torej tistih nekaj EUR kolikor jih imam pač gor?

Davčni obračun

"vpišete samo davčne odhodke, ki so seštevek zgoraj naštetih stroškov, vpišete še morebite vplačane akontacije dohodnine (ali pa ničlo če jih niste plačevali) in to je to"

torej gre za seštevek stroškov (štampiljka, znamke in računovodja) brez prispevkov ali z njimi?
Akontacije doodnine nisem plačevala.

Pa še to, a to vpisujem v stolpec za prejšnje leto ali za tekoče leto? A drugih okenčkov mi pa ni potrebno izpolnjevati?
In v čem je pravzaprav razlika med okenčki: kapital podjetnika, sredstva in dolgoročna sredstva?

Naty, se opravičuje za svojo zmedenost, vendar sem res daleč iz tega foha. :szardi:
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

1. Štejete tudi decembrske prispevke, kljub temu, da so plačani šele januarja.
2. negativni poslovni izid predstavljajo tudi prispevki, saj jih vpišete med odhodke
3. kot denarna sredstva so mišljena denarna sredstva na poslovnem računu, tudi če je nekaj evrov, jih pač vpišete.... dejstvo je, da morata aktiva in pasiva bilance stanja biti enaki, zato je postavka podjetnikov kapital, ki se izračuna med vpisanimi sredstvi in vpisanimi obveznostmi
4. tudi v davčni obračun med odhodke prištejete prispevke, vključno z decembrskimi
5. vpisujete v stolpec tekoče leto, ker ste s.p,. odprli v 2009, boste imeli stolpec predhodno leto prazen

sredstva = celotna aktiva
kapital podjetnika in dolgoročna sredstva so pa del sredstva (to je na kratko, vsebina pa..... je kar nekaj za povedat)
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
89tinka
Nov član
Nov član

Sedaj gledam excel obrazec, ki ga je potrebno oddati in sem upoštevala vse, kar ste mi napisali. Vseeno bi imela nekaj vprašanj, ker za določene stvari ne vem, kam naj jih točno vpišem.

IPIZ6) stroški blaga materiala in storitev (060) = sem vpišem znesek računovodskih storitev
c) stroški storitev =znesek račnovodskih storitev

7) stroški dela - predvidevam, da sem nič ne vpisujem?

9) drugi poslovni odhodki (074+075)
a) prispevki za soc varnost - okt, nov in vključno december (to mi je jasno)
b) ostali stroški - ali sem napišem stroške izdelave štampilje in znamke ali raje gor pod točko 6?

19) negativni poslovni izid = seštevek vseh teh postavk kajne
20) št mesecev poslovanja .. verjetno 3, kajne? oktober, november,december? ali se zraven šteje tudi čas od januarja 2010 dalje?

So ti vnosi za moj konkreten primer dovolj ali sem še kaj pozabila?

Bilanca stanja tole je pa cela znanstvena fantastika :cry:

žal moram kar copy pastat iz tabele, ker nimam pojma kaj pomeni kaj ... Znesek na poslovnem računu napišem pod sredstva in nikamor drugam? Pod katero postavko pa napišem prispevke za december , ki so bili plačani v januarju? Kamorkoli vpišem, mi zraven zabeleži napako :?:

"SREDSTVA
(002+012+024+025)" 001
"DOLGOROČNA SREDSTVA
(003+006+007+008+011)" 002
Neopredmetena sredstva in dolgoročne aktivne časovne razmejitve (004+005) 003
Neopredmetena sredstva 004
Dolgoročne aktivne časovne razmejitve 005
Opredmetena osnovna sredstva 006
Naložbene nepremičnine 007
Dolgoročne finančne naložbe (009+010) 008
Dolgoročne finančne naložbe, razen posojil 009
Dolgoročna posojila 010
Dolgoročne poslovne terjatve 011
KRATKOROČNA SREDSTVA (013+014+019+022+023) 012
Sredstva (skupine za odtujitev) za prodajo 013
Zaloge (015 do 018) 014
Surovine in material 015
Nedokončana proizvodnja in storitve 016
Proizvodi 017
Blago 018
Kratkoročne finančne naložbe (020+021) 019
Kratkoročne finančne naložbe, razen posojil 020
Kratkoročna posojila 021
Kratkoročne poslovne terjatve 022
Denarna sredstva 023
KRATKOROČNE AKTIVNE ČASOVNE RAZMEJITVE 024
TERJATVE DO PODJETNIKA 025
"OBVEZNOSTI DO VIROV SREDSTEV
(027+028+031+034+038)" 026
PODJETNIKOV KAPITAL 027
REZERVACIJE IN DOLGOROČNE PASIVNE ČASOVNE RAZMEJITVE (029+030) 028
Rezervacije 029
Dolgoročne pasivne časovne razmejitve 030
"DOLGOROČNE OBVEZNOSTI
(032+033)" 031
Dolgoročne finančne obveznosti 032
Dolgoročne poslovne obveznosti 033
"KRATKOROČNE OBVEZNOSTI
(035 do 037)" 034
Obveznosti, vključene v skupine za odtujitev 035
Kratkoročne finančne obveznosti 036
Kratkoročne poslovne obveznosti 037
KRATKOROČNE PASIVNE ČASOVNE RAZMEJITVE 038

:? :( :| Kakšne so pa kazni, če narobe izpolnim obrazec?
dknehtl
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dknehtl »

pod 037 vpište prispevke ki ste jih plačali v januarju ,morebitno akontacijo
dohodnine katera zapade 10.1.10 ter račun za računovodstvo če ni bil plačan v
decembru.

023 denarna sredstva na poslovnem računu dne 31.12

Nakar še izračunate podjetnikov kapital pod 027 ali terjatve do podjetnika pod 025 Aktiva in pasiva morata biti enaka

Primer 1
če imate na 023 500
na 037 1000
vpišete razliko 500 na 025

Primer 2

če imate na 023 1000
na 037 500
vpišete razliko 500 na 027

Upam da bo zdaj šlo . lp
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Jaz imam tudi eno vprašanje, kaj storiti v primeru, da si imel izračunano predhodno akontacijo v določenem znesku in se je potem izkazalo, da si zadevo malo precenil in ni bilo toliko prihodkov, kar pomeni da nisi plačal vseh akontacij.

A se potem v davčni obračun vpiše samo toliko plačanih akontacij kolikor si jih dejansko plačal ne glede na odločbo ali kolikor bi jih moral dejansko po odločbi?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Predhodne akontacije se plačujejo v višini obračunane akontacije iz davčnega obračuna 2008 - za to ne dobite odločbe davčnega organa,saj se s predložitvijo davčnega obračuna samoobdavčite in te obračunane vpišete v davčni obračun. Če jih niste plačali, obstaja davčni dolg in zamudne obresti za nepravočasno plačane akontacije.

A ste med letom zmanjševali akontacije na podlagi vloge in odločbe davčnega organa???

lp
silva11
Računovodja
Računovodja

Ne odprli smo sp šele v letu 2009 in dobili odločbo ali obvestilo dursa o plačilu predhodnih akontacij. Katerih nismo vseh plačali. Kaj zdaj?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Vpišete znesek, ki ste ga ugotovili na posebnem obrazcu in ste ga dostavili davčnemu organu - obvestilo o izračunu predhodnih akontacij.
V davčni obračun boste vpisali obračunane (iz obvestila); davčno obveznost boste izračunali glede na davčno osnovo in ugotovili preplačilo davka. Davčni organ vam "vrne" preveč plačane akontacije, vendar vam pred tem poračuna neplačane obveznosti za davke.
Primer za lažjo predstavo:
- davčna obveznost = 800 enot
- predhodna akontacija = 1.200
= preplačilo = 400 vračilo davčnega organa

Pred vračilom pa ste:
- davčna obveznost = 800
- plačane akontacije = 400
- davčni dolg = 400
Davčni organ: preplačilo po davčnem obračunu je 400, davčni dolg je 400 in vračila NI.

lp
silva11
Računovodja
Računovodja

Hvala za pomoč Slovan.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Morda bo zanimalo še koga drugega :
Kaj pa je v takem primeru, ko zavezanec ni plačal (vseh) akontacij, z zamudnimi obrestmi?
Domnevam, da jih durs ne odpusti?
In ali ni neplačilo akontacij tudi prekršek?
Odgovori