pridobitna in nepridobitna v IPI
Moderator: Mirko Zbačnik
pridobitna in nepridobitna v IPI
Zanima me natančna opredelitev pridobitne in nepridobitne dejavnosti, ki jo je potrebno izpolniti v IPI? Ali prav razmišljam, da je to Zakon o društvih oziroma podrobneje statut društva? Težavo mi predstavljajo odprave dolg. rezervacij (odprava oblikovanih skladov za pokrivanje stroškov v prihodnje, odprava rezerv. za kritje invest. vzdrževanja in odprava rezev. za amortizacijo OS nabav. do 2006) ter izredni prihodki (popravek napačno knjiženih obresti leasinga v preteklosti). Mi zna kdo pomagat ali gre za prid. ali neprid.?
Hvala!
Hvala!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: pridobitna in nepridobitna v IPI
Ne, to je pravilnik: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=1979 in spremembe: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=4026 .
Prihodki se tretirajo popolnoma na drugi sonovi (in vam predlagam, da "pozabite" na pravilnike in statute društev). Pridobitni prihodek nastane, če s to dejavnostjo konkurirate na trgu.
Nekaj je že zbrano v Bazi znanja (ni morebitnih letošnih novosti): http://bazaznanja.racunovodja.com/index ... u%C5%A1tev
Prihodki se tretirajo popolnoma na drugi sonovi (in vam predlagam, da "pozabite" na pravilnike in statute društev). Pridobitni prihodek nastane, če s to dejavnostjo konkurirate na trgu.
Nekaj je že zbrano v Bazi znanja (ni morebitnih letošnih novosti): http://bazaznanja.racunovodja.com/index ... u%C5%A1tev
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala za odgovor!
V to sem bila tudi jaz prepričana! Mislila sem, da je enotna opredelitev nepridobitne in pridobitne dejavnosti tako za obrazec IPI kot za obrazec DDPO, vendar je v IKSu št.3 ponazorjeno čisto drugače, a razlage ni. Tam so pridobitni in nepridobitni prihodki in stroški razdeljeni po dveh različnih kriterijih za IPI in za DDPO, zato sem si razlagala da si v prvem primeru za pridobitnost vzamemo zakon o društvih oz. ožje statut društva in v drugem primeru Zakon o davku o dohodku pravnih oseb. Zato so me zmedli!!!
Konto 700 je v IPI izkazan kot neprid in v DDPO prid.
Konto 708 je v IPI izkazan kot neprid in v DDPO prid.
73 je v IPI v celoti prid. v DDPO pa do 1.000 neprid in ostalo prid.
Stroški so v IPI v celoti neprid. in v DDPO razdeljeni v sorazmernem deležu.
Ni dvoma, da so za DDPO upoštevali omenjeni Pravilnik o prid. in neprid. dejav., a za IPI so upoštevali druga merila!
Letos prvič sestavljam izkaze za društvo in sem že tako malce zmedena.
Zato hvala za vašo razlago, ki mi je sedaj v pomoč pri sestavi obrazcev!
V to sem bila tudi jaz prepričana! Mislila sem, da je enotna opredelitev nepridobitne in pridobitne dejavnosti tako za obrazec IPI kot za obrazec DDPO, vendar je v IKSu št.3 ponazorjeno čisto drugače, a razlage ni. Tam so pridobitni in nepridobitni prihodki in stroški razdeljeni po dveh različnih kriterijih za IPI in za DDPO, zato sem si razlagala da si v prvem primeru za pridobitnost vzamemo zakon o društvih oz. ožje statut društva in v drugem primeru Zakon o davku o dohodku pravnih oseb. Zato so me zmedli!!!
Konto 700 je v IPI izkazan kot neprid in v DDPO prid.
Konto 708 je v IPI izkazan kot neprid in v DDPO prid.
73 je v IPI v celoti prid. v DDPO pa do 1.000 neprid in ostalo prid.
Stroški so v IPI v celoti neprid. in v DDPO razdeljeni v sorazmernem deležu.
Ni dvoma, da so za DDPO upoštevali omenjeni Pravilnik o prid. in neprid. dejav., a za IPI so upoštevali druga merila!
Letos prvič sestavljam izkaze za društvo in sem že tako malce zmedena.
Zato hvala za vašo razlago, ki mi je sedaj v pomoč pri sestavi obrazcev!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
V bistvu napravite dva izkaza poslovnega izzida (poglejte v AJPES-ovo preglednico. Izkaze delite na pridobitno in nepridobitno dejavnost (oziroma prihodke/odhodke). predmet davčne bilance je IPI pridobitne dejavnosti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Ja, to razumem, ampak v IKSu so v obrazec IPI v kolono "od tega iz opravljanja pridobitne dejavnosti" zajeli drugačen kriterij in niso vpisali zneska recimo konta 700, pri DDPO pa so ta konto upoštevali kot prid. (ker je bila članarina za udeležbo na prireditvi) in tako tudi druge postavke kot sem jih prej omenjala.
Predstavli so prav preglednico v kateri je prid. in neprid. dejavnost razdeljena po dveh kriterijih, najprej piše samo prid. in neprid. in navedeni zneski so v IPI, potem pa kolone prid. in neprid. DDPO in te zneski so upoštevani v obrazcu DDPO, poleg tega je še kolona popravki v davčem obračunu, kjer so zneski ki jih potrebno v DDPO izzvzet (recimo 50% reprezentance)
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Na tak način pač "deluje" DAVČNI obračun - najprej navedemo, potem pazmanjšujemo. 
Mirko
Mirko

V Ajpesovem IPI za društva AOP 052-dotacije iz proračunskih sredstev, me je opozarjalo, da vpišem,
da je to pridobitna dejavnost. V IKS-u 12/2009 str. 86 pa berem, da se po novem za leto 2009 namenska
javna sredstva smatrajo za nepridobitne prihodke. Torej v davčnem obračunu od skupnih prihodkov ta
sredstva vpišem pod 2.1 ??
da je to pridobitna dejavnost. V IKS-u 12/2009 str. 86 pa berem, da se po novem za leto 2009 namenska
javna sredstva smatrajo za nepridobitne prihodke. Torej v davčnem obračunu od skupnih prihodkov ta
sredstva vpišem pod 2.1 ??
Gordana
Kako ste torej opredelili proračunska sredstva od običine pridobitna ali nepridobitna
-
skyline1210
- Nov član

Sredstva iz občine so nepridobitni dohodek.
Pozdravljeni,Mirko Zbačnik napisal/-a:V bistvu napravite dva izkaza poslovnega izzida (poglejte v AJPES-ovo preglednico. Izkaze delite na pridobitno in nepridobitno dejavnost (oziroma prihodke/odhodke). predmet davčne bilance je IPI pridobitne dejavnosti.
spoštovani g. Mirko kar se tiče davčnega obračuna se z vami ne strinjam. Mislim, da nima davčni obračun nič skupnega z IPI. V davčnem obračunu se delijo pridobitni prihodki in odhodki po Pravilniku o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti, v poslovni bilanci pa se pridobitna in nepridobitna dejavnost deli glede na to, za kaj je društvo ustanovljeno ter kaj ima zapisano v statutu kot pridobitna in nepridobitna dejavnost.
Če bi se v poslovni bilanci delilo pridobitno in nepridobitno dejavnost po Pravilniku o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti, potem večinoma društev ne bi moglo obstajati saj Zakon o društvih v 2. odtavku 3. člena določa: "Prav tako ni dovoljeno ustanoviti društva, katerega namen je ustvarjanje dobička ali društva, katerega izključna dejavnost je pridobitna dejavnost, niti ni dovoljeno delovanje takšnega društva."
Pri izdelavi poslovne bilance je lahko neko društvo v celoti nepridobitno, vendar pri obračunu DDPO pa je pretežni del prihodkov iz pridobitne dejavnosti. Npr.: imamo športno društvo, ki je ustanovljeno za izvajanje športne dejavnosti, kar ima tudi opredeljeno v statutu. V poslovni bilanci obravnavamo vadnino kot nepridobitno dejavnost, v davčnem obračunu pa kot pridobitne prihodke.
Lep pozdrav,
Bhakti
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Pravilnika, ki jih navajate sta med seboj zelo različna. V kolikor hočete razumeti Pravilnik o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti, je mogoče dobro, da "pozabite" na Zakon o društvih. Ta misel ni zrasla izrecno v moji glavi, to je povedal tudi predavatelj na seminarjih.
Jasno je, da društvo prvenstveno ne more biti ustanovljeno le za ustvarjanje dobička - vendar ga kljub temu ustvarja, tudi s pridobitno dejavnostjo.
Kot primer lovsko društva: prvenstvena naloga je naravovarstvea, kar še ne pomeni, da s prodajo mesa divjadi ne konkurira na trgu. To je pa že pogoj, da je ta dobiček obdavčen.
PS.: Mogoče sem se res malce nerodno izrazil...
Jasno je, da društvo prvenstveno ne more biti ustanovljeno le za ustvarjanje dobička - vendar ga kljub temu ustvarja, tudi s pridobitno dejavnostjo.
Kot primer lovsko društva: prvenstvena naloga je naravovarstvea, kar še ne pomeni, da s prodajo mesa divjadi ne konkurira na trgu. To je pa že pogoj, da je ta dobiček obdavčen.
PS.: Mogoče sem se res malce nerodno izrazil...
Mirko
Mirko