Lep pozdrav. Upam, da se ne bo kdo razjezil, ker odpiram novo temo, vendar spodaj v odgovorih enostavno nisem našel ogovorov, ki bi jih želel, zato sem se odločil napisati mail, na katerega bo upam da kdo prijazno odgovoril. Smo športno društvo (klub), ki smo registrirani kot neprofitno društvo, kar zame pomeni, da ne ustvarjamo nobenega dobička, ampak porabimo vsa sredstva za pokrivanje tekočih stroškov (dresi, najemi dvoran, prijavnine in licence, .. ) Skratka, vse bazira na prostovolnji osnovi, na koncu leta je na TRR-ju okoli 0€.
Z zakonom ZDDPO-2, ki je začel veljati s 01.01.2008, pa imamo težave, saj moramo sredstva od spoznorjev (članarine in donacije sem ne spadajo) obdavčiti po stopnji davka od dobička pravnih oseb. Torej pomeni to, da moramo od vseh zbranih sponzorskih sredstev plačati davek v višini cca. 22%, kar ogroža zaradi že tako veliki stroškov, obstoj športnega kluba? Prej smo si za pokritje stroškov našli kakšnega sponzorja, ki se nas je usmilil in nam v zameno za račun nakazal nekaj sredstev (bolj zaradi poznanstev ali dobrih odnosov kot kakšnega oglaševalskega učinka), sedaj pa moramo v izogib plačilu davka, denar zalagati s svojega žepa s bistvenim povečanjem članarin. Dobil sem informacijo, da moramo kot društvo registrirano z nepridobitno dejavnostjo, plačati davek na vse prihodke od sponzorskega denarja in ne samo od dobička, razlike med prihodki in odhodki kluba.
Moje vprašanje je torej: ali si kot neprofitno društvo lahko kako zmanjšamo osnovo za obdavčitev? Kaj bi pomenilo, če se preregistriramo v profitno društvo? Si potem lahko znižujem osnovo za obdavčitev?
Za vse informacije oz. odgovore se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
lp, Gašper
Pridobitna / nepridobitna dejavnost, davek
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Pridobitna / nepridobitna dejavnost, davek
Samo na kratko: kot prvič (čeprav je za leto 2009 najbrž že prepozno)- če ničesar ne dajte v zameno, naj vam firme nakažejo sredstva kot donacijo in ne kot sponzorstvo in s tem to nakazilo ni pridobitna dejavnost.
Drugič: od sponzorstva plačate davek le od dobička, se pravi od razlike med pridobitnimi prihodki in pridobitnimi stroški (kako pa določite pridobitne stroške, je pa že druga - dolga - zgodba).
Ne verjamem pa, da je rešitev v registraciji profitnega društva (sicer ne poznam vaše velikosti, vandar bi morda lahko zapadli pod sistem DDV-ja?).
Pozdrav!
Drugič: od sponzorstva plačate davek le od dobička, se pravi od razlike med pridobitnimi prihodki in pridobitnimi stroški (kako pa določite pridobitne stroške, je pa že druga - dolga - zgodba).
Ne verjamem pa, da je rešitev v registraciji profitnega društva (sicer ne poznam vaše velikosti, vandar bi morda lahko zapadli pod sistem DDV-ja?).
Pozdrav!
Anela
Hvala za odgovor. Glede donacij je potrebno vedeti, da sponzorji - podjetja lahko upravičijo oz. uveljavijo kot olajšavo le 0,3% vseh svojih prihodkov, medtem ko si račun za sponzoriranje kluba prizna kot 100% olajšava. Torej so donatorji povečini le podjetja najbližjih sorodnikov, medtem ko se nam sponzorske račune za lokalna podjetja skoraj da ne izplača izstavljati. Potrebno je torej določiti pridobitne stroške, ki bodo zniževali dobiček. Moje podvprašanje za nekoga, ki to že dela in ima na tem področju kaj izkušenj je, kaj za klub spada med pridobitne stroške? Naši odhodki oz. stroški so: stroški najemnin dvoran in telovadnic, stroški dresov in ostale opreme, stroški licenc in prijavnin za državna tekmovanja, ter stroški vodenja TRR s strani banke. Spada lahko kaj od tega? HVala za odgovor.
LP, Gašper
LP, Gašper
V vašem primeru bi izračunala delež pridobitnih prihodkov in za isti delež prikazala pridobitne stroške. To pomeni, da boste na koncu dobili osnovo za davek okoli 0, saj pravite, da vsa sredstva porabite. V primeru, da ne gre strogo za pridobitno dejavnost/projekt je najbolj primeren sorazmerni delež odhodkov. To seveda velja za DDPO in ne za obrazec IPI.
Upam, da sem vam kaj pomagala.
Upam, da sem vam kaj pomagala.
A imaš v istem društvu pri pridobitni dejavnosti presežek prihodkov pri nepridobitni pa presežek odhodkov?