uskladitev OTV temeljnice
Moderator: Mirko Zbačnik
uskladitev OTV temeljnice
Pozdravljeni, preden zaključim leto moram uskladiti OTV temeljnico. Prosim, če mi lahko pomagate kako to naredim. Verjetno kar knjižim na pritikonto ? Katero? Uporabljam dvostavno knjigovodstvo. Hvala in lp vsem.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: uskladitev OTV temeljnice
Otvoritvena temeljnica ni nič drugega, kot preknjižba končnih stanj predhodnega obdobja. Če imate stanje kontov predhodnega leta, je knjižba dejansko taka:
Na primer konto 110:
110 leto 2009 /Sa
110 leto 2010 Sa/
Enostavno preknjžite vsa stanja na prihodnje leto. Navadno to opravi kar sam program. Za konte, kjer vodite analitiko (120, 220. 130, 230) napravite anaitično, drugače sintetično - po želji.
Na primer konto 110:
110 leto 2009 /Sa
110 leto 2010 Sa/
Enostavno preknjžite vsa stanja na prihodnje leto. Navadno to opravi kar sam program. Za konte, kjer vodite analitiko (120, 220. 130, 230) napravite anaitično, drugače sintetično - po želji.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala za odgovor.
Glede na to, da smo mi pričeli z delom v novem računovodskem programu 1.1.2009 smo morali takrat ročno vnesti vse odprte postavke (terjetve in dolgove). Teh knjižb je kar precej, zato me zanima če lahko naredim protiknjižbo kar kot seštevek zneskov na npr. kontu 1200? Ali to konkretno pomeni, da če vsota vseh vpisov na kontu 1200 znaša v breme 30.000 EUR, da naredim še eno knjižbo za konto 1200, ker znesek 30.000 EUR vpišem pod dobro?
Hvala.
Glede na to, da smo mi pričeli z delom v novem računovodskem programu 1.1.2009 smo morali takrat ročno vnesti vse odprte postavke (terjetve in dolgove). Teh knjižb je kar precej, zato me zanima če lahko naredim protiknjižbo kar kot seštevek zneskov na npr. kontu 1200? Ali to konkretno pomeni, da če vsota vseh vpisov na kontu 1200 znaša v breme 30.000 EUR, da naredim še eno knjižbo za konto 1200, ker znesek 30.000 EUR vpišem pod dobro?
Hvala.
Pri prehodu ste prenesli odprte postavke (saldakonte), sedaj pa morate presti še stanja tistih kontov, ki so kontu glavne knjige. Predpostavljam, da so saldakonti sestavni del glavne knjige, zato stanja na teh kontih ne prenašate, saj so seštevajo odprte postavke iz "saldakontov". Kolikor pa temu ni tako, pa boste morali povprašati lastnika računvodskega programa (morda imate navodila za delovanje programa, v katerih imate napisano kako postopati).
lp
lp