Zaloge in težave
Moderator: Mirko Zbačnik
Zaloge in težave
Pozdravljeni!
Imam težave z zalogami s katerih se nikakor ne morem izkopati ven in sicer je problem v temu, da se mi računovodsko stanje zalog in dejansko stanje zalog ne ujemata. Poknjižene imam vse prejete račune, prevzemne, izdane račune, zaloge so tudi razknjižene po prodaji, ampak stanje še kar ni isto.
Kje sploh naj začnem, ker se mi že meša? Ima kdo kakšno idejo?
Hvala za vaš čas in odgovore!
Imam težave z zalogami s katerih se nikakor ne morem izkopati ven in sicer je problem v temu, da se mi računovodsko stanje zalog in dejansko stanje zalog ne ujemata. Poknjižene imam vse prejete račune, prevzemne, izdane račune, zaloge so tudi razknjižene po prodaji, ampak stanje še kar ni isto.
Kje sploh naj začnem, ker se mi že meša? Ima kdo kakšno idejo?
Hvala za vaš čas in odgovore!
Re: Zaloge in težave
Vprašanje se glasi: ali dejansko stanje pojmujete stanje, ki ste ga ugotovili s popisom - inventuro ali je to stanje iz analitične evidence zalog?
lp
lp
Slovan, se opravičujem za pomanjkanje informacij, mislila sem na stanje iz analitične evidence zalog, torej če izpišem zalogo, se mi končna vrednost ne ujema z računovodsko, obe pa sta vodeni po MPC.
Izpišite vse zbirne podatke še iz analitične evidence: vse prevzeme ovrednotene po MPC, vse izdaje/prodaje vrednotene po MPC, vse druge spremembe v analitični evidenci, ki vam jih niso posredovali: morebitne preračunu spremembe cen???; viške, manjke????,
lp
lp
Pa preglejte še, če je bilo začetno stanje zalog v obeh evidencah usklajeno, da se vam razlika ne vleče že od prej?
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Tole sem včeraj vse pregledala in je vse na mestu, sem pa ugotovila kot je rekla Naty, da se tale razlika vleče že od lani, čeprav je na vseh izpisih vrednost enaka, a je mogoče da je program kaj zbrkljal?slovan napisal/-a:Izpišite vse zbirne podatke še iz analitične evidence: vse prevzeme ovrednotene po MPC, vse izdaje/prodaje vrednotene po MPC, vse druge spremembe v analitični evidenci, ki vam jih niso posredovali: morebitne preračunu spremembe cen???; viške, manjke????,
lp
Kaj pa naj sedaj naredim?
program že ni zbrkljal kar sam... dejstvo je da morate analitiko in sintetiko uskladiti tako, da bosta obe ustrezali dejanskemu stanju.
Naty
Naty, samo meni ne gre v račun, ko sem lani zaključevala leto je vse štimalo, letos pa ne, pa sem vse preverila če sem upoštevala. Tako da se mi letos ujemata samo računovodsko stanje blaga v prodajalni in pa tdr, ko grem v program skladišče in izpišem zalogo na dan 31.12.2009 pa se vrednostno ne ujema.
Mogoče pa ste spremenili sistem vrednotenja zalog, ali pa kakšna postavka ni pravilno zapisana (pika, vejica...)
rena
Rena, hvala, ampak nismo nič spreminjali, ker program ima avtomatske knjižbe.
In sicer knjiži takole:
Prejete račune knjiži, ko naredimo prevzemni list
6630/2200,6690
Izdan račun
1200/7600
Razknjiženje zalog
7110,6690/6630
Nismo davčni zavezanci, zatorej brez kontov za DDV.
Program vodi tudi TDr, ki se ujema s stanjem na kontu 6630
Jaz še vedno ne vem ne kje ne kako...
In sicer knjiži takole:
Prejete račune knjiži, ko naredimo prevzemni list
6630/2200,6690
Izdan račun
1200/7600
Razknjiženje zalog
7110,6690/6630
Nismo davčni zavezanci, zatorej brez kontov za DDV.
Program vodi tudi TDr, ki se ujema s stanjem na kontu 6630
Jaz še vedno ne vem ne kje ne kako...
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če prav sklepam, niste zavezanec za DDV.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko