Lastnik podjetja kupuje s plačilno kartico, ki je last podjetja, stvari, kot so cigareti, pripomočki za osebno higieno,... račun pa seveda pride na podjetje.
Zanima me, kako se take stvari knjižijo? Ali gre to na terjatov do lastnika oz. zaposlenega ali je to nepriznan strošek (jaz sicer mislim, da to ne more biti strošek)?
Hvala
knjiženje?
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: knjiženje?
Jaz to preknjižim direktno iz kartice na terjatev do lastnika. Če imam na drugi strani kakšno obveznost ( potne stroški, založena sredstva za gotovinske račune .. ) pa takoj naredim pobot.
Nikakor pa to ne gre v stroške. Takih računov oz. delov računa sploh ne knjižim ampak plačilo po kartici direktno poknjižim na terjatev.
Nikakor pa to ne gre v stroške. Takih računov oz. delov računa sploh ne knjižim ampak plačilo po kartici direktno poknjižim na terjatev.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Na tak način se prilagajamo dejstvom, ki pa po mojem mnenju niso ravno "legalni". Nekaaterim je pač težko to dopovedat. Gre za nenamesnki dvig gotovine, ki ob nastanku nima "kritja". Podjetnik s svojo gotovino ne razpolaga prsto na način ko samostojni podjetnik.
Kaj menite ostali?
Kaj menite ostali?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Jaz poknjižim enako kot je opisal MG. Ja, težko je direktorjem d.o.o.ja dopovedati, da s službenimi karticami nimajo kaj plačevati osebnih stvari...
Ravno sem se srečala z isto težavo.
imam račun za plačilo letalske karte za direktorja in za njegovo ženo.
račun sem knjižila:
- 414 pol računa za stošek karte za direktorja
- 414 - nepriznani stroški - druga polovica za njegovo ženo
- 2210 skupen znesek računa.
plačano je bilo z kartico. Ker do zdaj še nisem imela računa sem knjižila plačilo na 1330 (avanse) - zdaj pa moram to prenesti na konto 2200 - in se mi zapre.
Pri tem mi nastane manjša tečajna razlika ker je bil račun izdna v angleških funtih.
zdaj pa se mi pojavlja vprašanje kam z to tečajno razliko in kako naj zdaj obremenim konto 165 terjatev lastnika podjetja za tisti del zneska, ki je bil plačan za njegovo ženo.
Mislim, da sem zadevo skarjno zakomplicirala.
prosim za pomoč ker se mi že meša.
lp, valerija
imam račun za plačilo letalske karte za direktorja in za njegovo ženo.
račun sem knjižila:
- 414 pol računa za stošek karte za direktorja
- 414 - nepriznani stroški - druga polovica za njegovo ženo
- 2210 skupen znesek računa.
plačano je bilo z kartico. Ker do zdaj še nisem imela računa sem knjižila plačilo na 1330 (avanse) - zdaj pa moram to prenesti na konto 2200 - in se mi zapre.
Pri tem mi nastane manjša tečajna razlika ker je bil račun izdna v angleških funtih.
zdaj pa se mi pojavlja vprašanje kam z to tečajno razliko in kako naj zdaj obremenim konto 165 terjatev lastnika podjetja za tisti del zneska, ki je bil plačan za njegovo ženo.
Mislim, da sem zadevo skarjno zakomplicirala.
prosim za pomoč ker se mi že meša.
lp, valerija
Najprej k delitvi stroškov:
- prejet račun, na katerem so stroški letalskega prevoza za zaposleno osebo in osebo, ki ni zaposlena v podjetju je potrebno deliti na: stroške in terjatev. Sam račun bi moral biti pred tem likvidiran tako, da boste iz njega takoj ugovotili kam ga evidentirate. In če je račun likvidiran tako, da oseba, ki je odgovorna za likvidacijo računa, stroška letalskega prevoza za drugo osebo ni izvzela, ste jo dolžni opozoriti, da to ni: a) davčno priznan strošek, ker se nanaša na privatno življenje lastnika oziroma B)da bi morali za to osebo obračunati in plačati dohodnino (darilo) ali pa njemu dohodnino, ker je to prikrito izplačilo dobička !!!
- tečajna razlika, ki nastane pri obračunu/plačilu oziroma pretvorbi iz ene v drugo valuto je lahko strošek/odhodek službenega potovanja (dodatno knjižite na 414) ali pa jih izkažete v skupini 74.
lp
lp
- prejet račun, na katerem so stroški letalskega prevoza za zaposleno osebo in osebo, ki ni zaposlena v podjetju je potrebno deliti na: stroške in terjatev. Sam račun bi moral biti pred tem likvidiran tako, da boste iz njega takoj ugovotili kam ga evidentirate. In če je račun likvidiran tako, da oseba, ki je odgovorna za likvidacijo računa, stroška letalskega prevoza za drugo osebo ni izvzela, ste jo dolžni opozoriti, da to ni: a) davčno priznan strošek, ker se nanaša na privatno življenje lastnika oziroma B)da bi morali za to osebo obračunati in plačati dohodnino (darilo) ali pa njemu dohodnino, ker je to prikrito izplačilo dobička !!!
- tečajna razlika, ki nastane pri obračunu/plačilu oziroma pretvorbi iz ene v drugo valuto je lahko strošek/odhodek službenega potovanja (dodatno knjižite na 414) ali pa jih izkažete v skupini 74.
lp
lp