Izraba 10ih dni dopusta pred porodniško

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
heidi_
Novinec
Novinec

Izraba 10ih dni dopusta pred porodniško

Odgovor Napisal/-a heidi_ »

Pozdravljeni,

maja meseca grem na porodniško in glede na zakon bi morala še letos, torej pred nastopom porodniške, izrabiti 10 dni letošnjega dopusta.
Vendar pa mi delodajalec pravi, da kar se njega tiče to ni treba, da lahko prenesem cel letošnji dopust naprej v leto 2011, ker me ta dva meseca še zelo rabijo zaradi enega projekta in tudi meni bolj ustreza imeti več dopusta drugo leto, ko bo že otrok na svetu.
Tako da me zanima, kako je s tem - ali s tem, ko teh 10 dni ne bi koristila letos, kot pravi zakon, kaj kršim, in kdo me lahko glede tega 'kaznuje' - glede na to, da se delodajalec strinja, da mi tega ni treba.
hvala že vnaprej za kak komentar in lp,

Anja
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: Izraba 10ih dni dopusta pred porodniško

Odgovor Napisal/-a MG »

Delodajalec vam je dolžan omogočiti koriščenje. Če se oba strinjata potem dajta to skleniti pisno, da ne bo drugo leto prišlo do kakšnih nesporazumov. On lahko vam recimo takrat reče, da bi morala koristiti letos, vi pa bi mu lahko očitali, da vam ni omogočil koriščenja in potem je spor in slaba volja tukaj.

Ne more pa ne vas, ne delodajalca zato nihče kaznovati razen če se ne bosta medsebojno tožarila na inšpekcijah in sodiščih.
Slo5
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

10 dni je potrebno koristiti v letu, za katerega je dopust odmerjen. Kar pomeni, da če imate 25 dni dopusta za leto 2010 in jih ne porabite nič, se vam v naslednje leto prenese le 15 dni, 10 vam jih zapade, ker ste jih dolžni koristiti v letu 2010.

Če se z delodajalcem dogovorita drugače je to med vama.

V 163. členu ZDR piše, da je delodajalec dolžan zagotoviti delavcu izrabo dopusta do konca koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna dopusta, ostalo pa lahko po dogovoru z delodajalcem koristi do 30. 06. naslednjega leta.
heidi_
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a heidi_ »

Super, hvala za odgovore. Seveda mi bo delodajalec dal to pisno, da ne bo potem kakih nesporazumov drugo leto.
Lp
Odgovori