Plačilo prispevkov po osnovi iz M1 040

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
noviveter
Začetnik
Začetnik

Plačilo prispevkov po osnovi iz M1 040

Odgovor Napisal/-a noviveter »

Pozdravljeni vsi,ki me berete,

želimo zaposliti osebo,ki bi v našem podjetju delala 8 tedenskih ur,ki pa je že zaposlena v svojem podjetju(lastnik)
Pred leti se je oseba prijavila na ZZZS z osnovo zavarovanja 001.Ko smo mi kot drugo podjetje osebo želeli zaposliti za teh 8 ur,se je izkazalo, da bi oseba morala biti prijavljena pod osnovo zavarovanja 040.
Sedaj se mora narediti popravek za tri leta za nazaj (kot osnova 040),pa me zanima,kaj bo osebi stroškovno prinesla ta sprememba,ker mora namreč za nazaj poravnati razliko za prispevke.Šele po spremembi(kot osnova 040,sebi lahko zmanjša tedenske ure na 32 ur in ostalih 8 ur pa v našem podjetju) lahko osebo mi prijavimo.
Upam,da je vprašanje razumljivo napisano.
Pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Plačilo prispevkov po osnovi iz M1 040

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kaj bo stroškovno prineslo osebi, ki je bila zavarovana na podlagi 040?
Odvisno od katere osnove je plačevala prispevke. Predpostavljam, da je prispevke plačevala od minimalne plače, kar pa ne zadošča. Osnova pri zavarovalni podlagi 040 je najnižja pokojninska osnova. Npr. najnižja bruto pokojninska osnova je cca 842 (naj bo kot primer, je pa to znesek, ki velja za marec 2010), minimalna plača, ki je veljavna npr. za marec 2010 pa je 734. Razlika med tema zneskoma, je manjkajoča osnova. Prispevki so npr. skupaj 38,20%, kar bi bilo 89€ v tem mesecu.

Zberite podatke o najnižji bruto pokojninski osnovi za vsa tri leta, izračunajte razliko med osnovo, od katere so bili izračunani prispevki ter "manjkajoče prispevke". Verjetno pa boste morali plačati tudi zamudne obresti od nepravočasno plačanih prispevkov.

lp
matejad
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a matejad »

Od davčne uprave smo dobili dopis, da moramo sporočiti na kakšnen način bomo posredovali podatke o plačanih prispevkih za lastnika enoosebne družbe/direktorja: na rek obrazcu ali OPSVL obrazcu
Okrog tega imam par vprašanj:
- ali obstaja možnost zavarovanja 040 in izplačilo normalne plače (osnova je višja od najnižje pokojninske osnove: normalen obračun skupaj z zaposlenimi, izplačilo neto plače in ne po pogodbi o poslovodnju)?
- ali moram delat 2 rek obrazca
- ali se ta plača šteje pod vrsta dohodka šteje pod 1001 ali 1108

Pozdrav
Mateja
lp
RENA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a RENA »

Če je le mogoče, se odločite na osnovi REK obrazca, ker bodo manjši problemi, če bo prišlo do nadomestil.
Osnova mora biti najmanj najnižka pokojninska osnova oz. po lestvici v katero se morate uvrstiti in si vsak mesec obračunate isto kot plačo na REK-1, pa še vse imate na kartici d.o.o-ja, ne pa prispevke lastnika na osbeni davčni številki lastnika, plače za delavce na davčni št. d.o.o-ja.
rena
matejad
Začetnik
Začetnik

Rena, hvala,sem tako naredila.
Lp
Mateja
lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Matejad,

kako pa ste to sporočili davčni-v kakšni obliki(dopis po pošti.email, obrazec...)
To moram tudi jaz ,pa se še nisme dokopala do tja.J ekakšen rok ,do kdaj je treba sporočiti?

Pa še to:ali kdo ve,čemu to služi in na kaj je treeba biti pozoren?

Hvala in lp
matejad
Začetnik
Začetnik

Po mejlu smo poslali kratek dopisek, da bomo za lastnika in poslovodno osebo tegintega prispevke obračunavali od plač in predlagali na rek obrazcu.
Ne vem kdo je to prebral, nekdo je, od dursa smo dobili povratno informacijo, da os prejeli/prebrali naš melj.
lp
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Radovednež »

Pozdravljeni Slovan,

moram rečt, da ravno ne blestim v matematiki, zato mi prosim razložite, od kod 89 evrov, jaz izračunam razliko le okoli 41 evrov...

Moj izračun: (842– 734) * 0,3820 = 321,64 – 280,39 = 41,25.

Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav!
Carpe diem!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Imate prav. Vaš izračun je pravilen. Ker pa si ne shranjujem odgovorov (tudi načina izračuna ne), je nastala napaka najbrž v napačnem tipkanju zneska v kalkulator.
Se upravičujem za napačen izračun. Vendar napačen znesek razlike prispevkov ne vplival na vsebino odgovora.

lp
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Radovednež »

OC, seveda - iz vsebine se jasno vidi, kako je treba izračunati...., potem sem pa pomisli, da je prelahko, da mora biti kakšna zakomplicirana "matematična klobasa".... in sem zato vprašal.

Hvala Slovan!!!!
Carpe diem!
Odgovori