Zaključni račun, vzpodbujanje zaposlovanja invalidov

Moderator: Mirko Zbačnik

Jani1
Začetnik
Začetnik

Zaključni račun, vzpodbujanje zaposlovanja invalidov

Odgovor Napisal/-a Jani1 »

Kot samostojni podjetnik sem prejel subvencijo dano s strani S klada republike Slovenije za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov, ker sem zaposlil invalida za nedoločen čas in imam pogoj, da ga moram imeti zaposlenega vsaj 3 leta. Sredstva bi si jaz dal v razmejitev vsaj na 1 leto (tako mi tudi gre finančno skozi), tako da še bo nekaj ostalo za v letu 2010, mi lahko kdo pove, kam si naj knjižim, ker si samo vodim enostavno knjigovodstvo, uporabljam pa program Silvester fineus, kam naj sploh to knjižim, ali samo na prilogo 3(bilanca stanja) in v katero vrstico ali še moram kje drugje zavesti.
Prav tako imam za invalida oprostitev plačila prispevkov za PIZ, in si v redno dane obračune za davke moram knjižiti a si jih tu knjižim v prilogo 4(podatki iz izkaza poslovnega izida) pod stroške plač, ali si jih ne knjižim kot strošek in tega nikjer ne prikazujem? Ker jih itak ne plačujem.
Hvala za odgovore
Jani1
Začetnik
Začetnik

Re: Zaključni račun, vzpodbujanje zaposlovanja invalidov

Mi lahko vsaj kdo pove kam si naj pišem prispevke za PIZ, ki mi jih krije Sklad republike Slovenije za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov, če jih sploh kam pišem.
Hvala
DEROX
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a DEROX »

Jaz sicer knjižim dvostavno, bolj zakomplicirano. Bistvo je, da prejeta sredstva na 3 leta tako tudi razmejite, plače vknjižite v stroške v celotni vrednosti, v IPI, v AOP 065 - 068. Znesek ZPIZ prispevkov, ki jih niste vi plačali, pa v druge prihodke - IPI AOP oznaka 084, tako imate vse dogodke lepo evidentirane, vpliva na rezultat pa ni. Jaz dobim še mesečno nagrado za preseganje kvote, (predhodno dam zahtevek), tudi ta znesek je v celoti prihodek.
Upam, da sem bila vsaj malo v pomoč, sem začetnik na forumu.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

DEROX napisal/-a:Znesek ZPIZ prispevkov, ki jih niste vi plačali, pa v druge prihodke - IPI AOP oznaka 084,
O tej temi je na forumu že veliko napisanega, tudi v kakšen namen se smejo uporabljati neplačani prispevki v skladu z zakonom o poklicni rehabilitaciji invalidov. In v odvisnosti od namena koriščenja teh odloženih prispevkov, je tudi odvisno kdaj in kako jih boste vključili v izkaz poslovnega izida. Do porabe pa so to dolgoročne pasivne časovne razmejitve.
Jani1 napisal/-a:uporabljam pa program Silvester fineus, kam naj sploh to knjižim, ali samo na prilogo 3(bilanca stanja)
Program Silvester se uporablja za vnos podatkov za davčni obračun podjetnika. Sestavni del tega obračuna je navedena tudi priloga 3 - bilanca stanja in priloga 4 - izkaz poslovnega izida, ki pa ju ne izpolnjujete v okviru davčnega obračuna, temveč podate le izjavo. Izjavo označite z X.
Bilanco stanja in izkaz poslovnega izida pa izpolnite za javno objavo preko programa na strani AJPES-a. In ta dva izkaza zadoščata tudi za davčne namene, zato pa označite izjavo.

lp
Jani1
Začetnik
Začetnik

groza, mislim da bom moral najeti računovodja za to, saj ne vem niti kam naj kam vpišem...... v katero vrstico..... tega je polno ...
Jani1
Začetnik
Začetnik

Vidim da vsi delate samo z programi, računovodij več takih ni ki bi vedeli ročno poračunati oz. povedati kam sploh stroški gredo, jaz sem napisal v davčni obračun in sicer v podatke iz bilance stanja v vrstico 2. Dolgoročne časovne razmejitve vrednosti katere niem nikjer drugje zajel v obračunu in sicer za 10 mesecev katere bom obračunal drugo leto sredstva prejeta iz Sklada republike Slovenije za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov. (razmejil sem jih na 1 leto) isto vsoto sem napisal v 18 - rezervacije,
za PIZ plačila katere zaradi tega ker mi jih krije Sklad republike Slovenije za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov nisem knjižil nikjer,

mi kdo pove če je to vsaj pravilno?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Težko vam je karkoli predlagati, če ne poznate niti pravih obrazcev, ki so potrebni za oddajo. Vrstice, ki jih naštevate so lahko v kakšnih vaših evidencah, v uradnih obrazcih jih ni. Tam imate:
- v davčnem obračunu v kolini 1 zaporedne številke od 1. naprej;
- v izkazu poslovnega izida: AOP od 050 do vključno AOP090, v nekatere vpisujete vaše podatke iz knjige prihodkov in odhodkov, nekatere AOP pa predstavljajo le seštevke vpisanih podatkov (AOP 050; AOP 060....);
- v bilanci stanja so "vrstice" prav tako označene z AOP od AOP 001 do AOP 038 - tudi v bilanci stanja so določeni AOP-ji za vpis vaših konkretnih podatkov, nekateri pa predstavljajo seštevke.

Ker še niste "mojster" boste te obrazce najprej ročno izpolnili in jih pripravili za vnos v program:
- Silvester za davčni obračun (DURS)
- za javno objavo pri AJPES - izkaz poslovnega izida, bilanca stanja.

Če vam bilanca stanja, izkaza poslovnega izida še ne bosta "delala" težav, boste pa potrebovali malo več znanja za davčni obračun - saj vam vsi stroški niso davčni priznani ali pa ste upravičeno do določenih olajšav: za invalida, kar je razvidno iz odločbe; za investiranje, če ste nabavili kakšno osnovno sredstvo, za katero lahko to olajšavo tudi uveljavljate itd...... In za ta obračun bi/boste potrebovali strokovno pomoč, ne pa pomoč nas na forumu.

Kakorkoli, poglejte vsebino obrazcev in si pripravite (izpišite iz knjige prihodkov in odhodkov)):
1) za izkaz poslovnega izida /stolpec 4 - tekočega leta/, podatke za preteklo leto vpisujete v stolpec 5:
- prihodke od prodaje na domačem trgu (AOP 051)
- koriščene subvencije v letu 2009 (AOP 058)
- stroške porabljenega materiala AOP 062
- stroške storitev AOP 063 (sem sodijo tudi dnevnice za službena potovanja zaposlenih, ne pa zasebnika)
- strošek plač zaposlenega AOP 065 (vsi stroški plač zaposlenega vključno z mesecem decembrom 2009 in tudi vključno s tistimi prispevki, ki jih samo obračunate in ne plačate za invalida))
- strošek pokojninskih zavarovanj za zaposlene AOP 066 (to je prispevek delodajalca za PIZ v višini 8,85% od bruto plač za leto 2009, vključno s prispevkom za PIZ, ki ga samo obračunate in ne plačate za invalida)
- strošek drugih socialnih zavarovanj (AOP 067 - preostali prispevki delodajalca od bruto plač za leto 2009));
- drugi stroški dela (AOP 068 - prevoz, prehrana za zaposlene delavce);
- amortizacija (AOP 070 - če imate osnovna sredstva od katerih morate obračunati amortizacijo...pojem amortizacije ???)
- prispevki za socialno varnost podjetnika (AOP 074 - to so vaši prispevki)
- ostali stroški AOP 075 - to so vsi ostali stroški, kot so: prevoz na delo zasebnik, prehrana zasebniki, dnevnice zasebnik, kilometrina zasebnik in še vsi ostali stroški, ki jih niste prikazali drugje).
- lahko bi še imeli: pozitivne obresti na TRR: AOP 078 kot prihodek
- finančni dohodki iz poslovnih razmerij AOP 081: na primer zamudne obresti dobaviteljem.....
- drugi odhodki AOP 086

V naslednjih dveh AOP-jih ugotavljate bodisi podjetnikov dohodek bodisi negativni poslovni izid. V AOP 089 vpišete povprečno število zaposlenih in v naslednji AOP število mesecev poslovanja. In seveda ne pozabite izpolniti tudi tiste AOP-je, ki vam predstavljajo seštevke (to pa vidite, ker vam piše npr. pri o50 imate v stolpcu 2 v oklepaju napisano: 051 do 053)

Ko boste izdelali izakaz poslovnega izida, imate vse potrebne podatke za izdelavo davčnega obračuna in po davčnem obračunu tudi podatke za bilanco stanja.

lp
Jani1
Začetnik
Začetnik

no to je že boljše, torej moram gledati AJPESOVE podatke da bom govoril v jeziku računovodij. s.p. imam že 10 let in v tem času sem si vedno sam vodil enostavno knjigovodstvo in bilance, ter podatke za Ajpes, tako da ni problem v tem, samo res ne vem kako naj potem označim prispevke katere nisem vplačal, če jih obračunam v tabelah (AOP 065) v celoti jih moram v kateri vrstici verjetno prikazati da jih nisem plačal.
In to kar sem sprejel od Sklada RS, ta denar je namenjen plačam zaposlenim in ga lahko knjižim v razmejitev, v tem primeru bi ga jaz knjižil na razmejitev 12 mesecev (četudi je pogoj da je delavec zaposlen vsaj 3 leta), kam bi si to knjižil v kateri AOP? po moje v bilanco stanja AOP 030 in AOP 029, bi bilo to v redu?

hvala
Jani
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Jani sploh ni nujno, da gledate AJPES podatke, vendar, če se želimo pogovarjati moramo vedeti, o katerih vrsticah govorite: ali o vrsticah v vaših obrazcih KPO, ki ste jo sami oblikovali, ali je to tiskana izdaja itd. Ker pa morate oddati URADNE obrazce, je bolje da se pogovarjamo o teh.

Ker ste že v preteklosti izpolnjevali davčni obračun in bilanco stanja, vam ta obrazca ne bosta delala težav. V letu 2009 imate le dva nova dogodka, ki vplivata na drugačno izpolnjevanje obrazca bilance stanja in na olajšave v davčnem obračunu:
- subvencijo sklada za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov ste razmejili na dve leti: en del ste prenesli v prihodke, drugi del pa prikažete v bilanci stanja v AOP030 - dolgoročne pasivne časovne razmejitve.;
- obračunane in neplačane prispevke za PIZ prav tako dolgoročno razmejite do porabe in jih prikažete AOP030- več o tem preberite na tej povezavi:
viewtopic.php?f=39&t=31750&p=128584#p128584

Zaposlitev invalidne osebe lahko vpliva tudi na davčni obračun, saj imate pravico do davčne oljašave (zap.15.6. obrazca davčnega obračuna) v odvisnosti kakšnega invalida zaposlujete: olajšava je ali 50% bruto plače (invalid po zakonu, ki ureja zaposlitveno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov) ali 70% bruto plače zaposlenega (invalidna oseba s 100-odstotno telesno okvaro ali gluha oseba; invalid, ki ste ga zaposlili nad predpisano kvoto). Kolikor koristite to olajšavo, izpolnite tudi prilogo 9: podatki v zvezi z olajšavo za zaposlovanje.

lp
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

okoli teh subvencinj in nagrad, ki jih prejemamo od države me zanima sledeče:

1. ali prejete mesečne nagrade, ki jih prejemamo od sklada za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov lahko izločimo iz davčnega obračuna ali pa moramo tudi od teh nagrad plačati davek od dohodka ?

2. ali subvencijo prejeto od zavoda za zaposlovanja upošteva v davčnem obračunu kot prihodek ali se ga izloči iz prihodkov ali pa moramo od tega tudi plačati davek od dohodka?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

1) mesečna nagrada za preseganje kvote je sestavni del prihodkov in s tem tudi davčne osnove;
2) subvencija: del, ki ste ga prenesli v prihodke je sestavni del prihodkov in davčne osnove, preostali del bo sestavni del prihodkov in davčne osnove v naslednjem davčnem letu (odvisno na koliko obdobij je subvencija razmejena).

V obeh primerih vpliva na akontacijo davka iz dejavnosti (ker je vključena v prihodke, kasneje pa ni izvzema iz davčnih prihodkov).

lp
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

slovan hvala za potrditev; sem že mislila, da bom morala popravljati davčne obračune
Odgovori