Pozdravljeni!
Sem nov na tem forumu in me nekaj zanima. Ukvarjamo se s uvozom pakirane oblovine iz Avstrije in me zanima kako se v Sloveniji to tretira in obračunava DDV. Kot sem zastopil se to obračunava po 76a členu ZDDV, za podjetnike mi je to nekako jasno, za fizične osebe mi pa ni, kako jim to obračunam in po kateri davčni stopnji (v Avstriji se obračunava po nižji, ki je tam 10%).
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Martin
DDV za lesne odpadke (oblovina)
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: DDV za lesne odpadke (oblovina)
A menite, da je vaša dejavnost gradbena?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Ne naša dejavnost ni gradbena, ampak se uporablja oblovina kot nastilj za živali. Večinoma so to proizvodne živali (piščanci, konji,...), nekaj pa tudi hišnih ljubljenčkov.
Lep pozdrav, Martin
Lep pozdrav, Martin
Obravnava se po 76a členu, ker gre za odpadke ( saj ni samo gradbeništvo po tem členu. )
76a člen pa velja samo za promet med dvama zavezancema in ne za promet med zavezancem in nezavezancem ( fizično osebo )
76a člen pa velja samo za promet med dvama zavezancema in ne za promet med zavezancem in nezavezancem ( fizično osebo )
Pozdravljeni!
Obrnjena davčna obveznost oz. obračunavanje DDV po 76.a členu DDV , velja samo med davčnimi zavezanci v Sloveniji. Pa še to samo, če vam oblanci predstavljajo odpadek pri predelavi osnovnega materijala, in seveda za gradbeno dejavnost....
Ker pa ste to oblovino , če prav razumem, uvozili, potem to za vas ni odpadek po predelavi osnovnega materijala, ampak to prodajate naprej kot proizvod.
Če bi se vam oblovina pojavila pri proizvodnji kot odpadek, potem bi (če ste davčni zavezanec) drugemu davčnemu zavezancu izstavili račun po 76.a čl.ZDDV-1, kar pomeni, da bi DDV-ja ne obračunali, pač pa bi ga obračunal in plačal prejemnik blaga.
Če pa bi blago prodali kupcu, ki ni davčni zavezanec, bi mu enostavno zaračunali DDV.
Ampak še vseeno mislim, da to za vas ne pride v poštev.
Predlagam, da si vseeno preberete 76. a člen ZDDV-1b, in zraven še prilogo III., kjer so navedeni odpadki in če se boste tam našli, potem ja, drugače pa ne velja za vas
Obrnjena davčna obveznost oz. obračunavanje DDV po 76.a členu DDV , velja samo med davčnimi zavezanci v Sloveniji. Pa še to samo, če vam oblanci predstavljajo odpadek pri predelavi osnovnega materijala, in seveda za gradbeno dejavnost....
Ker pa ste to oblovino , če prav razumem, uvozili, potem to za vas ni odpadek po predelavi osnovnega materijala, ampak to prodajate naprej kot proizvod.
Če bi se vam oblovina pojavila pri proizvodnji kot odpadek, potem bi (če ste davčni zavezanec) drugemu davčnemu zavezancu izstavili račun po 76.a čl.ZDDV-1, kar pomeni, da bi DDV-ja ne obračunali, pač pa bi ga obračunal in plačal prejemnik blaga.
Če pa bi blago prodali kupcu, ki ni davčni zavezanec, bi mu enostavno zaračunali DDV.
Ampak še vseeno mislim, da to za vas ne pride v poštev.
Predlagam, da si vseeno preberete 76. a člen ZDDV-1b, in zraven še prilogo III., kjer so navedeni odpadki in če se boste tam našli, potem ja, drugače pa ne velja za vas
Lep dan, Monika.
Hvala za odgovore, zanima me pa samo še to ali lahko obračunam DDV po nižji stopnji kot je to v Avstriji ali po splošni.
Hvala in lep pozdrav, Martin
Hvala in lep pozdrav, Martin