Upam, da mi bo kdo znal pomagati...
Naredil sem obračun davka od dohodka iz dejavnosti in je osnova nižja od vrednosti splošne olajšave, zato je program zahteval za splošno olajšavo enkao vrednost, kot je osnova za dohodnino. Obračun sem z tudi že oddal.
Sedaj pa se sprašujem, ali mi bo preostala olajšava upoštevana pri dohodnini? Če ne, naredim samprijavo in izločim olajašvo in jo potem DURS upošteva pri informativnem izračunu?
Prosim za pomoč!!!!!!!!!!!!
Hvala in lp,
Jan
Splošna olajšava - NUJNO
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Radovednež
- Začetnik

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Splošna olajšava - NUJNO
Carpe diem!
Re: Splošna olajšava - NUJNO
Brez panike!!!
V davčnem obračunu (predpostavljam, da ste lahko upoštevali le toliko splošne olajšave, kolikor ste pred tem imeli osnove za dohodnino. Upoštevanje splošne olajšave v obračunu davka iz dejavnosti ne pomeni nič drugega kot to, da izračunate akontacijo dohodnine na enak način kot to velja za dohodke iz zaposlitve in hkrati ugotovite višino predhodne akontacijo za naslednjo davčno leto.
V informativnem izračunu vam pa upoštevajo vse dohodke: dobiček iz davčnega obračuna iz dejavnosti , druge obdavčljive dohodke (prejete najemnine, nagrade....). In pri vseh teh dohodkih vam upoštevajo nato celotne olajšave: splošno, za vzdrževane družinske člane......
Če pa imate samo dohodke iz opravljanja dejavnosti in je osnova za dohodnino manjša od splošne olajšave, boste tudi v informativnem izračunu imeli samo delno upoštevano olajšavo - več tako ne potrebujete.
lp
V davčnem obračunu (predpostavljam, da ste lahko upoštevali le toliko splošne olajšave, kolikor ste pred tem imeli osnove za dohodnino. Upoštevanje splošne olajšave v obračunu davka iz dejavnosti ne pomeni nič drugega kot to, da izračunate akontacijo dohodnine na enak način kot to velja za dohodke iz zaposlitve in hkrati ugotovite višino predhodne akontacijo za naslednjo davčno leto.
V informativnem izračunu vam pa upoštevajo vse dohodke: dobiček iz davčnega obračuna iz dejavnosti , druge obdavčljive dohodke (prejete najemnine, nagrade....). In pri vseh teh dohodkih vam upoštevajo nato celotne olajšave: splošno, za vzdrževane družinske člane......
Če pa imate samo dohodke iz opravljanja dejavnosti in je osnova za dohodnino manjša od splošne olajšave, boste tudi v informativnem izračunu imeli samo delno upoštevano olajšavo - več tako ne potrebujete.
lp
-
Radovednež
- Začetnik

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Torej, če prav razumem, je v mojem primeru čisto vseeno, kje bi uveljavljal splošno olajšavo - pridem do istega rezultata???
No samo, da nisem kaj zamočil!
Ga. Slovan, 1000X hvala!!!
lp
No samo, da nisem kaj zamočil!
Ga. Slovan, 1000X hvala!!!
lp
Carpe diem!
Mene pa zanima, ali moram pri zavezancu z dopolnilno dejavnostjo (kmet) ravno tako upoštevati splošno olajšavo, čeprav iz te dejavnosti ne plačuje kakih prispevkov, ker je zavarovan kot kmet?
Da se ne bi potem kje olajšava podvojila?
Da se ne bi potem kje olajšava podvojila?
LP