knjiženje finančnega popust
Moderator: Mirko Zbačnik
knjiženje finančnega popust
O popustih je bilo na forumu že veliko napisanega. Imam pa konkretno vprašanje: Kako knjižite naknadano priznan finančni popust vašemu kupcu (potrdila o popravku vstopnega DDV od kupca nimate). Vem, ko izdate fakturo, gre 1200/260,762, kako pa gre v obratni smeri, namreč fakturna knjiga mora štimati z glavno. Kam v tem primeru dam DDV?
Hvala za vaša mnenja.
klemen
Hvala za vaša mnenja.
klemen
Hvala Magdalena,
točno tega se bojim, da do konca leta najbrž ne bomo prejeli potrjenega dobropisa, potem "bo strigel" davek, zmanjšati ga ne smemo, da bi pa kar šel v zmanjšanje 762 (neto prihodki) pa tudi ne gre, mogoče na pasivne razmejitve, ok to je rešitev za čez novo leto, kaj pa če se bo to vleklo še naprej. Zavedam, se, da bi bilo najbolje dobiti potrjen dobropis, kaj pa - hipotetično - če ga ne, kako bi potem sknjižili zadevo.Terajtev mora biti usklajena tako v glavni knjigi kot v fakturnem delu.
LP
klemen
točno tega se bojim, da do konca leta najbrž ne bomo prejeli potrjenega dobropisa, potem "bo strigel" davek, zmanjšati ga ne smemo, da bi pa kar šel v zmanjšanje 762 (neto prihodki) pa tudi ne gre, mogoče na pasivne razmejitve, ok to je rešitev za čez novo leto, kaj pa če se bo to vleklo še naprej. Zavedam, se, da bi bilo najbolje dobiti potrjen dobropis, kaj pa - hipotetično - če ga ne, kako bi potem sknjižili zadevo.Terajtev mora biti usklajena tako v glavni knjigi kot v fakturnem delu.
LP
klemen
Pri prejetih računih gre DDV, ki se ne sme odbiti, na isti konto kot strošek na katerega se nanaša račun. V primeru izdanih računov gre za prihodke. Če izdamo dobropis storniramo prihodke in po mojem gre neodbit DDV (ker ni potrditve)v odhodke (priznane ali ne - to si ne upam trditi).
To je moje mnenje, nisem pa prepričana če prav razmišljam.
Malo jih poterjajte, ponavadi to uspe!
lp
Magda
To je moje mnenje, nisem pa prepričana če prav razmišljam.
Malo jih poterjajte, ponavadi to uspe!
lp
Magda
V primeru, da gre za davčnega zavezanca, vam seveda mora vrniti potrjen dobropis z datumom odbitka DDV. Saj s tem ko je knjižil dobropis, si je tudi sam zmanjšal vstopni DDV. Če ste izdali IOP obrazec, potem vidite ali je dobropis poknjižil ali ne in če ga je, zares ne vem zakaj vam ga ne bi vrnil. Verjetno mu je bilo v interesu, da vam bo za blago plačal manj. Zahtevajte, da vam ga vrne.
Potem si boste tudi sami lahko zmanjšali obveznost za plačilo DDV.
Knjižite tako kot je bilo rečeno, v storno 120/260,765.V primeru, da vam je kupec davčni zavezanec zavrnil račun in dobropis, lahko dobropis poknjižite in odbijate DDV, imejte pa to shranjeno za evidenco pri ddv.
Če pa imate fizično osebo, pa lahko dobropis brez skrbi poknjižite in si s tem zmanjšate obveznost DDV, enako kot sem to opisala prej.
LP
Potem si boste tudi sami lahko zmanjšali obveznost za plačilo DDV.
Knjižite tako kot je bilo rečeno, v storno 120/260,765.V primeru, da vam je kupec davčni zavezanec zavrnil račun in dobropis, lahko dobropis poknjižite in odbijate DDV, imejte pa to shranjeno za evidenco pri ddv.
Če pa imate fizično osebo, pa lahko dobropis brez skrbi poknjižite in si s tem zmanjšate obveznost DDV, enako kot sem to opisala prej.
LP