Odgovorna oseba za sestavo bilanc

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovorna oseba za sestavo bilanc

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Računovodski servis ima sklenjeno pogodbo s stranko, v kateri je opredeljeno da servis izdela in odda vse izkaze. Koga napišete kot odgovorno osebo za izdelavo bilanc v takih primerih?
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Re: Odgovorna oseba za sestavo bilanc

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Osebo, ki izdela bilance...

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

torej nekoga iz računovodskega servisa.... še kdo z odgovorom? ker zadeve so v praksi zelo različne........namreč, tudi sama se podpišem pod bilance, kar se mi je do zdaj zdelo nekako normalno.... ampak sedaj pa dobivam vedno več strank, ki mi pojamrajo, da so jih prejšnji servisi kar njih kot direktorje podpisali pod osebo odgovorno za sestavo bilanc, kljub temu, da so bilance mastno plačali, celo leto plačevali pavšal za računovodske storitve itd.....meni se to ne zdi prav....
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Tudi meni se ne zdi to prav... Torej, če sem jaz sestavila bilanco, sem jaz tista odgovorna oseba in se mi zdi čisto normalno, da se spodaj podpišem...

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zadeva ima še praktičen pomen; v kolikor je v bilanci potreben kakšen popravek, obrazložitev, je sestavljalec bilacne tisti, ki zadeve najbolj pozna. Saj za sestavo je v vsakem primeru odgovoren tisti, ki jo sestavlja, ne pa za vsebino. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Menim, da je odgovorna oseba računovodskega servisa tista, ki odgovorja za sestavo bilance, torej tiste bilance, ki jo oddate za javno objavo in je hkrati priloga k davčnemu obračunu. Podatki o tem, kdo vodi poslovne knjige (in s tem tudi kdo je odgovoren za vodenje poslovnih knjig) so tako ali tako v davčnem registru (seveda, če so družbe to sporočile davčnemu organu).

Na splošno pa velja, da je odgovorna oseba za pravilnost delovanja družbe direktor družbe. V primeru, da so bilance napačne in iz teh napak izhajajo kazni, lahko družba/direktor s tožbo zahteva povračilo škode. Do kakšne škode je upravičena, je odvisno od določil medsebojne pogodbe ter druge dokumentacije. Pod drugo dokumentacijo uvrščam razne zapiske, urgence, napotke/obvestila, iz katerih izhaja, da je sestavni del računovodskih izkazov tudi "nekaj" poslovnih dogodkov, ki v bilanco ne sodijo, vendar jih je servis, na zahtevo družbe, upošteval.

lp
Odgovori