Pozdrav!
Prvič beležim izgubo pri poslovanju sp v letu 2009.
1.Ali moram pri oddaji obrazca DDD dursu, dodati tudi prilogo 6 in kam vpisati znesek izgube?
2.V primeru iz davčnega obračuna(revija obrtnik) sem prebral,da lahko v obračun DDD vpišem splošno olajšavo po sledečem načinu:
citirano iz revije obrtnik:
Primer 1: V postavki 10 podjetnik izkazuje izgubo v višini
2.500,00 evrov, v letu 2009 pa je plačal prispevke v višini
8.000 evrov). Izguba, povečana za plačane prispevke, znaša
5.500,00 evrov (-2.500 + 8.000), torej si podjetnik lahko v davčnem
obračunu upošteva splošno olajšavo v višini 5.113,35
evrov (v postavko 17 vpiše znesek 5.113,35 evrov).
moja izguba je manjša in tudi plačani prispevki so nižji(izguba=1.814 plačani prispevki=2.716 razlika=902)
vendar,če vpišem razliko 902 eur v postavko 17 mi program pri preverjanju javi napako.
Kako moram narediti,da bo prav?
Najlepša hvala za pomoč Aleš
Negativni izid poslovanja pri sp
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Negativni izid poslovanja pri sp
Mogoče morate vpisati v prilogo celotno letošnjo izgubo in prikazati pokrivanje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

tudi če vpišem v prilogo 6 celotno izgubo iz leta 2009 ki je 1.814eur,mi v osnovnem obrazcu še vedno javi napako v postavki 17 če vpišem
902eur olajšave(-1.814+2.716=902)
ali je prilogo 6 obvezno priložiti?
lp
902eur olajšave(-1.814+2.716=902)
ali je prilogo 6 obvezno priložiti?
lp
V zap. 17 vpišemo splošno olajšavo zato, da zmanjšamo osnovo za dohodnino iz zaporedne 16. Če imate davčno izgubo že v zap. 14, potem tudi nimate osnove za upoštevanje splošne oljašave, zato je zap. 17 prazna.
Bistvo olajšav je zmanjševanje pozitivne davčne osnove tako dolgo, da je ta NIČ. Če pa je davčna osnova negativna, pa lahko določene olajšave prenašamo v naslednja davčna obodbja (kot npr. za investiranje, vlaganja v razvoj.....), nekaterih pa ne moremo: splošna olajšava, olajšava za VDČ.
Za davčno izgubo izpolnite tudi prilogo 6 - za znesek izgube boste v naslednjih davčnih obdobjih zmanjševali pozitivno davčno osnovo.
lp
Bistvo olajšav je zmanjševanje pozitivne davčne osnove tako dolgo, da je ta NIČ. Če pa je davčna osnova negativna, pa lahko določene olajšave prenašamo v naslednja davčna obodbja (kot npr. za investiranje, vlaganja v razvoj.....), nekaterih pa ne moremo: splošna olajšava, olajšava za VDČ.
Za davčno izgubo izpolnite tudi prilogo 6 - za znesek izgube boste v naslednjih davčnih obdobjih zmanjševali pozitivno davčno osnovo.
Primer se nanaša na izračun primerljivega dohodka za ugotavljanje višine splošne olajšave in samo v primeru, da je zaporedna enaka ali večja znesku splošne olajšave, bi vpisali v zap. 17 znesek 5.113.35. V tem primeru pa vam tega ne pove, zato vas je prikaz zmedel in je vaše izračunavanje višine splošne olajšave odveč (npr. 902).martinka napisal/-a:Primer 1: V postavki 10 podjetnik izkazuje izgubo v višini
2.500,00 evrov, v letu 2009 pa je plačal prispevke v višini
8.000 evrov). Izguba, povečana za plačane prispevke, znaša
5.500,00 evrov (-2.500 + 8.000), torej si podjetnik lahko v davčnem
obračunu upošteva splošno olajšavo v višini 5.113,35
evrov (v postavko 17 vpiše znesek 5.113,35 evrov).
lp
torej,če vse pravilno razumem vpišem celotno davčno izgubo iz postavke 14 v prilogo 6 pod vrstico n ,datume pa nastavim od 1.1.09 do31.12.09
najlepša hvala za odgovor in lp
najlepša hvala za odgovor in lp
Tako je. Davčno izgubo iz zap. 14 davčnega obrazca vpišete v prilogo 6:
- vrstica n: stolpec 1 = 01.01. do 31.12.2009
- stolpec 2: znesek davčne izgube iz zap. 14 davčnega obračuna
- stolpec 4...= pri vas je enak znesek kot je v stolpcu 2
- stolpec 6 = izračun stolpec 4 minus stolpec 5 = enak znesek kot je v stolpcu 2.
spustila sem navedbo zaporedne številke davčnega obračuna: da je zaporedna številka 16 (osnova za dohodnino) enaka ali večja..........
lp
- vrstica n: stolpec 1 = 01.01. do 31.12.2009
- stolpec 2: znesek davčne izgube iz zap. 14 davčnega obračuna
- stolpec 4...= pri vas je enak znesek kot je v stolpcu 2
- stolpec 6 = izračun stolpec 4 minus stolpec 5 = enak znesek kot je v stolpcu 2.
:slovan napisal/-a:da je zaporedna enaka ali večja znesku splošne olajšave, bi vpisali v zap. 17 znesek
spustila sem navedbo zaporedne številke davčnega obračuna: da je zaporedna številka 16 (osnova za dohodnino) enaka ali večja..........
lp
slovan še enkrat hvala za pomoč
lp
lp